Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
genata6 - специалист
Аз имах подобен проблем с едната стена !
Стоя около 5 месеца да не казвам и повече течения топлина нищо не помга накрая саборих мазилката до тухла и я шпакловах отново и всичко е ок но няма какво да се прави за 5 месеца ако щете вярвайте стената мухляса и беше в едната спалня дрехите замирисват на плесен ! Някакви машинки мънички има за усмукване на уж влагата от стаята рекламираха ..... нищо не помага единствено сабарянето до тухма и мазилката ! И най интресното беше това ,че тухлата беше суха ! :? и така вече нямам проблем До ден нешен !
hygro - майстор
genata6 написа:
накрая саборих мазилката до тухла
Правилно - така става най-бързо.

След наводнение обикновено мазилката се отлепва и образуваната въздушна междина прекъсва капилярните пътища. Затова и съхненето е много бавно.
genata6 - специалист
При мене нямах точно наводнение значе спукала се е едната търба в банята и заля стената стана петно и така сменихме трабата и чакахне да съне ама ......
torbalan - Дървен философ
hygro, благодарско!
като се разплатя с ооплението ще мисля за изсушаване...
ArturDent - Почти Безобиден
hygro, имаш ли наблюдение за колко време мога да изкарам строителната влага от замазки, мазилки и т.н. от 350 м3.
Сега имам един обезвлажнител или осушител - нискобюджетен (евтин), който при максимално натоварване ми вади по 15 л/ден.
Това е тест в къщи, след като жената е простряла дрехите на децата, и са полети цветята (едното е с размерите на теле).
Дали ако бачка 3 месеца на максимален режим ще е ОК? През зимата без отопление.
hygro - майстор
Наблюдения - дал Бог :)

Ако замазката е със стандартна рецептура, температура й е над 20°C, дебелината й е под 7cm, поддържаш влажност 30-40% и умерен въздушен поток, прясна замазка (след първоначалната хидратация) влиза в норма за паркет (2-2,5%) за 10-12 дни. Рекордът ми е 7 дни :-D

При температура под 5-10°C съхненето практически се преустановява, без значение каква ти е техниката и какви магии правиш.

350 m² замазка с дебелина 6 cm съдържат над 3 кубика "излишна" технологична вода. Ако приемем, че от тези 16 литра ⅓ идват от замазката, след малко повече от година и половина ще си готов :lol: По-добре отвори прозореца :wink:

Опитът да се осушават замазки с непрофесионална техника служи за успокояване на съвестта, но няма някакъв съществен практически смисъл. За твоя обект бих приложил техника с общ номинален капацитет 180 литра на денонощия плюс осушителни вентилатори, евентуално вместо тях калорифери, ако застудее и ако имаш достатъчно мощна мрежа. Газови калорифери НЕ СТАВАТ. Цветето ще увехне за нула време :)
ArturDent - Почти Безобиден
Опппссс обърка порядъка ;)
Понеже гледах сайта ти и там нещата ги давате в кубични метри - и аз така ги дадох, ама кой да чете ;).
Та става въпрос за 130 квадратни метра ;)

П.П. Информацията за температурата е полезна - че под 10 градуса няма смисъл.
П.П.П. За цветето не се притеснявай - "захранвам" с поне 15 л вода на седмица и не се намира там където ще суша.
schuldiner - майстор
По сложен логически път (който ще ви спестя) достигнах до извода, че най-ефективно за осушаване на помещението ще бъде калориферът (насоченото отопление с обдухване) да работи на отворен прозорец при студено време. Външната влажност, относителна или абсолютна, не е от решаващо значение при температури под 5-10 градуса.

???
hygro - майстор
ArturDent написа:
Опппссс обърка
Недовиждам явно... :cool: Нали беше pow(2, 8) вчера ... :-D Абе къде 2, там и 3 :wink: Раздели на две-три каквото съм казал... :lol:
ArturDent написа:
че под 10 градуса няма смисъл
Няма дори и заради мухала, щото при такива температури и той много бавно се развива.

ПП
@schuldiner, ти трябва да постъпиш в зелената партия :lachtot: Донякъде си прав - само че използвай инфрачервен облъчвател и ефект наистина би имало.
schuldiner - майстор
Хубаво щеше да бъде да знам докъде съм прав и защо... Логиката ми е желязна, но може с някои факти да съм се подвел.

ПП Аз все пак имам опит в "ударно" изсушаване на замазки, но не е за споделяне. Още по-малко за "направи сам".

Тема "Колко време съхне след наводнение?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: