Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Pablo - специалист
Здравейте,

Имам току що направена самонивелираща се замазка, върху която ще се реди паркет.

Проблемът е, че е крива. Сложих мастар 2 метра по средата на стаята. По средата има хлътване около половин сантиметър. Ако я полея с вода , ще се образува локва с диаметър около 1.7 метра.

Паркетът ще е 22 мм и ще се лепи. Страх ме е , че тази кривина е повече от допустимото.

В момента търся добър вариант за изравняване на тези 4-5мм. денивелация.

Обмислям варианти :
1. Още саморазливна
2. Тераколова шпакловка
3. Подпълване с лепилото за паркета.

проблемът е, че не мога да вдигам нивото на цялата замазка повече - паркетът ще има преход към гранитогрес. Търся вариант само за хлътналото да изравня с останалото.

Снимката е кофти , но мисля, че кривото си личи .

За майсторите дето я правиха , ще мълча , защото не искам първият ми пост да е негативен.

Прикачен файл

mastar_4.jpg
mastar_4.jpg (133.88 KиБ) Видяна 4836 пъти
Chefo77 - майстор
Ако не ти пречи този профил на замазката, реди паркета така, като в средата сложи повече лепило. То няма да обере всичките 5 мм, но ще поизравни. Почукай върху паркета на проблемното място след като затвориш редовете - ако бие на кухо при все че си сложил повече лепило, го затисни с нещо тежко. Ако лепилото което използваш е двукомпонентно, малко вероятно е да не залепне.
Ако тръгнеш да правиш каквото и да е отгоре, ме съмнява че ще се получи добра адхезия между сухата замазка и последващия слой. Съответно това място ще остане по-слабо и при най-малкото напрежение в замазката ще се скъса. Всъщност, саморазливните замазки НЕ СА за основа за паркет, има си специални смеси за тази цел, но няма да се караме при вече свършена работа :)
Успех и ако имаш други питанки - заповядай, доколкото можем, ще помогнем :)
Pablo - специалист
Мерси ! Това звучи окуражаващо :) .

Кои са специалните смеси за основи за паркет и каква е минималната дебелина на слоя ?

Ако мога върху тази да сложа нещо , така че нещата да станат читави съм сколнен да дам някой лев повече за материал.

Това ще вдигне нивото, но гранитогресът още не съм го наредил , т.е. мога и него да повдигна ако се наложи.

Сега се сетих , че мога да жертвам и дебелината на паркета (още не е поръчан) .
parketmilanov - специалист
Здравей , има 2 вида саморазливки
1.обикновенни -които се слагат преди мокет, ламинат, балатум
2такива с доста по-голям индекс на опън.които стават за масивни паркети попитай някоя фирма за саморазливки би трябвало да ги има и двата варианта , там ще ти обяснят дали може да се запълни след тази която си сложил и кой продукт да ползваш.
но пак подчертавам Дибело.ползвай саморазливки които СТАВАТ за масивен паркет/пише го в упътването /
поздрави и успех.
а мойто лично мнение че тази денивелация не е фатална , по скоро трябва да се безпокоиш дали си използвал правилната саморазливна , защото масивни паркети при реакция/повишаване на влагата най-често/се надигад заедно с саморазливната.
успех.
nasco2 - специалист
И аз смятм, че тази денивелация не е фатална, но лепенето върху неподходяща саморазливка е почти безсмислено.
Pablo - специалист
nasco2 написа:
И аз смятм, че тази денивелация не е фатална, но лепенето върху неподходяща саморазливка е почти безсмислено.
Това определено ме притеснява. Дадоха ми идея върху саморазливната да сложа шперплат и върху него да лепя паркета.
Какво мислите по въпроса ?
nasco2 - специалист
Pablo написа:
Дадоха ми идея върху саморазливната да сложа шперплат и върху него да лепя паркета.

Аз лично съм го правил с OSB плоскости хванати с дюбели за пода и не съм имал проблем.
Chefo77 - майстор
nasco2 написа:
Pablo написа:
Дадоха ми идея върху саморазливната да сложа шперплат и върху него да лепя паркета.

Аз лично съм го правил с OSB плоскости хванати с дюбели за пода и не съм имал проблем.
Най-най-най-правилния начин. OSB-то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се лепи за пода и се захваща с пирон-дюбели - 15-18 дюбела на плоскост (3 м2). При нужда се затиска с тежести, ако има места, където не може да се пробива. Разстоянието между плоскостите и стените да е около сантиметър, между плоскостите също е добре да се остави малко разстояние. Отгоре паркетът се лепи и кове в нута (ако нямате такер - може да не се кове). Всичко това е добре да се направи с двукомпонентно полиуретаново лепило. Това е рецептата за най-дълговечен паркет.

Тема "Паркет върху крива саморазливна замазка - трябва ми съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: