• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
tuninghuman - специалист
mim написа:
из нета видях още нещо: за да няма удобен 90-градусов ъгъл, в който да си строят гнездата, се добавя под 45 градуса дъска, става им неустойчиво за строителство на пилетата
но това при положение, че нямаш греди или ги скриеш

това направо ми зву4и точно обратното на моята ситуация - моите стрехи са горе долу под 45 ... и им е супер удобно на пти4енцата. На съседа къ6ата е на 15 метра - с идеални 90 градусови стрехи - 1 гнездо няма!!!
Илиян Илиев™ - майстор
По принцип при 45 градуса има по-малко за строене и те така. Ако пък се събират и 3 повърхности то си е задължително за стреж.

п.п. Лястовиците са на късмет. Остави ги да ти серат фасадата на спокойствие и се страхувай от момента когато няма да се върнат. Да си мислил за предпазни мерки преди да дойдат. Сега, ако ги прогониш е на проклетия.

п.п.п. Ако не ми вярваш питай комшията и ще видиш.
Borizanov - специалист
На прозореца на хола бяха почнали да градят - има 7-8 топченца. По съвет на дедо ми с кабърче забих червена найлонова чантичка от външната страна на прозореца - в ъгъла в който искаха да градят. Найлончето се вее от вятъра и шумоли. Явно ги изплаши и това беше, повече не се върнаха.

П.П. Не остана един комшия който да не е питал за какво е това червеното на прозореца. И аз им казвам честно - против извънземни, против комари ... и т.н.
mim - специалист
нещо не се разбрахме за ъглите, та ето нагледно :-D
дъската трябва да е поне 20см или колкото там, за да не им идва да строят на 3 стени, а на 2 стени с тъп ъгъл

Прикачен файл

lqstowici.jpg
lqstowici.jpg (8.46 KиБ) Видяна 10362 пъти
tuninghuman - специалист
mim ще трябва да пробвам. мерси
mim - специалист
не съм пробвала метода, видях го в нета и ми се стори добро решение
k_georgiev1956 - специалист
Здравейте,
Аз имах същия проблем.
Реших го посредством водоструйка. Най-обикновенна от Практикер.
Когато напролет птиците започнат да пристигат, веднага се насочват към новата ми фасада. Явно и те обичат новото и красивото. :rolleyes:
Започват да поставят "топчетата" на много места по фасадата за да оформят гнезда. Тогава аз "ги посрещам" с водоструйката и с искрено съжаление измивам всичко. Така около 5 дни. Всички лястовички се отказват и отиват на друго място.
Мисля, че мократа мазилка не им харесва, а и не могат да насмогнат. Това не е добър екологичен подход, но за компенсация ще направя напролет 3-4 къщички за птици и ще ги поставя в близост по дървета.
  • 1
  • 2

Тема "Как да се предпазя от лястовичи гнезда?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: