Чаро написа:Ще бъде!Дебита варира, има дебитомери от другата страна на всеки кръг и зависи колко кръгове са отворени. Максимума на скалата е нещо като 2.5, предполагам кубика на час. А термопомпата е на толкова защото подгрява и бойлера. Дори лятото работеше на 47, на моменти и на 50 съм я нагласял (55 е максималната темература според настройките). Буфер нямам. Гледам че при 45 нагласена на термопомпата температурата на главния колектор веднага след термопомпата е около 40.
При източник термопомпа подовото си работи нон-стоп. При котли на тв. гориво и без буфер може да се задъхва, дори и по-лошо.
Какъв е дебита през серпентините на подовото под ламината ? А на ква стъпка са тръбите?
Намали термопомпата. Няма нужда от сега да бацаш на 45гр. Ще и вдигнеш ефективността.
Имаш ли буфер- как си решил работата на системата при затворени зонални вентили?
AntonBM написа:pavelari, ако на топъл котлон 60-70°С, сложим паркетна плочка и парче ламинат горната повърхност на кое ще се затопи по-бързо? Аз залагам на ламината... Нищо, че той не е естествен материал като дървото. Ние гоним повърхностна температура 28° - с ламината тя ще се постига по-бързо. Аз също предпочитам дървен паркет, но той внася допълнителна инертност на инсталацията.Точно така, защото той акумулира малко по-добре.. Дървото пропуска.. Не искам да ви влияя с нищо - просто давам идеи от най-скъпото строителство!
BobyB, подовото работи и като лъчисто отопление, не е само конвективно. Термостата е конвективен уред той мери реалната температура на помещението, но при лъчистите отопления има една допълнителна екстра – казва се температура на усещането. При температура в саята 20 градуса имаш чувството , че е 24°С.
Това, че температурата намалява от пода към тавана е верно само ако се сравнява с пода - той все пак е 30-35 градуса, но температурата на 1 м от пода със сигурност е по-ниска от тази на тавана... Да не ставаме глупаци, но ако някой ни закове долната част на графиката върху плочките и втората точка на мерене е тавана - естествено, че има разлика таван / под, но характеристиката не е линейна, заради натрупването на топъл въздух на тавана!!!