Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Прави се така-котела си работи на по висока температура над 60 гр а чрез смесителен вентил се подава към радиаторите температура каквато е нужна -примерно както казваш вечер 35-40 градуса.Така или иначе водата в котела е добре да остане загрята не по малко от 40-50 , колко литра е водата в котела 30-60 литра .Тъкмо на другата сутрин котела ще стартира от тази температура и ще се избегне конденз.Ако на вентила е монтирана задвижка и контролер или стаен термостат я контролира ще си нагласиш температурата за вечерта да ти е към 17-18 градуса пожелание де -това ще отговаря на тези 35-40 градуса на водата -а към бойлера ти ще отива по висока вода може и 80 градуса да е вдигнал котела .
spec - специалист
Цената на показаната на снимката е 16,44 лв - поне това показа чичко Гугъл. Няма да пускам линк, за да не решите, че рекламирам магазина.
LazarGanev написа:
Термоглавите не са за котли на твърдо гориво бе хора - не може да оставите разгорял се котел без радиатори. Това, че лирата нямала термоглава и ще охлажда котела са фантазии. Бойлерът е временен товар и спокойно може да не го слагате в сметките. Това, че не е станала беля е просто чиста случайност - благоприятно стечение на обстоятелствата. Има други начини за регулиране на температурата в помещенията при котел с твърдо гориво. Иначе един термовентил е от порядъка на 25-30лв, но са по-подходящи за централно парно
От 6 години вече съм с такава система - всички радиатори са ми с термо-глави, а котела е на твърдо гориво с АВТОМАТИЧЕН РЕГУЛАТОР НА ТЯГАТА (ТЕРМОСТАТ, свързан с ВЪЗДУШНАТА КЛАПА). Това не позволява безконтролно повишаване t на водата в котела. Мога да ви уверя, че системата работи най-добре с "горно запалване (горене)". Когато е по-студено времето го пълня с около 30-35кг въглища и го запалвам с горно горене (това ми гарантира 24-часова свобода :) от посещения в котелното). Ако регулаторът на тягата ми е настроен на 60 градуса, при достигане на тази температура, въздушната клапа затваря напълно, спира притока на въздух, а от там и горенето спира. При охлаждане на водата вратичката (възд. клапа) се открехва автоматично и отново се разпалва.
Съгласен съм с LazarGanev, ако става въпрос за котел без такава система за регулиране. Такъв котел наистина има нужда от разтоварване и само лира и бойлер не помагат. Това, което съм написал по-горе е, че бойлер и лира са достатъчни, за да не се товари помпата, когато всчики термо-глави затворят!
Никога не казвай - никога! - винаги го имам предвид, но не смятам, че има случайност в това, че не е станала белята (да чукна на дърво, де :)) при такава експолатация. Пак да повторя, че горенето се контролира автоматично и ако няма външна намеса, не може да прегрее. Но затова си има защити.
Ще съм благодарен на LazarGanev, ако ми даде инфо за "други начини за регулиране на температурата в помещенията при котел с твърдо гориво". Може и линк, за да не те затруднявам.
AntonBM - специалист
Котлите с автоматично регулиране имат диапазон, в който те могат да се регулират. Той не е от 0 до max, а от някаква стойност (най-често 40-50% от максимума). Ако радиаторите с термо-глави имат мощност по-голяма от разликата между максимума и диапазона за регулиране е напълно възможно да се случи това, за което пише Лазар – да затворят всички глави и консуматорите, които са останали да имат мощност по-малка от минималната мощност на котела. Тогава е гарантирано завирането на водата.
Това, че при спеца това не се е случило, не означава, че никога няма да се случи. Най-вероятно той не си е пълнил котела до горе в топло време. В студено време никога няма да затворят на 100% всички термо-глави.
Препоръчителната схема за котли с твърдо гориво е работа с акумулаторен (буферен съд). Той, ако е свързан както трябва служи не само за обиране на излишната енергия, но и за удължаване на времето за отопление след като е изгаснал котела.
П.П. Всеки котел има най-добро КПД при номинален режим на ползване. Този режим не е при максимална мощност! В паспорта на котела трябва да си пише при какви температурни условия е най-високо КПД-то.
LazarGanev - "Велик майстор"
spec, аз имах предвид цената на целия термовентил, а не само главата. Самия вентил струва още толкова.
AntonBM много добре е обяснил, че термостатът на котела не е 100% защита. Помпата е центробежна и тя не се товари при затворени вентили, но котелът е инертен и не може да реагира бързо, ако в един момент затворят повечето термоглави. А то не е заздължително да затварят повечето - може само една термоглава да изкара котела от равновесие. Буферният съд е винаги за препоръчване, а друг вариант е схема с трипътен или четирипътен смесителен вентил със сервомотор (задвижка), управляван от контролер по температура на радиаторите или още по-добре - по стайна температура. При тази схема при достигане на зададената температура на радиаторите или стайна температура, контролерът намалява малко потока към радиаторите, с което се връща част от горещата вода отново в котела. Той вдига температурата си и токава котелният термостат за който стана дума притваря въздушната клапа и тушира огъня. Разликата от схемата с термоглави е огромна, защото тук няма рязко изключване на радиатори, а плавно намаляване на дебита. Ще пусна снимки в темата "Котел на пелети" за така изпълнена схема
spec - специалист
Благодаря ви за подробните отговори.
При мен няма нито буферен съд, нито смесителен вентил със задвижка.
Всичко, което казвате звучи много логично и единственото ми обяснение (че не прегрява, пак ще чукна на дърво :)) е, че държа водата в котела между 60 до 75 градуса (75 - само, когато и кучето се свие от студ :-D ) и има достатъчо толеранс, за да поеме инертността на твърдото гориво.
Вярно е, че в топло време не го пълня така, както при студено, но и когато човек се цели в нещо със снежна топка, той не я хвърля със всичка сила. Не защото не може, а защото няма смисъл - въпрос на преценка. Но пък съм го палил, не един и два пъти, дори в топлите летни месеци, за да подгрея единствено водата в бойлера - 150л. Тогава предварително ръчно затварям всички термовентили и лирата също. Остава само серпентината на бойлера. Логично е така инертността да е най-голяма.
И, последен въпрос - Тази помпа центробежна ли е? Има две ръчно превключваеми скорости:

Прикачен файл

WcapsImage.gif
WcapsImage.gif (3.37 KиБ) Видяна 11314 пъти
AntonBM - специалист
ДА – с пластмасово работно колело и потопен ротор. 2-те скорости са с 2 различни намотки.
Означава ли това че помпата като е центробежна мога да сложа навсякъде термоглави и те като затворят помпата ще си работи без да се претоварва.Още повече че те рядко ще затворят всички заедно.
LazarGanev - "Велик майстор"
Май само дет се абих:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 669#277669
Иначе на помпата и няма нищо
spec - специалист
plmen написа:
Означава ли това че помпата като е центробежна мога да сложа навсякъде термоглави...
Не те съветвам това да го правиш сам.
След като инсталацията ти е изпълнена без термо-глави, то може да няма монтирани всички необходими предпазни системи при прегряване на котела!!!
Аз само споделих моите наблюдения. Инсталацията ми е правена от фирма, на която явно това им е практика. Виждал съм още 3-4 подобни като моята.
Много е важно специалист да те ОБУЧИ в правилната му експлоатация!
filmatoplo - майстор
Правено е и работи -с котел Атмос , но с главен четирипътен вентил -а на радиаторите също има монтирани 4 пътни Херц вентили с термоглава.В такъв случай дебита се запазва , температурата на котела се повишава при изключване -спиране на по голямата част на радиаторите но самия котел си има доста защити които да приглушат огъня и си стои в топлинна резерва без да завира.После вентила се командва от динамичен контролер който регулира температурата на водата така спрямо нужната за стаите че вентилите не затварят постоянно за часове напред. :wink: някой го спомена по горе тая гонка -граница с температурата .Лазар пак -е тоя Лазар дай си бележника. :)

Тема "Как да извлека макс кпд" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: