• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Купих си кирпичена къща на едно труднодостъпно за камиони място. Кирпичът от ВЪНШНАТА СТЕНА трябва да се измаже, но е просто невъзможно толкова материал да се принесе на ръце. Затова и моят въпрос: ако сложа стеропор на външните стените, няма ли те да престанат да дишат и да влезе влага в кирпича? Не ми е за изолацията, зная, че кирпичът е изолация по себе си, но бялата мазилка е паднала и трябва да се запази кирпичът. Само стеропорът ли е решението или има и друго?
Pecatacool - специалист
danea написа:
Купих си кирпичена къща на едно труднодостъпно за камиони място. Кирпичът от ВЪНШНАТА СТЕНА трябва да се измаже, но е просто невъзможно толкова материал да се принесе на ръце. Затова и моят въпрос: ако сложа стеропор на външните стените, няма ли те да престанат да дишат и да влезе влага в кирпича? Не ми е за изолацията, зная, че кирпичът е изолация по себе си, но бялата мазилка е паднала и трябва да се запази кирпичът. Само стеропорът ли е решението или има и друго?
Няма ли да е още по-трудно да превозиш и стиропора (стереопора?) и лепилото в сравнение само с материала за измазване?!
Щом като не ти е за изолацията, защо? Не е толкова лесно...
Кирпичът наистина ли е изолация сам по себе си? :?
Щом като е така, аз просто бих я измазал!
Благодаря за отговора. Аз смятам, че стеропорът се пренася по лесно, защото е по-лек. Но въпросът ми остава неотговорен: ако се сложи стеропор, има ли опсност кирпичът да бъде задушен? Да се получи конденз? Слага ли се стеропорът направо върху кирпича или кирпичът се обработва преди това с нещо? Не ми се смейте, до сга не съм се занимавала с подобни въпроси! :)
Що се касае до въпроса, дали кирпичът наистина е изолация сам по себе си, не зная, защо тоя въпрос Ви изглежда толкова конфузен. Всеки казва, че няма по добра изолация от естествената тоест рт тая на кирпича, но може да съм разбрала нещо на криво... Аз самата , не зная и за това питам. :roll:
PLOCHKATABG - специалист
Кирпича сам по себе си е един вид изолатор, мнението ми е единствено от влизане в такива къщи през летни сезони, когато навън е много топло, а вътре в стаята е чак хладно.
Направен е от кал, говежди акота и слама, самата слама и др. материали са си "изолатори",малко или много.
По въпроса с измазването, едно време се е мазало с вар, пясък и свинска четина-чоп.
На днешно време, може да се изпълни като се вземе мрежа и тази мрежа предварително се закрепи с такер за тел бод с дължина поне 15-18 мм.(ако се намерят и по дълги по добре), преди това се грундира здраво с дълбоко проникващ грунд и се прави шпакловка с флексово лепило 2-3 ръце, после фасаген и това е.
Стеропора в никакъв случай няма да ти допринесе за конденз, особено, ако се сложи от вън.
Сложиш ли и стеропор с дюбели, ще си решиш проблема перфектно. На всеки дюбел преди да се сложи може да се цръцка по малко полиеританово лепило, върши перфектна работа.
imb_bg - напреднал
здравейте да питам и аз
При поставяне на стеропор директно върху кирпич само с дюбели ли се захваща или и с лепило колко трябва да са дюбелите за 5 см изолация.
ЧефоС - специалист
Виждал съм кирпич, и по нашия край се прави от кал и плява, омесени, поставени в калъпи, и изсушени на силно слънце. По този начин са се строили къщите в миналото.
Според мен, с каквото и да се измаже кирпича, след време се отлепя. Едно от решенията за предпазване от атмосферни условия и за по-добра фасада, е поставянето на плоскости стиропор. Закрепването може да се изпълни по много начини.
Аз предлагам следния:
Купува се от магазини за метални конструкции армировъчна мрежа с око 20 см и дебелина на тела примерно 5 мм/размерите са 2х6 м и цена под 40 лв/. Закрепва се стабилно към стената от кирпич - един от вариантите е да се пробие стената и мрежата да се стегне към нея с черна горена тел. Може и по други начини, но да е стабилно. След това стената се измазва с лепило Термофлекс и пясък 50/50 така, че мрежата да остане скрита в мазилката. След изсъхването на мазилката, върху равната повърхност се полагат плочите от стиропор по познатата технология за ТИ.
Успех на всички.
hygro - майстор
ЧефоС написа:
Според мен, с каквото и да се измаже кирпича, след време се отлепя.
Кирпичът се измазва с глина, пясък и прясна говежда тор. Последният материал май стана дефицитен...
ЧефоС - специалист
Много добър съвет, няма що. Благодаря за съвета, но аз не бих си измазал къщата с л..., независимо колко са дефицитни.
torbalan - Дървен философ
http://picasaweb.google.bg/dimitar.j.st ... 8073907602

това е строено преди около 40 години и не е измазано...
а керпича е от сграда, дето е строена още по-отдавна... разградили са я и са пренесли керпича за да иззидат тоз плевник :)

имам идея след година - две като се пооправя финансово да го направя на къща :)
  • 1
  • 2

Тема "Възможно ли е да се сложи стеропор върху кирпич" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: