Говоря по принцип -втория термостат ми трябва защото сутрин помага доста за старта на панелите , второ винаги осигурява постъпване на вода в бойлера не по малка от нагласената примерно 60 градуса, трето ако започне къпане -черпене от бойлера помпата се изключва защото не е необходима така или иначе нейната възвратна клапа е затворена от водопроводното налягане на студената вода.Как спира ли -като наглася термостата на 60 градуса да мери произведената вода от топлообменника и в покой тоест без консумация дебита е по малък осигурен само от помпата и температурата на произведената вода е 2-5 градуса над нагласената , ако започне консумация дебита се овеличава драстично и без това през топлообменника преминава вече студената вода с по ниска температура 12-15 гр -температурата на произведената вода спада с 2-5 градуса тоест пада под нагласената 60 гр и термостата изключва помпата -тя просто не е необходима защото студената вода си постъпва в топлообменника на самотек .В този случай топленето на водата продължава скоростно през топлообменника и в бойлера си постъпва винаги топла вода -до момента в който спре консумацията налягането на двете клапи се изравнява и си стоят затворени , температурата на произведената вода се покачва за секунди отново над 60 гр и термостата включва помпата -преодолява клапата и циркулацията -зареждането на бойлера започва отново с пълна пара
Ако няма термостат за да изключва помпата , когато започне консумация нейната клапа е затворена и помпата работи все едно си затворил кран пред нея -смятам че не е редно да се мъчи така пък и ток харчи.Всичко това е правено и проверено от мен и сам съм стигал до тези решения.Някой може ли да ми го обясни как ще стане и със рециркулация