• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ivo_senovo - напреднал
Става въпрос за 11 метра отсечка. Къщата е с маза. Вътрешната канализация е изпълнена с Ф110. Единственото възможно излизане навън е на 10 см. от пода на мазето, което означава, че отвън излизам на 85 см. под нивото на бетонна пътека покрай къщата. До тук добре. Тръбата следва да върви успоредно на къщата около 5 метра/на 60-70 см. от основите/ и оттам още 6 метра до ямата, с една единствена чупка /90 градуса/ веднага след като излезе през зида/мисля да я направя с 2 дъги по 45 градуса/. Проблемът е, че нивото на терена след 5-ия-6-ия метър пада доста и до ямата тръбата ми ще цъфне на 15-20 см от повърхността/това при наклон 1см/метър/. Освен това, в срещуположния край на ямата нивото продължава да пада с още 30-ина см. и идеята да вкопая плочата малко по малко се изпарява.
Как да изляза от ситуацията?...Да увелича ли наклона?...То май няма как иначе...затова моля, ако се сетите нещо друго...Забравих да допълня, че след като изляза от къщата и направя чупката със дъгите на 110, продължавам с дебелостенни Ф125.
В крайна сметка, за да влезе тръбата под плочата трябва да направя наклона 5-6 см/метър, ако не и повече..
doc_bg - напреднал
Това не е проблем. Дори е по-добре с по-голям наклон.
Iliev Labs - специалист
Направи ревизионна шахта, там където се разминават нивата. В нея може да тръгне по-ниско втората тръба, към шахтата.
MamaMy - майстор
Мисля, че и да увеличиш наклона не е проблем. Аз съм така, но разстоянието ми е доста по-голямо. Успях да вкопая плочата, като тръбата ми остана на 10 см. под плочата. Имам само една ревизия на изхода от къщата, но се постарах да нямам чупки по 90 градуса. Колегата Илиев е прав. Направи ревизия на чупката дори без да разминаваш нивата, Ползвай две У-образни разклонения и пак ще си направиш завоя.
ivo_senovo - напреднал
От схемата за ревизия - втората утка добре, но не е ли по-добре в нея да влезе една дъга на 45 градуса?
И да направя ревизионна шахта някъде по средта -пак няма да сваля достатъчно нивото мисля, и май ще стане просто с по-голям наклон.
И още едно въпросче - при излизането от къщата минавам през една камара камъни, натрупани и закопани покрай зида/явно са укрепвали нещо или..не знам../. Махнал съм някои от тях за да мине тръбата, но се чудя как да я предпазя от евентуално свличане в бъдеще. Мислех точно над нея да направя малко кофражче и да налея бетон, който да я пази.
ivo_senovo - напреднал
А има ли такива утки с ревизионна капачка?
PCL82 - майстор
Камъните около къщата ти са дренаж. Внимавай да не влиза кал между тях. Нужно е да сложиш обсадна бетонна тръба на това място и пластмасовата да мине вътре.

Максималният наклон за хоризинтална канализация е 5%. За къси очастъци до метър може и повече. Тръбите се полагат върху 10 см трамбована пясъчна възглавница и се засипват с пясък до 10см над темето им. Първите 30см насип трябва да се уплътнят старателно.

При чупки над 30 градуса и падове трябва да има ревизии. В мазетона къщата трябва да имаревизия.

Разгледай и тази тема:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 0%ED%E0%EB
ivo_senovo - напреднал
Супер! Мерси!
А камъните-дренаж май изобщо не си изпълняват функцията и дори напротив - цялата ми стена на мазето е много влажна, както и 2 метра от съседната й...Това е друг проблем, за който не смея да питам, че съм чел тук за други дренажи, хидроизолация на основите и т.н..все неща, които ще ми излязат доста скъпо, а ние още не можем да влезем в тази къща..
MamaMy - майстор
Точно у-та с ревизионни капачки не съм виждал. Отделно купувах капачки и вътрешни и външни. Цената на капачките беше доста стресираща, а и много трудно ги намерих. След няколко месеца ги имаше навсякъде :? . При мен е с едно У, но от къщата излиза с 45 градуса коляно надолу. Аз точно там съм го пуснал и под ъгъл за да слезе малко надолу. Стана по стръмно от желаното, но ревизията ми е точно там.
ivo_senovo - напреднал
Добре де, защо трябва да е гадно бе.. :cry: :)
  • 1
  • 2

Тема "Моля за съвет за външна канализация до яма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: