• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
MamaMy - майстор
На мен само диодите с охлаждането ми тежат повече от 3,5 кг. В тази сметка не слагам дросела и кондензаторите. Те са поне двойно. Електрожена сам е около 65 кг и така съм получил "мобилна" установка :-D

Кабелите ми тежат колкото твоя ... електрожен :?
agj - майстор
filmatoplo написа:
Моя е Фрониус - 3,5 кила тежи с кабелите :wink: нещо правотоков агрегат го водят .заваря неръждавейка,стомана,чугун и обикновено желязо-работи до 2,5 мм електроди. 110 ампера е . Купих го за 800 лв преди 4-5 години от Киров . :)
Не е право токов агрегат а е инвертор !
agj - майстор
skrijo написа:
sparow написа:
Здравей.Принзипно базичните електроди работят на прав ток.На променлив лепят и нестава нищо. :wink:
Това го знам :) .Просто питам ,ако направя схемата да ли ще стане като моя електрожен на празен ход има 56 V (да ли ще пали базичния електрод :?: ).
140-150 Амперов инвертор работи на около 25Волта така че няма начин да не стане и твоя!
skrijo написа:
Здравейте .Вярно ли е ,че минимума за запалване на базичния електрод е 60 V .Mоя електрожен на празен ход има 56 V .Да ли ще стане ?
Темата май беше по-различна
skrijo - специалист
ko6kata написа:
skrijo написа:
Здравейте .Вярно ли е ,че минимума за запалване на базичния електрод е 60 V .Mоя електрожен на празен ход има 56 V .Да ли ще стане ?

Извинявам се ko6katа :) .Сега се сетих за още един последен въпрос :) .Като стане електрожена правотоков ,може ли да се сложи шланг за виг (и да се заварява разбира се) :?:
cvetanmu - специалист
:) Става за ВИГ ,но алуминий няма да може да заварява.
skrijo написа:
ko6kata написа:
skrijo написа:

И
звинявам се ko6katа :) . :) .Като стане електрожена правотоков ,може ли да се сложи шланг
Може естествено, но да е пожарникарски шланг.Айде пусни си друга тема ако обичаш.
Найденов - специалист
ko6kata, ще се опитам да покажа какво имам предвид:
Изображение

Ще се опитам да поясня каквото мога:
Намотки III- VII са от вторичната на заваръчния трансформатор. По схемата го дават около 40 волта, но аз навих допълнително, така, че го покачих на около 60 волта за по- лесно палене на дъгата.
Диодите VD1, VD2 и тиристорите VS1, VS2 изграждат регулируем изправител /грец/ за изходното напрежение.
Намотка II e захранваща за управляващата схема, осигурява 40 волта и е навита с проводник със сечение 0,2- 0,75 квадратни милиметра, с изолация, допускаща работа при минимум 80 градуса.
Транзисторът VT2 изпълнява ролята на слаботоков стабилитрон и затова колекторният му извод не е свързан.
Регулирането на заваръчния ток се извършва от потенциометъра R2.

Снимката е неясна, за което се извинявам! Както виждате, материалът е от Електрон дайджест- брой 8-9 от 1996 година. Цялата статия е около 5 страници и мисля, че не е удачно да я пращам в този вид /подсказвайте как да я пратя цялата или някой, който я има да я обработи и представи коректно/ .
emilnikov - напреднал
[quote="Найденов"]ko6kata, ще се опитам да покажа какво имам предвид:
Изображение

Здравейте, и аз пробвах тази схема преди няколко години, работи много добре. Но сложих един електролитен кондензатор на изхода 1500 mf /400v който свалих от един изгорял инвертор.Кондензатора е голям колкото кофичка от кисело мляко, и на него пише LONG LIFE. При 45 волта променливо от заваръчния траф работи перфектно . С кондензатора напрежението стана около 70 волта право. Електрода трябва да е на минуса
  • 1
  • 2

Тема "въпрос за електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: