Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
На рециркулацията има възвратна клапа , ако тя е повредена от нея може да върне студена :)
parad0x - напреднал
Хаха nivanov, снимката я извадих от нета, просто модела е същия защото има друг модел, при който диференциалния вентил е обърнат наопаки, голямата черна тапа липсва, като под нея си има механизъма (една пружина със стопер), а долната черна тапичка се намира отгоре и е червена. При разговор с познат парнаджия той ме посъветва да затегна червената тапичка до край и после много бързо да я развъртя ... но реално аз не намерих такава и чак по-късно видях каква е разликата.

Иначе по най-левия термометър, който е на входящата тецова тръба температурата е 60 градуса точно. Прави ми впечатление следното,
ако се загледате в питата на входящата тръба има електрически вентил (сива кутия с черен капак и кръгло сиво копче отгоре). По принцип той е свързан с контролера и би трябвало да регулира потока на тецовата вода през питата. При нас и на двете абонатни тези електро задвижки са махнати и са поставени черни тапи чрез които потока непрекъснато е на максимум. Точно срещу входящата тръба би следвало да е изходящата, която завива надолу, има един кран и завива обратно към изходящата тръба. Би трябвало тази тръба на входа да е много гореща, а на изхода малко по-хладна но все пак топла защото си мисля че при този топлообмен не може тецовата вода да се охлади прекомерно много. При нас обаче при консумация на топла вода, изходящата от питата тецова тръба става ледено студена и върху нея се получава конденз. Питам се дали е възможно самата пита да се е пробила и да смесва нашата студена питейна вода с водата от теца и да пуска студена вода направо към теца като по този начин не може да се осъществи никакъв топлообмен?!? За съжаление преди малко говорих пак с домоуправителя и май май и днес ще се подмиваме с хладка водичка... :x
parad0x - напреднал
При нас най-вероятно рециркулационната тръба е запушена и изобщо водата не минава по нея, защото одеве обърнах специално внимание на сивата помпичка и ми се струва че си върти но тръбата над нея е студена. Освен това незнам точно как се реализира рециркулация за инсталации с хидрофорна помпа за налягане, реално тази помпичка има максимум 7 до 10 метра стълб и ако напора от нея не се засилва от хидрофор, никога няма да качи над 5 - 6 етаж.
nivanov - специалист
Рециркулационната и 1 бар и е достатъчен, тя е вързна в кръга на топлата, хидрофора си създава налягането, нейната работа е създаде ниско диференциално налягане в двете тръби, не да се мъчи да качва вода до 16-тия етаж :>
AntonBM - специалист
Това е снимка на абонатна станция, която не е свързана към ВиК водата. Поне така я виждам – след карана с надпис топла вода няма тръба. Има си рециркулационна линия с помпа с възвратна клапа и т.н., но и тя не е свързана.
По въпроса, ако нямате рециркулация – слагайте! Първо хабите много вода на вятъра, и второ рециркулацията увеличава обема на предварително подготвената топла вода. Смятам, че проблема ви най-вероятно е в мощността на топлообменника. Не знам колко апартамента сте на него. Грубо той трябва да има поне 2,5 kW на апартамент. Ако сте 8х3=24 апартамента минималната мощност на топлообменника трябва да е 60 kW. Само, че той трябва да има тази мощност при ТЕЦ параметри 70/40°С (лято) и ВиК 60/50°С. Т.е. реално той трябва да е почти 90kW при стандартни параметри. При така определена мощност може да осигури къпането едновременно в 40% от баните. По принцип това е достатъчно.
filmatoplo - майстор
И аз това се чудя , при тая мощност топла вода трябва да има -човека говори че дори 1 баня не може да стопли.
idakieff - специалист
вижте филтрите на тецовата вода да не са задръстени или е възвратния клапан на рециркулацията ще познаеш дали е клапана като отвориш някаде консумация рециркулацията ще изтине първа ако е ок ще е топла
ако разбираш щракни на топломера да видиш колко е дебита на теца м3
parad0x - напреднал
Благодаря на всички за съветите. Още една такава тема и всички можем да станем парнаджии :lol: . С гордост мога да кажа, че реших проблема и се оказа едно от най-идиотските неща, за които някой може да се сети. Добре че имаме две абонатни станции за двата кръга, защото ако беше само една сигурно щяхме да я разглобиме половината докато стигнем до отговора. Оказа се тъпата малка пластмасова тапа, която са сложили да замести блокиралия електрически кран на входящата тецова вода точно непосредствено преди топлообменника. Явно който ги е слагал я е кривнал леко и е тръгнала накриво резбата, при което се завива на 2-3 оборота и толкова рязко спира, че си мислиш че е завита до края но всъщност вентила е едва едва притиснат и дебита през него е нищожен. От немай къде вече следобяда като се прибрах взех че ги размених и по звука веднага стана ясно но изчаках все пак до сега, когато един комшия запознат с проблема от долните етажи, които са на другия кръг се обади да каже, че не е могъл да се изкъпе :-D . Сега подложих на самото вентилче една втулка и използвах същата тапа но мисля да си я сменим в скоро време с нова. Още веднъж, мерси на отзовалите се, в банята съъъм :-D .
filmatoplo - майстор
:) Супер,знаех си че е нещо запецнало -сега им тегли -прати много поздрави на техниците дето са идвали и не са оправяли абонатната :wink:
parad0x - напреднал
Хахахах ще трябва. Сега само се надявам да не дойдат да пипат, че пак ще вземат да съсипят нещо :)

Тема "Проблем с абонатна станция." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: