Най - вълнуващия въпрос зимно време.
forski - специалист
Сега говорих с хората от фирма "Тангра" и те ми предложиха два варианта:
1.СВМ 150W - 1200m3/h 140pa.
2.СВМ 250W - 2000м3/h 160pa.

От това което ме посъветвахте до момента малкия изглежда по-подходящ.Човека с когото говорих има опасения че големия може да шуми повече и да охлажда въздуха до такава степен че той да идва студен до стаите.
AntonBM - специалист
Това, което ти е предложил той е CBM/4-180/180-N-150W. Загубите на твоята инсталация ще са някъде към 80Pa така, че този вентилатор ще работи:
На 3-та скорост 1400 m³/h - ще издухва към 47°С.
На 2-ра скорост 1000 m³/h - ще издухва към 58°С.
На 1-ва скорост 750 m³/h - ще издухва към 70°С (нещо близко до сегашният).
С по-мощният можеш да докараш дебита до почти 2000 m³/h - ще издухва към 39°С на 3-та скорост и да я намаляваш до 1600 m³/h - ще издухва към 44°С. Не са ниски тази температура, но скоростта във въздуховодите нараства много между 9 и 12 m/s (над 6 започва да се чува).
Мисля, че това, което ти е предложил наистина е по-добро. При него скоростта е 4,42/5,89/8,25 m/s за 3-те скорости. Ще се чува само на 3-та. Въпросът е дали ще се събере в тази кутия или ще го купиш със собствен бокс?
Забележка: Температурите са при мощност на камерата 12,6kW т.е. 30% остават в хола, а останалите отиват по стаите - камината е разгоряна на максимум. При по-слабо горене температурите ще са по-ниски.
forski - специалист
Ами тя камерата е номинал 15kW и макс 22kW а въздушната риза е 11kW.Ами явно ще се копува вентилатор и ще се сменят решетки :sad: :sad: Защо тогава тези от Герканд го слагат този вентилатор като той не върши работа :? :? :?
А тези 57 децибела които му дават за ниво на шум,предполагам че са в рамките на нормалното?
Последна промяна от forski на пон окт 04, 2010 1:46 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Добре де , дето се вика -затапи сега 5 извода , остави 1 , после 2 , после 3 -да видиш колко може да захрани камината,щото може конструктивно да не е вред. Ял съм попарата с камина на Геркант-не отговаряше мощността :wink: .
AntonBM - специалист
По-верният въпрос е защо тези само 11kW ги делят на 6 въздуховода? То излиза под 2kW на помещение и при това на пълна мощност... Вентилатора им може и да дава 850 m³/h със 50Pa, но при тази мощност ще издухва към 57°С. По вероятно дебита му да е по-малък към 700 m³/h при 80Pa и да издухва към 67°С. Пак трябва да работи, но явно при теб въздуховодите са по-дълги, а и решетките ти са неподходящи.
С този тип решетки съм имал проблем при отопление на заведение с канален климатик. Там се издухваше към 45°С, но понеже въздуха се подава под малък ъгъл към тавана топлото слизаше към 1 метър от решетката и пак се връщаше обратно. При това климатика имаше мощност на вентилатора – скоростта в решетката беше към 2,5 m/s. Смених ги и се оправиха нещата. Вече слагам такива само за смукателни. Нагнетателните ги правя с възможност за насочване на струята към пода и гоня по-високи скорости.
За шума – толкова е до вентилатора (не е като да не се чува). Тихо е под 35dB, 55 са като шума на вентилатор за WC, аспираторите са по-шумни към 65 dB. Ако е във вентилационен бокс шума е с 15 dB по-малко (т.е. почти не се чува). Камеата ти играе ролята на вентилационен бокс и също обезшумява. Ако се чува можеш да облечеш камерата от вътре с минерална вата (тя е един от най-добрите шумопоглъщащи материали).
forski - специалист
Затапвал съм ги колега,в момента три от тях са почти затворени и пак едвам вее.Абе луда работа сега за 1300лв.ще трябва да им преправям хубавата камера и да дам още 300-400лв.за доискусуряване че да не умрем от студ зимата :evil: :evil:
Ама здраве да е,благодаря ви колеги за компетентните и точни мнения спестихте ми много време и нерви :wink:
filmatoplo - майстор
Айде реклама не реклама-камина със въздуховоди сме монтирали на Дявач-работи -но топлото се стреми да остава горе , а пода малко студен.Само че точно тази вила -има камината,централна климатизация и парно с радиатори :wink: камината е по скоро за гевизълък.
forski - специалист
Абе топли каминката най добре,но има нужда от малко ъпгрейти за да заработи идеално :)
filmatoplo - майстор
Нашата камина топли на 4 места -едно долу и 3 горе в спалните -обаче клапите -отворите за топъл въздух сме ги пуснали ниско до пода :wink: Решетките са кръгли с фунийковиден фасон .Само на долния етаж понеже отвора е горе до тавана -топлото си седи по нагоре в стаята. :wink: Човека я пали като алтернатива и като дойдат гости.
idakieff - специалист
само един съвет
не си и помисляй да слагаш и въглища че може да стане страшно
преди време правеха и котли с въздушни ризи и доста хора се опариха разминаха се на косъм от най стршното

Тема "Система за въздушно отопление с ГК 13-Проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: