• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
BobyB - специалист
Чаро написа:
Ще бъде!
При източник термопомпа подовото си работи нон-стоп. При котли на тв. гориво и без буфер може да се задъхва, дори и по-лошо.

Какъв е дебита през серпентините на подовото под ламината ? А на ква стъпка са тръбите?
Намали термопомпата. Няма нужда от сега да бацаш на 45гр. Ще и вдигнеш ефективността.
Имаш ли буфер- как си решил работата на системата при затворени зонални вентили?
Дебита варира, има дебитомери от другата страна на всеки кръг и зависи колко кръгове са отворени. Максимума на скалата е нещо като 2.5, предполагам кубика на час. А термопомпата е на толкова защото подгрява и бойлера. Дори лятото работеше на 47, на моменти и на 50 съм я нагласял (55 е максималната темература според настройките). Буфер нямам. Гледам че при 45 нагласена на термопомпата температурата на главния колектор веднага след термопомпата е около 40.
pavelari - майстор
AntonBM написа:
pavelari, ако на топъл котлон 60-70°С, сложим паркетна плочка и парче ламинат горната повърхност на кое ще се затопи по-бързо? Аз залагам на ламината... Нищо, че той не е естествен материал като дървото. Ние гоним повърхностна температура 28° - с ламината тя ще се постига по-бързо. Аз също предпочитам дървен паркет, но той внася допълнителна инертност на инсталацията.
BobyB, подовото работи и като лъчисто отопление, не е само конвективно. Термостата е конвективен уред той мери реалната температура на помещението, но при лъчистите отопления има една допълнителна екстра – казва се температура на усещането. При температура в саята 20 градуса имаш чувството , че е 24°С.
Точно така, защото той акумулира малко по-добре.. Дървото пропуска.. Не искам да ви влияя с нищо - просто давам идеи от най-скъпото строителство!
Това, че температурата намалява от пода към тавана е верно само ако се сравнява с пода - той все пак е 30-35 градуса, но температурата на 1 м от пода със сигурност е по-ниска от тази на тавана... Да не ставаме глупаци, но ако някой ни закове долната част на графиката върху плочките и втората точка на мерене е тавана - естествено, че има разлика таван / под, но характеристиката не е линейна, заради натрупването на топъл въздух на тавана!!!
bou81 - специалист
боби я кажи какви са тези добавки за замаската при подово отопление че и на мен ми предстои такава операция
filmatoplo - майстор
При подовото имаме -топли крака студена глава , при радиаторното имаме студени крака топла глава.Комфорта е при първото.2 дена още работа и ще направя изпитанието на моя проект -водно подово под ламинат :wink:
BobyB - специалист
bou81 написа:
боби я кажи какви са тези добавки за замаската при подово отопление че и на мен ми предстои такава операция
За по-добра топлопроводимост, сигурно някакъв пластификатор. Достави ми я фирмата която прави подовото, не знам откъде.
filmatoplo - майстор
:klatsch: Стана системата -Водно подово под ламинат, работи перфектно котлето Виадрус У22 -35 киловата. Загряха си радиаторите , загря и пода 80 квадрата -температура към подовото 45 гр от смесителния вентил , връщаща 40 гр .Бойлера 300 л също загря за половин час на 65 гр . Монтирайте смело водно подово под ламинат , щом аз го проверих значи е сигурно -не е мит. :wink: Помпата на радиаторите е 25-60 а тази на подовото е 25-80 , модела на двете е Грундфос. Сложна електроника не съм слагал , термостата за радиаторите е дигитален Поморийски ТР-6 , а термостата за подовото е Б2000.Смесителния вентил за подовото е обикновен с пряко действие 1 цол. Бойлера е Елдом инвест 300 литра с 2 серпентини, за парното свързах горната . Температурата следя с 4 термометра , като прибавим и този на котела и дигиталния термостат общо стават 6 . Защо 4 броя ами-топла радиатори -студена радиатори, топла подово -студена подово :wink: .Днес проби -утре официално :partyman:
BobyB - специалист
filmatoplo написа:
:klatsch: Стана системата -Водно подово под ламинат, работи перфектно котлето Виадрус У22 -35 киловата. Загряха си радиаторите , загря и пода 80 квадрата -температура към подовото 45 гр от смесителния вентил , връщаща 40 гр .Бойлера 300 л също загря за половин час на 65 гр . Монтирайте смело водно подово под ламинат , щом аз го проверих значи е сигурно -не е мит. :wink: Помпата на радиаторите е 25-60 а тази на подовото е 25-80 , модела на двете е Грундфос. Сложна електроника не съм слагал , термостата за радиаторите е дигитален Поморийски ТР-6 , а термостата за подовото е Б2000.Смесителния вентил за подовото е обикновен с пряко действие 1 цол. Бойлера е Елдом инвест 300 литра с 2 серпентини, за парното свързах горната . Температурата следя с 4 термометра , като прибавим и този на котела и дигиталния термостат общо стават 6 . Защо 4 броя ами-топла радиатори -студена радиатори, топла подово -студена подово :wink: .Днес проби -утре официално :partyman:
Толкова бързо? Не трябва ли да изсъхне замазката а и първия път се пускало постепенно от по-ниска температура със стъпки нагоре...
filmatoplo - майстор
Тръбите са полагани преди 10 месеца със замазката -съхна цяла пролет и лято :) .Аз не правя сефте подово , сефте е под ламинат, коридорчето е с гранитогрес -грее повече.Там където съм пускал тръби за радиаторите във гофрирана тръба също се усеща по топло на пода.С ръка като пипаш се усеща по леко , но като стъпиш бос направо кеф :wink: .Днес при пробите -отначало беше по леко , котела беше до към 60 градуса а вентила на подовото на позиция 2 към 35-40 гр -после го засилих до 70 гр и врътнах вентила до 45 гр вода за подовото.Отначало викам брех не топли , но след 1 час пода се заусеща топличко .Утре продължавам пробата и издаване на обекта-надписъл съм всяко нещо каквое по системата -помпи ,термометри,налягане,градуси,предпазители :wink: Понеже свързвам всичко-ел захранването на бойлера, юпиеса на котела -то си е цяло табло , веикато на бойлера също -на клиента трябва да му текне и топлата вода в банята .Всичко комплексно-къртиш, пробиваш,прекарваш , метеш,чистиш,аптека издаваш обекта. :wink:
naskov - майстор
Браво колега :2thumbs: . Пусни ако можеш малко снимки. Аз преди месец отказах на един клинт да му правя подово с ламиниран паркет. Знаех че става, ама само със специален паркет. Значи можело и ако не е специален. Вече ще действам смело. Ако имаш наблюдения как се държи паркета и по специално фугите му сподели с нас.
filmatoplo - майстор
Утре ще го горя пак целия ден , днес за 3-4 часа работа не мръднаха :wink: Най ме кефи как всичко сработва и си заобиколен от термометри-вече ги броя 7- с термометъра на бойлера бях забравил да спомена. :lol: Също кефи-на копчето за скоростите на помпата 25-80 има светодиод който при включване свети зелено .КЛиента не пожела оскъпяване и затова спестихме 4 пътен вентил , контролери,задвижки и други. :wink: аз в магазина ги поръчвам а той вика -Мани ги тия работи , и аз ги зачертнах от списъка , бях си мечтал -стаен термостат безжичен -следващия път.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 16

Тема "Водно подово и ламиниран паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: