Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
torbalan - Дървен философ
Чефо, не си съгласен, че чугун се заварява с никелови електроди ли?
Ronin - специалист
joe007 Ти с вежен и мед правил ли си го....щото ако ти кажа че само с вежен става пак ли ще кажеш НЕСТАВА......нестава ама става.....с меден тел още по добре...! Пробвай после пиши....! Това незначи че ако имаш електроди за студена заварка на чугун не е добър вариянт...!
joe007 - специалист
Ами не съм пробвал.Оправял съм такива пробвания.Не го казвам просто защото си нямам друга работа.Ако все пак човек заинтерисува от заваряването на чугун може да намери технологиите с които се заварява той.
Пробвал съм обаче нещо друго.А това е един изпитан метод за познаване на детайл дали е направен от чугун или стомана.И той се прави така:
-Взема се Вежен и се капва много малка капка на детайла.След това се взима една пила и се пробва да се изтърка капката,ако не може е чугун ако може е стомана.Ако има желаещи може да пробват.Капката става твърда като черупка на лагер,тоест закалена твърда стомана.
Предполагам се знае че чугуна не понася закален твърд и чуплив шев.Освен това е в пъти по-здрав от самия него и съответно при изстиване го разпуква в всевъзможни посоки.Както бях писал по-горе чугуните са много и това че се е получило някъде със съмнителни качества не означава че става за всеки чугун.
Идеята все пак е да се заварява като трябва ,а за това изписано има много и то не от мен. :)
Ronin - специалист
Е кой казва че трябва да е добре...... :? Идеята е да се завари и да върши работа детайла...а дали дефектоскопията ще я мине е друг въпрос...все пак говорим(пишем) за неотговорна заварка.....
joe007 - специалист
Добре няма да спорим.:) С една дума изках да кажа че съм виждал много изпортени чугуни и исках и този за който говорим да не е от тях.
А наистина заварката на чугун си има своите особености и трябва да се направи от човек който ги познава добре.
sek.1 - специалист
Най доброто за чугуна си остава предварителното подгряване и после плавно истиване за около 24 часа . Навремето в стария ми завод имахме голямо ковашко огнище и всички чугунени детайли които ги заварявахме се подгрявахме в него там ги заварявахме на място и после ги заравяхме в кокса да си истиват едно денонощие и после никъкви проблеми. Тук става въпрос не за механично здрава заварка подложена на голями натоварвания а просто за водоплътен шев .
todor_velikov - специалист
виждам че тук се го обърнали на тема"заваряване " на чугун,темата беше за рязане ,но няма значение,ето и един интересен наръчник по заваряване ,има и подробно за чугуна - http://www.karnes.bg/images/pdf/R&M.pdf
антон_31 - напреднал
joe007 написа:
Ronin написа:
Вежен и медна тел....! :2thumbs:
Вежен и чугун .....Никога !!!
Като цяло рутилов електрод и чугун си е кофти изпълнение.
Заварката с рутилови електроди става много твърда и съответно много крехка,което означава много пукнатини или направо прецакан детайл.Все пак да не забравяме че чугуна не е само един вид и "успешното"на пръв поглед заваряване по метода някой каза и горе долу държи не е приложимо навсякъде.
Изискването при зав.на чугун е метала на шева да бъде мек и ковък,за да може да поема температурните разширения които чуг.детайл не може.
Заваряването се извършва по 2 метода:
-на горещо с подгряване над 600 град.(поради тази причина ,този метод се ползва значително рядко)
-на студено където пък темп.не трябва да превишава 80-100град.
При този метод са се ползвали навремето и дълбоко аустенитни CrNi електроди но поради факта че хрома(от електродите) и въглерода(от чугуна) правят съдинението хромов карбид което е твърдо и крехко (а това никога не е желано) не са добри за тази цел.
Именно затова в момента електродите за чугун са желязно-никелова сплав където понякога Ni достига 90%.Никела е мек и ковък метал.
При липса на Fe-Ni електроди може да се използват БАЗИЧНИ електроди и медна тел.
АЗ съм заварял блок мадарка със вежен няма проблем
mirk - майстор
Няколко теми по надолу има много хубаво ръководство viewtopic.php?f=56&t=30328
Общи сведения
ОК 21.03 е електрод, специално разработен за пробиване, рязане и рубене на
конструкционни, неръждаеми и манганови стомани, чугун, както и на всички
метали с изключение на чиста мед.
Обмазката на електрода формира силна газова струя, която изхвърля
разтопения материал.
Не е необходим сгъстен въздух, газ или специална ръкохватка – използва се
стандартното оборудване за заваряване. Получените канали са с равномерни
и гладки стени, така че заваряването може да започне и без допълнителна
обработка. При обработка на неръждаеми и манганови стомани се изисква
леко шмиргелене.

ОК 21.03 се използва, когато се налага рубене преди заваряване в полеви
условия и когато не е практично използването на апаратура за рубене с
въгленови електроди.
Превъзходен е за подготовка при ремонти на чугун, тъй като изсушава и
изгаря примесите и графита на повърхността и по този начин намалява риска
от появяване на пукнатини и пори по време на заваряване.
Друго подходящо приложение е рубенето на манганови стомани.
Процедура
Използва се предимно постоянен ток при права полярност или променлив ток.
Постоянен ток при обратна полярност се препоръчва при пробиване и рязане.
Дъгата се запалва, като електрода се държи перпендикулярно на детайла,
след което електрода трябва да бъде наклонен и придвижван в подходящата
посока, под ъгъл 5-10° спрямо детайла. Електрода се държи в контакт с
детайла и се движи като при рязане с трион. Ако е необходима по-голяма
дълбочина, процедурата се повтаря до нейното достигане.
Пробиването на отвори е много лесно. Електродът се държи вертикално,
запалва се дъгата и електрода се натиска надолу докато премине през
материала. За разширяване на отвора се правят режещи движения с
електрода.
Производител http://www.esab.bg/

Тема "рязане на чугун с електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: