• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Водно подово и мокет.Вчера бях на оглед на 1 обект с клиент за водно подово -обаче клиета пита дали може да сложи мокет , -естествено че може казвам аз.Но клиентката :wink: се претеснява че мокета се лепи с отровни лепила и като се нагрее пода ще се изпарява лепилото кой знае колко време , и си е вредно за деца и въобще.Затова подовото отпада като вариант на втория етаж където са спалните :? Само на приземния етаж ще слагаме -защото ще е с гранитогрес.Ха -сега де :wink:
Chefo77 - майстор
filmatoplo написа:
Водно подово и мокет.Вчера бях на оглед на 1 обект с клиент за водно подово -обаче клиета пита дали може да сложи мокет , -естествено че може казвам аз.Но клиентката :wink: се претеснява че мокета се лепи с отровни лепила и като се нагрее пода ще се изпарява лепилото кой знае колко време , и си е вредно за деца и въобще.Затова подовото отпада като вариант на втория етаж където са спалните :? Само на приземния етаж ще слагаме -защото ще е с гранитогрес.Ха -сега де :wink:
Аз не виждам причина да се сложи И подово, И мокет! Кой е казал, че е задължително мокета да се лепи???
filmatoplo - майстор
Знаете как е -клиента е Цар , ясно е че мокета не е вечен и след 5 години се сменя ,ама мога ли да споря със Жена :wink:
Pooh - майстор
Наистина, защо трябва да се ЛЕПИ? Навремето е беше модерно и до 15-та си година съм живял в стая с мокет (първите 7-8 на велтър), който не беше лепен - само прикован заедно с первазите. Та ако искат И подово И мокет - просто не го лепи!

П.П. Като се замисля - в моят случай отдолу имаше паркет ... може и да е доста по-различно от гола замазка, но все си е вариант - една саморазливка за заравняване и заглаждане и заспива.
Chefo77 - майстор
Върху замазка е още по-лесно. Покрива и неравностите (малките, разбира се, ако се спъваш е друга работа). Той така или иначе е тежък мокета, грапавата замазка и тежките мебели биха му дали добро сцепление :)
filmatoplo написа:
Знаете как е -клиента е Цар , ясно е че мокета не е вечен и след 5 години се сменя ,ама мога ли да споря със Жена :wink:
А ако го залепите, ще му се разкатае фамилията на този, който ще го маха след 5 години!
pavelari - майстор
Подово с ламинат е като "под душа с чадър". То е ясно, че подложка е абсурдно да се слага, но и самия изкуствен паркет е добра изолация на топлина и пари /особено от неизсушени замазки/
По въпроZa - препоръчвам дървен паркет - без значение на вода или ток е подовото.
Единственото подово, което може и трябва да се слага под ламинат е електрическо с ламинирани графитени плоскости /фолия/, които работят на понижено напрежение и съответно са много скъпи... Те излъчват инфрачервена топлина - предимно, защото е ясно че има и конвекция.. Самите плоскости се полагат върху топлоизолационен материал и са оразмерени /топлинно/ така, че да не прегряват.
filmatoplo - майстор
Ще се опитам да компенсирам с температурата на водата в подовото -вместо 45 ще пусна 55 гр -в тоя диапазон и ще видя резултата.
AntonBM - специалист
Pavelari, всички тела по-топли от околната среда излъчват IR лъчи. Електрическото подово с ламинирани графитени плоскости по нищо не се различава от циментова плоча загрята от водно подово. Само по цената на топлината... С ел.подовото тя е много по-голяма. Всяко подово е лъчисто и отдава и конвективно.
С какво ламината е по-лош от дървенят паркет, че го препоръчваш него, а ламината бил като „чадър под душ”? И двата вида подови повърхности имат близки топлотехнически характеристики, но ламината, понеже е по-тънък има малко по-малка инертност от паркета.
Филма, няма нужда да вдигаш температурата. И с 45° ще топли, но по-бавно ще реагира. Термичното съпротивление на ламината е в пъти по-малко от това на изолацията под подовото. Т.е. топлината ще се насочи нагоре и ще си стигне до повърхността на пода. Ще видиш, не си първият който си прави подово под ламината.
filmatoplo - майстор
Въпросното подово с ламината е 80 квадрата , клиента ме изненада с полагането на ламината -видях го вече готов .При полагането на тръбите за подовото -по негово желание пуснах тръби и за радиатори .Радиаторите и водното подово са захранени отделно всяко със собствена кутия с разпределители -в котелното сега имам 4 изведени тръби -2 по 2 за всяко.Пак по желание на клиента сега ще захраним подовото и радиаторите .Радиаторите съм оразмерил с 65-70 гр вода -подовото естествено с 45 гр вода .Двата кръга с отделни помпи , преди тази за подовото слагам смесителен вентил за реглаж на тези 45 гр вода.Радиаторите ще са за моментално топлене , а подовото нали е инертно ще топли в последствие .Като започне интензивното горене на котела ще се балансират двете - с една дума застрахован е отвсякъде -има и външна изолация +налепен камък върху нея. :wink: В миналогодишния ми проект -подобен -хората са по потници дори нямаха изолация -сега има ,не ги виждам. :) Има и вариант -от което му писне да му спре копчето -кеф ти подово,кеф ти радиатори.От опит знам как децата се търкалят по пода и си четът и гледат телевизия , за под с подово говоря.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Водно подово и ламиниран паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: