Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vk - специалист
Това с лисата на достатъчно постове е проблем на целия форум, ама какво да направим.?
По някой теми наистина не се пише от месеци, а въпросите са важни. Няма капацитети, които да пишат.
Да не би хората да спряха да си правят сами !?
Nimi - специалист
ArturDent написа:
Nimi написа:
В тая тема явно постовете е нормално да са през година
Я сложи на маймуната по-големи очила и чети пак.
Прав си :lol: :lol: :lol:
Дати - > години :lol:

Вярно трябва да ходя на очилар пак :lol:

Извинения за спама дето се оказа..

Сега по темата :wink:

Локален СОТ ли ще се прави или ще се охранява от фирма? Добре би било да се представи някакво бъдещо раположение на СКШ-та, високи мебели, хладилици и/или фризери за да не стават веселби в бъдеще.
Ще се охранява ли втория етаж или не? Само спален ли е и как евентуално се предвижда да се ползва? Охрана нощно време - да или не?

Колкото повече неща се уточнят предварително толкова по-добре за в бъдеще.
Темата ми е съвсем отскоро и все още е на дневен ред окабеляването. За сот-а мислим да се върже към някоя фирма , която охранява. Говорих с някой от фирмите , казаха че и сами можем да си направим окабялаването стига да е читаво.
world_explorer написа:
То елементарно се вижда от схемата откъде се влиза. Има коридор с входна врата и стълби които водят на вторият етаж. Също така има и още един вход през терасата и онези символи на терасата най- вероятно са стълби към двора.
Точно както си го казал е , входа е към коридор и има стълби към втори етаж. А другия вход е по-скоро тераса , но има стълби , по които може да се слезе на двора.

Предпочитам да се охраняват и двата етажа и то по възможност денонощно. На втория етаж ще има 3 спални, а относно мебелите имам идеи долу горе кое къде ще е разположено , но нищо не е окончателно.
Това , което ми стана ясно след малко четене е , че датчиците за обем се включват , когато в къщи няма никой. При куче или коте в къщи , се вземат такива които да не ги улавят. Ако искам да се охранява и когато сме в къщи , трябва да сложим някакви релета /или нещо такова / на прозорци и врати. Разбрах ,че при пвс дограма , която се отваря двустранно , може релетата да се сложат в долния край и по този начин ще мога да си отварям прозореца "на падане" и в същото време да ми е включен сот-а.
Относно начина на окабеляване разбрах , че от всеки датчик и реле на прозорец или врата трябва да има пуснат кабел до таблото , както и от клавиатурата до същото табло.
Поправяйте ме къде греша и давайте идеи ще бъда много благодарна.
Ники274 - специалист
Това е в общи линии разположението,предвидил съм втора клавиатура с която вечер да се включи под охрана първия етаж и периферния кръг ако има такъв.За периферен кръг имам предвид МУК-ове по врати или прозорци.Обемните датчици е удачно да се монтират около вратите,така няма да се притеснявате за мебелировката в помещението.По принцип могат по два датчика да се пускат на кабел до централата,така ще може и да се спести малко жица.Където се притеснявате,че могат да разбият прозорец може да се сложи комбиниран с GBD за по ранно сработване на системата-допълнителен кабел не се пуска за този датчик.Алармената система съм предвидил на втория етаж в коридора да се монтира някъде,не е хубаво да бие на очи,но трябва и да може да се обслужва.В общи линии от първия етаж към централата ще отиват 3 кабела( МУК-а се пуска към клавиатурата),и от втория етаж ще отиват пак три кабела към централата.Ако решите да слагате сирена,препоръчвам да се монтира в коридора,така ще дразни евентуалните нарушители в която и стая да влязат.Ако се монтира отвън едва ли някой ще и обърне внимание-станаха ежедневие просто.Захранването за системата (2х0,5) се пуска от таблото като се връзва към кръга за осветлението,това е много важно,понеже повечето колеги вързват системата на отделен предпазител или някой неизползваем контактен кръг и когато падне този предпазител проблема се установява чак като някой забележи,че клавиатурите не светят.Препоръчително кабела за датчиците да е 6х0.22 екраниран.И когато събирате кабелите където ще е централата да не минават такива от горната страна,т.е. или отстрани да влизат или отдолу.Това един ден ще ви спести проблеми ако се вържете към охранителна фирма.Ако се пускат кабели по вратите и отваряемите прозорци е хубаво да са на отделен кабел-за първи етаж и втори етаж,моето мнение е че няма нужда от такива датчици,но вие си решавате.При възможност за телефонен пост може да пуснете едно кабелче до кутията където влиза в къщата.Това от мен за сега,ако нещо не съм обяснил както трябва или е неясно питайте : )

Прикачен файл

[800x600].jpg
за 20 секунди чертеж -толкоз ; )
[800x600].jpg (22.3 KиБ) Видяна 5445 пъти
Благодаря много за съветите , общо взето ми се поизясниха нещата. Имам още един въпрос , който незнам дали е затук но ще питам. Ако пуснем кабели за външни камери , достатъчно ли е да се пусне коаксиал от мястото където ще е компютъра , до всички външни ъгли на къщата?
Ники274 - специалист
Освен коаксиал трябва и да се пусне кабел 2х1 за захранване на камерата.На пазара вече има така наречения комплексен кабел,дебел е колкото коаксиал ,но вътре си има захранване,кабели за аудио и кабел за видеото,цената обаче му е 1,2-1,5 лв.Ако не сте наясно от сега какво ще гледате,най добре на всеки ъгъл да се пуснат по две камери.Според мен най-добрия вариант е ди-ви-ар и да се сложи в някое по закътано местенце, там да се напускат камерите и нета.По сигурен е от компа и отделно ако някой влезе в къщата да краде едва ли ще остави компа и така ще се обезмисли видеоохраната.Отделно компа си има доста недостатъци-забиване,спиране на тока и т.н При ди-ви-ар-чето ги няма тези проблеми,при възстановяване на тока си тръгва автоматично.Отделно платката на камерите за компа ще го товари и малко ще е по бавен,няма да става за пускане на големи приложения,особено игри и т.н.От дивиара си пуснете кабел към един или два телевизора,така ще можете да си гледате на някой вход на телевизора камерите било то в дневната или спалнята.
NeoBoss - специалист
компютъра лесно се прави прави при пускане на тока да се включи сам , и да зареди всички нужни програми , забиването се решава като го направиш автоматично да се рестартира през 2 часа ;)

като ще играеш игри и други работи , не ти трябва видео наблюдения , освен ако неискаш да си снимаш бате лелея и вуйчо.
видеозаписите може да се качват по интернет на друг компютър

или направо да се ползват IP камери
Ники274 - специалист
NeoBoss явно не си запознат с охранителните системи или как мисли един крадец.Дано не ти се случи ,ама един ден ако ти оберат вилата ще разбереш за какво ти приказвам.Ходил съм на десетки обрани вили,кофти картинка просто.Всяка охранителна система(дори и видеоохрана) си има степен на сигурност,така,че твоето предложение е меко казано аматьорско ;)
NeoBoss - специалист
ахах не точно съм ззпознат със как мисли един крадец ;) и това мойто аматюрското което говоря ще го затродни също толкова като професионалното ..... най малкото защото ако е само видео охрана и всичко да се записва после този запис незначи нищо във съда ;)

виждам че нещо просто се опитваш да се заяждаш
fikata - майстор
NeoBoss написа:

виждам че нещо просто се опитваш да се заяждаш
Колега,не му се впрегай.Той си е такъв от малък. Не че вече е пораснал.
:-D

Тема "Окабеляване за сот" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: