• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е, Филма, ти направо ме разби - как не схвана бре :-D ? Аз даже пуснах и тема в другия раздел - "Електротехника". Там се получи един отговор, но пък перфектен - още едно потвърждение
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=27958
Ще има снимки, само да тръгне :)
filmatoplo - майстор
Бях се залисал конкретно около задвижката и друго не видях :lol: Ама с 1 ден изпреварихме отговора в Електротехника .Какво точно представлява инсталацията .
Инсталацията е заварено положение - Пламен си я е правил сам от ППР със стъклофибри ф50 марка Fiber Pipe - немски и Pex-Al. Аз също съм ползвал тази ППР тръба - много е добра. За потвърждение ще кажа, че предната зима е имало леко прегряване и ППР-а не е мръднал, за разлика от полиетилена с ал.вложка, който е цъфнал. Сега само доработваме системата с четирипътен вентил, контролер с външен датчик, слагаме пелетна горелка 32кВт и стаен термостат Honeywel,така че котелът ще се управлява по стайна температура
filmatoplo - майстор
Сега в четвъртак най късно ще ми пристига същия У22 ама 6 секции -клиента го избра ценово , но пак добър избор.Отказа ми 4пътен вентил , ама пак ще го направя да работи.Има и кръг подово с трипътен смесител с пряко действие -без задвижка -наглася се наръка като термоглава на радиатор.Има и 300 л бойлер.Другата седмица трябва да е готово -ядосах се че няма да има вентили със задвижки -ама поне доста труд отпада . :)
plamen_peev - специалист
Привет на всички съфорумци. Нали обещах резултати (':-D') Значи днеска след целодневно изпитание и два дена полудневни топли проби най-накрая стигнах до задоволителни резултати.
- първо смених мястото на сензора за възвратната вода горе на изходната, ама възможно най-далече от изхода, т.е. до четирипътника. На входа не се получаваше нищо. Филмче, трябва помпичка майка, иначе е много инертно. Циркулира гравитачно не е да не ама много бавно и с разлика от 10-15 градуса когато е само малкия кръг. Отоплителната вода не се вдигаше над 35-40 градуса. Естествено сега е топло и в стаите и така се стопли. Като стигна над 28-29 градуса и водата не се охлаждаше толкова много, вентила почна да стига и по-наляво, но това след 4 часа "отопление", ако с 35 градуса може да се нарече такова. :wallbash: Стигнах до извода, че зимата така до никъде няма да стигнем и преместих сензора. Водата в радиаторите тогава бе 27-30 градуса, така че все едно сме почнали
отначало. Направи 3-4 курса докато влезе в режим, като първия път водата стигна до 44 градуса, а после все нагоре. Задвижката се установи най-наляво, предполагам щото термостата в стаята бе включен накъсо. Тоест даваше сигнал постоянно независимо, че в стаите вече бе 30 градуса.
- второ реших да видя как ще действа системата като се стопли в стаите. Разсъединих стайния термостат все едно се е стоплило( то не че не е. ходим по потници в момента). Тука е най интересното. Оказа се че контролера не спира горелката, освен разбира се ако е достигнала граничната температура май беше 89 градуса. Завъртя задвижката до пълно дясно - спря топлата вода към радиаторите. Горелката продължи да гори докато работния и термостат не я изключи. Тя спря ама докато доизгори горивото се вдигнаха още
десетина градуса. Та от там реших работния да го оставя на 80, а той дава сигнал на 70 градуса и така докато загася става 80. Стана ми интересно какво ще стане като стайния термостат пак даде сигнал и пак го окъсих. Значи горелката не работи вентила почна да се отваря щото водата си над 50 градуса и топлото пак тръгна по системата. Горелката се запали чак като водата в котела се охлади и работния термостат я включи. Лошото е, че точно този термостат има голям хистерезиз. Включи чак на 60 градуса. Не е голяма трагедия
ако бе нфтова горелка, ама тука това закъснение докато се запали 5 мин охлажда още водата. Ако термостата включваше на 70 градуса по добре, но с това разполагаме.
- и трето изводите: значи дори и като е топло, в смисъл да речем 3-4 часа няма сигнал от стайния термостат то горелката ще си поддържа 70-80 градуса в котела и като потрябва контролера си дърпа към радиаторите. Аз това го виждам точно като един буферен съд. Тоест котела поема мощността на горелката и държи водата докато потрябва. Ако не потрябва 24 часа както го настроихме, контролера минава на летен режим, отрязва горелката, спира помпата и само, там как беше, веднъж седмично ли, развърта помпата и четирипътника.

Ами това е. Дано не съм ви досадил, ама това ви го пиша да имате представа за следващи системи как работят.Щото на мен ми отне 2 дена и половина топли проби и не вярвам някой да те трае толкова време да ги топлиш лятото. :lol:
Браво Пламене, хубава работа си свършил докато ме нямаше. Сега изчезвам, довечера трябва да намеря време да постна снимките за прегледност, а ти продължавай с наблюденията докато си тук
AntonBM - специалист
Явно имаш ясна представа, какво прави автоматиката и правилно я тестваш. Моето мнение е, че хистерезиса на горелката си е ОК. Той може да се променя, но ти не го пипай. Имай в предвид, че сега времето е топло и радиаторите ти са загрети и трудно се охлаждат от топлите помещения – за това по-бавно изстива водата в котела.
filmatoplo - майстор
За котелния ли кръг казваш че бавно превърта без помпа , аз ги правя от черна тръба 1-1/2 цол и полувина и растоянието между вентила и входа долу на котела го правя над 1 метър. Работи си перфектно , имам трмометри и гледам 80 градуса подава и 80 градуса връща .Да- с помпа е по бързо и сигурно -занапред винаги ще слагам .Относно въртенето в момента на вентила -наистина сега получава грешни температури , той и външния датчик подава топло -поогледайте още малко нещата с настройките, но застудее ли още ще си дойдат на место.За снимки ще чакам с нетърпение. :) Ако пък ти прави номера котелния кръг -сложете помпа -32-40 става. Пламене за да те разбера по точно какво се случва промени думите в текста -Вентила се движи наляво и на дясно -със затваря и отваря, да помисля. :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Помощ за свързване на задвижка към контролер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: