Всички имаме коли, нали ?
piron45 - майстор
Чалъма тук е пазарлък с хранителни заведения, които ползват повече пържене и имат отработено олио за хвърляне. Хем те ще изкарат нещо като го събират вместо да го хвърлят, хем далавера за ползващия го.
Другата екстра е за екологията зад ауспуха, няма да мирише на нафта, а я на риба, я на мекици и т.н. :lol:
moimoimoi - майстор
ммм да спомням си преди година, един ми усмърдя душицата на пържено :lol: ,
stivemaster - майстор
Абе да ти кажа честно колега "усмърдя ми душата" да кажеш за миризма като на пържени картофи ... не знам.
Целия смисъл на далаверата е да се прави биодизел от масло на генно манипулирана рапица(засега то било най на далавера).Тогава не се дължи акцис и може да се постигне себестойност под 1 лв./л.
Нещо изключително интересно - с пустеещите у нас земи можем да станем независими от доставчиците на суров петрол.
Е това изглежда като написано от екоактивист но.......
torbalan - Дървен философ
дали пък не се дължи акциз?
ArturDent - Почти Безобиден
stivemaster, в грешка си - засега производството на биодизел е малко по-скъпо от нафтата. Затова и ЕС задължава в обикновената нафта да има 5% биодизел.
Опити с биодизел има отдавна, но сега чак започва да става по-масово, заради вдигането на цените на петрола.
А като каза рапично олио - Руди Дизел е проектирал двигателя си да работи точно с такова! По негово време е било 10 пъти по-евтино от дизела и сигурно 20 пъти по-евтино от бензина.
Последна промяна от ArturDent на пон сеп 27, 2010 7:28 pm, променено общо 1 път.
Chefo77 - майстор
Изключително неприятното (и донякъде скрито) е, че вместо пустеещи земи, с рапица и подобни се засяват плодородни земи. В много страни производителите получават по-високи ставки за цената на рапицата, отколкото за жито (да речем), което ги кара да сеят рапица вместо жито, оттам храната намалява за сметка на маслодайните култури, пък населението се увеличава и цялата работа отива към няма петрол - ще произвеждаме екологични горива - ама хората ще гладуват, щото храната ще стане по-скъпа - на кой му пука, парата решава всичко... Майката си тракало, лошо е когато се гледа само в една посока :(
fbr - майстор
Цената на биодизела без акциз е съизмерима с цената на обикновения дизел с акциз. При нормална пазарна практика всичко си идва на мястото. Само че сега с някакви екологични аргументи, решаваме други въпроси, предимно икономически на определени кръгове.
stivemaster - майстор
Ами дал съм отговора по горе на готово ,ако искаш провери .Акциз се дължи за фосилните горива.
Chefo77 - майстор
stivemaster написа:
Ами дал съм отговора по горе на готово ,ако искаш провери .Акциз се дължи за фосилните горива.
Акциз има И върху биодизела :)
torbalan - Дървен философ
и на мен така и се струва...

Тема "олио вместо дизел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: