Най - вълнуващия въпрос зимно време.
judas
Имам много голям проблем.
Блока е на 5 етажа, а отдолу е заведение.
Всички етажи сме на един комин.
Тоя от заведението е с печка с водна риза на дърва.
Миналата зима ми избиха огромни черни петна по комина.
Миризмата е ужасна.
Аз съм на втория етаж и температурата е много голяма на комина.
Пролетта изкъртих комина до телата-замазах фугите с теракол,
след това още 3-4 пласта пак теракол,сложих високотемпературна рабица и пак с теракол.
Сега започна да пали печката и се почна отново с петната.
С всеки дин стават все повече-мирише та не се трае.
Не иска да мине на друго гориво щото краде дървата-горски е.
Кажете какво да направя.Да изградя стена около комина с итонг-не знам дали пропуска или нещо друго.
На мен този комин не ми трябва.
Приемам идеи всякакви.
masteradmin - майстор
Според мене долу таван не достатъчно висок и дефакто, при тебе температурата е най-висока, което значи че каквото и да сложиш на циментова основа ще се напука. Доказателство за това са и черните петна, това са сажди които избиват през пукнатините като излиза пушека. Не се отчайвай много майстори, биха искали да са на твое място. Специалистите навсякъде вече препоръчват в зиданите комини да се слага метална тръба. Така, че стискай зъби до пролетта, а на пролет махни коминните тела и на тяхно място сложи широка поне 15-20см. метална тръба. Мисля че има специално за комин някакви неръждавейки. Грехота е да изолираш топлината с втори слой газобетон. Ако си маниак навии около нея метална серпантина и ето ти отопление и топла вода. Ако не просто гледай тръбата да влезе и да се уплатни добре от двата края.

Прикачен файл

ko1.jpg
ko1.jpg (72.38 KиБ) Видяна 15042 пъти
masteradmin - майстор
Ето цял комплект.

Прикачен файл

ko3.jpg
ko3.jpg (37.78 KиБ) Видяна 15041 пъти
ququ
Имам грозни тъмнокафеви петна по комина, за които казва judas, въпреки, че под мен никои не ползва комин. Предполагам, че се стича конденз със сажди. Комините никой не ги чисти (а трябва). Миналата зима имах малко петънце, което замазах с обикновена вар. Тази зима спряха парното и отгоре почнаха да палят печки на дърва и петната стнаха направо ужасни. И аз се чудя как да се оправям :?:
Duke
това с тръбата и аз съм си го мислил ама не си стръва да слагаш неръждавейка сложи най-обикновенна черна шевна тръба, като можеш и да досразвиеш идеята по следния начин :
на тръбата да се направи един вид серпентина от тънка ламарина хваната с точкова заварка външно да се оформи като правоъгълник или квадрат и след поставяне на тръбата да се иззида отвън с тънък итонг, като долу се вгради един вентилатор с регулатор на оборотите ( например има едни квадратни метално с дебит 3 куб/мин + един регулатор за осветление ) а отгоре да се остави орвор за декоративна решетка или да се отведе към стая
така предполагам че ще се избавиш от петната и ще се топлиш на аванта а и на вси4ко отгоре може и да повишиш тягата на комина :)
lyki - специалист
Доразвийте моля темата за металните тръби, Както се досещате в панелките коминните тела са с три отвора и са с правоъгайно сечение.
Трябва ли да се поставят 3 тръби зада не се наруши структурата и тягата на комина.Има ли някакви преходници от кръгли към правоъгални отвори ??Някой правил ли го е това или само си мислите че може да стане ?
Живея в къща. Тя е на три етажа с три парни инсталации и три комина (височина около 12 метра). При построяването комините не са били измазани отвътре. През всеки отоплителен сезон се повтарят едни и същи проблеми - кафяви петна по стените, миризма, дим. Моля дайте идеи как да реша проблема - с какво и как да бъдат измазани комините отвътре. На всеки етаж по отделно или е възможно за цялата къща едновременно?
EDI - майстор
Има едни импрегнатори на БОРО, но върху тях не може да се сложи нищо.Те са финишно покритие.Имат и водоустойчиви циментови шпакловки, които могат и да свършат работа.Теракола е пропусклив, затова с него не става.
Това добра идея за стените. Но с какво е най-добре да бъдат измазани комините отвътре?
EDI - майстор
Отвътре :?: Не е ли малко късно, трябвало е да стане при строежа.Сега не виждам как, освен да събаряте комини. :wink: Иначе за отвътре е достатъчно да се измаже при строежа с варова мазилка и цимент.

Тема "Комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: