Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
radius - майстор
Здравейте, изчетох темите за аспиратори, но останаха някои неясноти.
Идеята ми е да си направя аспиратор на терасата(остъклена), който да отвежда миризмите от електрическата скара. Има откъде да влиза свеж въздух. Живея на последния етаж, но поради някои специфики, ще пусна тръба горе до покрива ( 3 м височина). Купил съм гофрирана алуминиева тръба 120мм. Ще направя пирамидална шапка над скарата ( вероятно от ламарина). Имам няколко въпроса към препатилите:
1. Проблем ли е да ползвам канален вентилатор (най-вече заради натрупването на мазнини).
2. Как да си направя маслоуловител, с метална решетка подобно на фабричните ли?
3. Ще имам ли проблем с тази 3,5м гофрирана тръба от гледна точка на движението на въздух през нея?
piron45 - майстор
Колега, ето мойто мнение на неспециалист.

1. Според мен може да минеш и без вентилатор ако тръбата ще е вертикална до над покрива. Ще имаш естествена тяга. можеш да предвидиш някаква клапа която да затваряш за да не ти дърпа топлото когато не работи скарата.
2.За маслоуловител мисля че можеш да направиш следното. По ръба на отвора на чадъра където ще се постави тръбата да се сложат профили свити подобно на улук за покрив но малки естествено така че да събират ако има стичаща се мазнина и конденз по тръбата. От този профил вече течността може да се изведе с тръбичка настрани до удобен съд за събиране.
3.Мисля че при естествена тяга няма да има проблем с гофрираната тръба, но ако имаш вентилатор и при тази дължина ще ти трябва може би повече мощност на вентилатора и при това положение да не започне тръбата да се огъва.
Успех
inspo - майстор
т 1 Не е проблем. Достатъчно е да го почистваш веднъж годишно, за да не се натрупват прекалено много мазнини по него. За в къщи не е подходящо да слагаш центробежен вентилатор а и няма нужда.

т 2 Най-елементарният маслоуловител е да си направиш две ламаринени рамки. От които едната да влиза в другата и помежду им се слага ситна мрежа на няколко слоя. Другият вариянт е с лабиринтна касетка но е по труден за изпълнение. Мрежата за касетките е добре да е от неръждавейка, защото понася най-добре миенето с химикали.
Касетката на снимката е комбиниран вариант. Касетката ако е много плътно направена ще влоши значително работата на вентилатора.

т 3 Задължително трябва да си сложиш клапа, ако не искаш да ти връща на обратно, предимно зимата при силен вятър.
Клапата може да е ръчна или такава която седи постоянно затворена и се отваря от напора на вентилатора.

Прикачен файл

.jpg
.jpg (11 KиБ) Видяна 9731 пъти

Прикачен файл

.JPG
.JPG (29.64 KиБ) Видяна 9731 пъти
inspo - майстор
piron45 написа:
Колега, ето мойто мнение на неспециалист.

1. Според мен може да минеш и без вентилатор ако тръбата ще е вертикална до над покрива. Ще имаш естествена тяга.....
Колега piron45, скара на естествена тяга ще ти върши идеална работа, но само ако си на някоя поляна

Прикачен файл

bbq.gif
bbq.gif (27.98 KиБ) Видяна 9726 пъти
radius - майстор
Благодаря за бързите отговори. Звучат успокояващо. За клапата ще помисля , но засега студа не е проблем, по-скоро въздуха, който се връща ще е "ароматизиран".
Дали може да мина без лабиринтен филтър, а само с мрежест. Гледам, че купешките аспиратори май са само с мрежа ( или пък е профилирана по-особено ). Каква е функцията на лабиринтния филтър - при промяна на посоката на въздуха, стените обират пари ли ?
inspo - майстор
Може само с мрежест .
Лабиринтният се слага на чадърите по заведенията, самата касетка е разположена под наклон с определен градус и мазнината се стича по ламелките до тавичка в долния край на ширма, която се почиства своевременно. Но в заведенията процеса на готвене и почистване е доста по динамичен от този в къщи.
denuchi - специалист
А ето и един отговор и едно решение от мен. Говорим за самоделки. Външният вид не е много привликателен. Едната снимка е на откритата тераса, а другата на затворена вече тераса. Ако можеш да поставиш спиро въздуховод според мен ще е по добре от гофрирана тръба. И аз като колегата клапата е задължително нещо.

Прикачен файл

24092010085.jpg
24092010085.jpg (31.12 KиБ) Видяна 9662 пъти

Прикачен файл

24092010086.jpg
24092010086.jpg (37.85 KиБ) Видяна 9662 пъти
radius - майстор
Мерси за идеите. Определено говорим за самоделки. Засега ще пробвам с тези въздуховоди, които съм купил, поради ограничения в бюджета. Като цяло , твоите системи са с по-мощни вентилатори. Аз май ще купя http://elbulgaria.com/?act=product_insi ... cts_id=279 .
Чудя се, ако купя някой аспиратор купешки (за стотина лв.) и му направя някакви странични престилки, дали няма да ми е по-лесно. Поне ще имам готов корпус.
grants - специалист
колега аз съм си сложил подобен вентилатор на терасата и е без маслоуловител,български е и мисля че беше на елпром.работи безотказно,но от време на време трябва да го пръскам с меглио заради мазнината за да тръгне.върши работа но маи и аз ще трябва да помисля за маслоуловител.направил съм една пирамида върху скарата и фриктюрника от ламаринаи с такава тръба го извеждам на около 50-60 см.
muhtarov - специалист
няма как да го направиш мерцедес за малко пари.
оптималния вариант е да сложиш един канален вентилатор тип круша.
Изображение
варират от 120 до 300лв. според мощноста,
един ширм тип чадър поцинкована ламарина - около 120лв макс!!

лично аз не съм фен на купешките абсорбатори.

Тема "Самоделен аспиратор, маслоуловител и др." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: