• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
dundurma - специалист
тези 4кв. са при пълно натоварване на климатика,което почти няма да се случват ,ако не го изключваш.едва ли през зимата,този климатик ще ти гори повече от 70-100лв. максимум.точно ако вземеш малък климатик или не достатъчно мощен ще работи на пълно натоварване.почти съм сигурен,че ВАНКО68 ще ти предложи този климатик или по-малкия му събрат. а да кажеш,че си чувал за дайкин е все едно да кажеш,че си чувал за мерцедес.аз ти предложих по-мощния,защото имаш постоянно отваряне на врата и повярвай ми,че дори и при –20,този климатик ще се справи ПРЕКРАСНО.
liusien - специалист
sasooooooooo написа:
В този ред на мисли, LGто коети са ти препоръчали, колко ти идва като разход на ел.енергия?
Консултанта обеща да ми прати на мейла офертата и до привечер ще я имам. Не ми се иска да пиша свободни съчинения, затова като е вече при мен - ще я постна тук, тъкмо да видите за какъв модел става въпрос. От предложението което е с един външен агрегат и две вътрешни тела съм доволен. Притеснявам се, че това ще ми излезне около 3300 лв. крайна цена... Много ли е, малко ли е - не съм наясно. Нека по-късно да ви представя офертата, пък вече ще ме насочите какво да правя... :wink:
Последна промяна от liusien на нед сеп 19, 2010 3:52 pm, променено общо 1 път.
liusien - специалист
BAlexandrov написа:
Сметката принципно е вярна, но разхода ти всъщност се определя от толпозагубите на помещението от стени, прозорци, отваряне на вратата...
Ако правилно виждам данните при 2.5 кв този ще топли колкото 8 кв - това са все едно 4 радиатора по 2 кв. Така се определя и най-точно топлозагубите на помещението и се сравнява - да се поддържа дадена температура с радиатори и после с климатик... Ако можеш да намериш колко газ си потребявал през зимата сигурно също ще може да се сметне колко ще е с климатик при същата температура...

Ако искаш да ти дам тел. му да викаш по-ефективно :)
Бях писал в една друга тема какви пари ми е коствало топлото. Сега ще я копна и ще сложа данните...
liusien написа:
srusev написа:
Добре бе пич, колко плати общо за този сезон за газ?

Климатиците май ще ти свършат най-добра работа за тази малка квадратура.
srusev, ще напиша сумите които са ми пращани със СМС от телефона и ще направя сметката... :wink:

3 ноември - 80.32
7 декември - 238.55
6 януари - 478.14
3 февруари - 335.28
3 март - 610.07
2 април - 376.52
3 май - 197.86
3 юни - 88.92

Значи за последните 8 месеца се получава разход 2406.26 лв. което разделено на 8 месеца се получава средно по 300. 78 лв. на месец!!! Ако ме питат - това си е доста солена цена за топлото, при положение, че никъде не се поддържат високи температури, в смисъл - в къщи не е "Африка"... Вие сте на ред - моля ви дайте подходящи съвети как да се оправям напред! :idea: :wink:
Телефона му го имам и днес го търсих по обяд, но явно си е имал работа, защото не ми се обади.... :?
miromoshev - помощник
Аз бих купил 2 по-малки инверторни машинки. Долу-горе ще се впишеш в цената. Специалистите да ме поправят ако греша, но по тоя начин ще докараш по-добър СОР, следователно по-малки разходи за ел. енергия.
Кофтито е, че ще бъдат с отделни управления, ама ако не ги човъркаш постоянно, мисля няма да е проблем.
liusien - специалист
miromoshev написа:
Аз бих купил 2 по-малки инверторни машинки. Долу-горе ще се впишеш в цената. Специалистите да ме поправят ако греша, но по тоя начин ще докараш по-добър СОР, следователно по-малки разходи за ел. енергия.
Кофтито е, че ще бъдат с отделни управления, ама ако не ги човъркаш постоянно, мисля няма да е проблем.
Знаеш ли, хубаво е като се събират повече мнения, но виж по-долу това във синия цвят и след това другото в червено. Има логика в написаното, та дори ако трябва да разсъждаваме на принципа "За да ти стигне - трябва да остане!". Сещаш се, нали? :wink:
dundurma написа:
тези 4кв. са при пълно натоварване на климатика,което почти няма да се случват ,ако не го изключваш.едва ли през зимата,този климатик ще ти гори повече от 70-100лв. максимум.точно ако вземеш малък климатик или не достатъчно мощен ще работи на пълно натоварване.почти съм сигурен,че ВАНКО68 ще ти предложи този климатик или по-малкия му събрат. а да кажеш,че си чувал за дайкин е все едно да кажеш,че си чувал за мерцедес.аз ти предложих по-мощния,защото имаш постоянно отваряне на врата и повярвай ми,че дори и при –20,този климатик ще се справи ПРЕКРАСНО.
BAlexandrov - специалист
Разбира се е вярно това, което си подчертал - за да работи ефективно климатика трябва да не е в граничния му режим на пълно натоварване и трябва да има излишък от мощност но това може да се постигне и с повече на брой климатици...
Това което трябва да се прецени при теб е колко са топлозагубите особено в предвид че се отваря често вратата /дай-боже :)/ и къде какъв климатик може да се монтира...
liusien - специалист
BAlexandrov написа:
Разбира се е вярно това, което си подчертал - за да работи ефективно климатика трябва да не е в граничния му режим на пълно натоварване и трябва да има излишък от мощност но това може да се постигне и с повече на брой климатици...
Това което трябва да се прецени при теб е колко са топлозагубите особено в предвид че се отваря често вратата /дай-боже :)/ и къде какъв климатик може да се монтира...
Добре, може и да е така, но въпроса отново ще го огледаме от финансовата му страна. Не знам как ще е по-икономично /евтино/ като изпълнение - два напълно отделни малки климатика, или - една външна машина която да е по-мощна и да е в състояние да захрани две вътрешни тела - примерно като мощност както ми обясни консултанта оня ден - една 9-ка /при барманките/ и една 18-ка в салона за клиенти... В зависимост от възможностите, вече ще се търси и марка и модел климатик. Целта е с малко вложения да има максимален ефект! :idea: Не казвам без пари, но не да давам двойно по-голяма сума за нещо, което може да се постигне и с по-малко средства... :-D
velsi - Почетен майстор
Като за начало това изпълнение: едно външно и две вътрешни тела, известно като multi split го забрави! Доколкото съм запознат е решение, което само създава проблеми и всички го избягват. Ако някой ти го препоръчва или не разбира достатъчно или просто има такива машини за отикване. По-скоро второто.
liusien - специалист
dundurma написа:
имаш Л.С.
Видях и отговорих... Благодаря! :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Отново и отново - въпрос за избор на климатик..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: