Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
housedoktor - майстор
Най -евтиното решение е:Използваш дълбокопроникваш грунд и после латекс.Забрави за валяка/той отлепва/ на ръка с 4етка с мек косъм /баданарка/ Иначе стиропорени плоскости -пак трябва добро грундиране -напр бетонконтакт
housedoktor написа:
Най -евтиното решение е:Използваш дълбокопроникваш грунд и после латекс.Забрави за валяка/той отлепва/ на ръка с 4етка с мек косъм /баданарка/ Иначе стиропорени плоскости -пак трябва добро грундиране -напр бетонконтакт
Супер е идеята - имам още ден - два за вземане на окончателно решение. Дори не бях чувала за този дълбокопроникващ грунд. А мога ли да грундирам в/у тавана в сегашното състояние, без да го изстържа (боядисвах го преди 2 г) ?
donaddt - помощник
Значи, ако правилно съм разбрала:
1. Свалям винервайса с шпакла (най-добре с японка) - направено.
2. Измивам тавана с вода и гъба - направено (е, не знам колко качествено).
3. Оправям шпакловката - направено, с Кнауф, тая ми беше по-гадна от Артестука, ама в почивните дни това намерих.
4. Минавам с дълбокопроникващ грунд (в моя случай Декоратор 1 литър), разреден с латекс (купих СЕЛТ 1,5 литра). И това направено.
5. И сега остава боядисването с латекса. Е, тук се нуждая от съвети. Изръшках форумите и са доволни от Levis (2,5 литра около 50 лв), Crown (2,5 л около 32 лв) и Dulux (2,5 л около 30 лв). Дотук клоня към Crown, в магазина ми предлагат вариант за две ръце, който след първата стои розов, а след втората вече е бял. Прочетох също, че трябва да работя с късокосмест валяк (като за лакове), имам вече такъв. Интересува ме има ли някаква технология на работа, за да не стане на черти тавана. Винаги има първи път.
П.П. Касае се за таван, около 13 кв. м. Разбира се, стаята е опразнена от мебелите, покрита с найлон и купих бояджийски гащеризон, с който съм като извънземно.
racer - специалист
:)
мисля че 90 процента от работата е свършена...
аз лично не бих дал толкова пари за латекс.
пробвай с нещо на оргахим-хамелекон,леко голд...
torbalan - Дървен философ
ако се отлепва само латекса на люспи - най-добре да се изчисти хубаво тавана и след това да се боядиса....

не е чак толкова трудно и съм сигурен, че всяка жена, де то има достатъчно висока маса и желание ще се справи :)

ако нарани тавана някъде и се получи дупка - все ще се намери някой варненец от форума, дето да го мацне и зашкури...

от друга страна бившата ми хазяйка (бивша балерина а в момента преподавателка по балет, висока около 155 см и вероятно не повече от 40 кила) сама си шпакловаше доста неща и не личеше къде е мазала след като го боядиса :)

така че нека да не подценяваме дамите :)
wentii - специалист
[quote="housedoktor"]Забрави за валяка/той отлепва/ на ръка с 4етка с мек косъм /баданарка/
Абе докторе ти имаш ли представа колко отвратително ще изглежда таван боядисан с баданарка :?: :?
marian1 - майстор
не го познавам доктора,но досега лош съвет от него не съм видял, този също не е лош за дадения случай.Това ( боядисано с баданарка латекс ) съм го виждал с очите си,ако си майсторяга - се постига отлична повърхност.

За латекса: Аз съм работил с Левис от гореизброените,хубавото му е че има страшна покривност- става от една ръка! - мие се отлично ( боядисах един ъгъл около камина ) - не остават петна - ако го боядисаш с късокосместо мече и качествено - латекса се изпъва като барабан - което за теб ще е лошо поради това че всеки един пропуск - за зашпакловаш,или пропуск от шлайфане ще си личи - за това е добре да се слага такъв примерно върху изцяло шпакловано и изцяло шлайфано - що не с жираф ? за да няма застъпвания и да си личи.За теб може би по добрият вариант ще е един боро латех и средно дълъг косъм - едва ли ( може би ) ще успееш да го изпълниш професионално за къс косъм без забележки - щом до сега не си го правила...Успех!
toni_g79 - специалист
Ако се разреди съвсем леко боята с вода,и се ударят 2 ръце с баданарка,ще стане добре.Аз също подкрепям мнението,че не е лоша идея предвит обстоятелствата!!!
housedoktor - майстор
wentii написа:
housedoktor написа:
Забрави за валяка/той отлепва/ на ръка с 4етка с мек косъм /баданарка/
Абе докторе ти имаш ли представа колко отвратително ще изглежда таван боядисан с баданарка :?: :?
Може да е отвратително и боядисано с четките на Микеланджело ,но зависи кой го прави.И имамна представа,защото съм боядисал по-вече къщи отколкото ти си виждал врабчета.Ако се замислиш как действа валяка и как действа четката-ще разбереш какво визирам.Ако не разбереш-послушай аватара на профила ми
wentii - специалист
Може да е отвратително и боядисано с четките на Микеланджело ,но зависи кой го прави.И имамна представа,защото съм боядисал по-вече къщи отколкото ти си виждал врабчета.Ако се замислиш как действа валяка и как действа четката-ще разбереш какво визирам.Ако не разбереш-послушай аватара на профила ми[/quote]
Тия многото къщи,които не съм ги виждал с баданарката ли ги боядиса?

Тема "Падат ми таваните" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: