Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
plo4kata - специалист
Ами няма смисъл да спорим,по-добре да решим кое е най-правилното решение,за моята теза според закона на ом за чст от веригата (предполагайки че връзката на нулата в таблото заедно с проводника до консуматора)имат някакво условно съпротивление,би трябвало да отразим някакъв електрически потенциал в двата края на предполагаемото електрическо съпротивление,което ме води до извода че можем да се окажем с фаза върху корпусът на уреда,а що се отнася до моя случай за бойлера,тъкмо смених нагреватела и беше изряден,само че установих слаба нула,което се отразява при по-мощните консуматори и така просто казано бойлерът става проводник,през който минава фазата...А всъшност съм много любопитен за трансформатора (който препоръчахте по-горе)в нашият случай,гарантира ли той някаква безопасност и на какъв принцип?някой може ли да представи примерно изделие на пазара или данни за изработката му ?
Ники274 - специалист
След този коментар оставам с впечатлението ,че повечето ел. инсталации по жилищата са нещо като опитна постановка,навързани както дойде и колкото да се види дали ще работи,освен това почти всички еладжии са некомпетентни и некадърни...... :?
Кажете си опита по обектите и да се разберем като хората.... 10,100,1000 ... колко обекта опит имате ?
Mapek - специалист
Ще започна отзад напред. Оставам с впечатлението, че за теб професионалисти са само монтажниците. Как да се отчетат тези, които поддържат някакъв брой обекти в продължение на много години?
Струва ми се, че някак си си противоречиш в първите постове:
И щом е в банята,най-добре нулата от захранването първо я вържи на заземяването и от там пусни мост към нулата на осветителното тяло,защото понякога клемите на осветителните тела са много зле и връзките в клемите стават калпави
...кое заземяване - в таблото? Ако не е "изолирана работна" няма как това да не е сторено :idea:
- заземяването в банята ... откъде при заварено положение :wink:
Към всички: в крайна сметка направихте за пореден път много як слон от невзрачната мравка :-D Как го виждате този фатален пробив към екрана (рефлектора)/напрактика единствения метален елемент в тези ламБи, от който е изведен извод за заземяване/ от крушката?
Ако наистина безопасността в случая е особено важна, то варианта с трансформатора според мен е най-подходящ, с уговорката да не е само развързващ, а направо понижаващ :wink:
Ники274 - специалист
Mapek явно е че не си вързал до сега нито едно осветително тяло.Като отвориш капака и има клема където се вързва захранването.В повечето случаи клемата е за 3 проводника:фаза-нула-заземяване.Сега разбираш ли ме за кое заземяване трябва да върже първо нулата?
Има и друг вариант при осветителните тела с клема само за фаза и нула ,задължително по корпуса има болтче за заземяване.А ти за какви "екрани/рефлектори" ми говориш.Или според теб всички в България си купуват бакелитови осветителни тела от 4 лева и се кефят на макс.Преди 3 дена монтирах осветително тяло в баня за огледалото с метален корпус във формата на буквата Т.Тялото е на височина 190см .Ако в тази метална конструкция се протърка фазовия кабел или от награвяне опре в корпуса и при липса на заземяване(зануляване) АП в таблото няма да изключи.И понеже си поредния ентусиаст-АМАТЬОР-"специалист",би ли споделил какво ще се случи на човека който реши да изчисти това осветително тяло?
Mapek ще ме извиняваш за епитетите ,ама относно твоя пост за други не се сещам.

".....Ако наистина безопасността в случая е особено важна...."

"....Към всички: в крайна сметка направихте за пореден път много як слон от невзрачната мравка Very Happy Как го виждате този фатален пробив..."

Просто нямам думи.......
stanimir nedev - напреднал
Аз пък да питам като по невеж каква е разликата и приликата между заземяване и зануляване.И още един въпрос как става протриването на кабела в тази лампа на огледалото .И сещам се за още нещо ако живееш в двуетажна къща и нулата ат стълба е обща със на комшията влияе ли на зануляването
Mapek - специалист
Те като ще са лоши връзките, какво пречи да е лош контакта точно в клемата "земя"-нула :? - от там точно през крушката да се получи офазяването на "корпуса". Метален корпус с 220V в баня си иска ДТЗ и всеки, който го монтира днес без такава, си слага главата в торбата.
За начина по който ме цитираш има една квалификация: "взето от контекста" или това с понижаването на напрежението е несериозно?

"В банята се случват много неща..." гласеше една реклама. Колко ли са обаче пострадалите точно от вързана нула на клемата на "работната" нула вместо първо на "заземителната" :?
"Много съм щастлив", защото съм разбивал плочките на цялата баня /в преносен смисъл естествено/ за да открия, че мазача е фраснал с мистрията жицата и просто е продължил да маже ... Предположи какви са ефектите?! Проблема става не дали ще изключи АП-то, а аджеба к`во му става та изключва когато си реши и тогава собственика не се интересува от правилата на свързване, а от решаване на проблема, който се оказва със "слонски размери" :cool:
...Така ,че tottenham зануляваш и заземяваш добре,след като вържеш всички кабели пробвай с фазомера
Като препоръчваш и заземяване, всъщност дали изобщо правиш разлика между двете?
Проверката с фазомер изобщо не ми звучи професионално в случая :cool:
Ники274 - специалист
stanimir nedev написа:
Аз пък да питам като по невеж каква е разликата и приликата между заземяване и зануляване.И още един въпрос как става протриването на кабела в тази лампа на огледалото .И сещам се за още нещо ако живееш в двуетажна къща и нулата ат стълба е обща със на комшията влияе ли на зануляването
-Когато се изпълнява заземяване,трябва да имаш изградена трипроводна инсталация:фаза-нула-земя.Като става въпрос за зануляване,значи има изградена двупроводна инсталация:фаза-нула.И вместо да заземяваш-зануляваш.Закона влезе от скоро за трипроводната инсталация и ДТЗ.Така,че масово из България инсталациите в домакинствата са занулени.

- Протриването на кабела на лампата в случая става като има движещо рамо.За другите тела,като полилеи,нощни лампи и т.н. ще те оставя сам да се сетиш как става ; )

-за третия въпрос си нямам на идея какво питаш.Направо кажи си в прав текст това което те притеснява : )
Ники274 - специалист
Mapek продължаваш да не се замисляш над същината на въпроса.
Изпадаш в дребнави подробности.Виждам ,че много неща не са ти ясни.Най-добре вземи чети малко по темата,ама не от форумите,а специализирана литература и пак ще говорим.Останалото здраве ; )
Mapek - специалист
stanimir nedev, не е много просто за обяснение при положени, че нямаш основни познония, но все пак ... Нулата е неутрален проводник при трифазната система, каквато е енергиината ни мрежа. Спрямо нея потенциала /напрежението/ на трите фази е 220V. За удобство и безопасност тя се свързва към земя. Тъй като нито земята, нито проводниците са с идеална проводимост и нейния потенциал не е абсолютно точен спрямо фазите поради несиметричното натоварване се появява известна разлика /измервана, наблюдавана и гарантирана с уреди и апаратура/. Принципно по нулевия проводник може да тече някакъв изравняващ ток, по заземителния протича ток само в режим на авария и неговата цел е да претовари предпазителя, който от своя страна да прекъсне захранването към консуматора.
Това беше опит за обяснение на непрофесионален език, без претенции за ичерпателност.
Проблем от това, че си с обща нула с комшията може да се появи само при лоши връзки на същата /особено ако сте на различни фази, както е обикновено/. Иначе и заземлението, и зануляването принципно трябва да са обеспечени с проектирането - така, че проблем не би трябвало да има.
Mapek - специалист
Ники274, боб ли хвърли та разбра, че знанията са ми единствено от форумите?
Доста време не бях влизал във форума точно заради такива всезнайковци като теб и вече съжалявам, че го направих изобщо тази вечер.
Бъди здрав, аз пак ще "изчезна", но ти не си само полезен на аудиторията с постоянните си претенции за най-знаещ :!:

Тема "свързване на уред към двупроводна ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: