Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
entusiast - специалист
Правя си ремонт на банята точно в стила на този форум - т.е. Направи си сам, и така докъдето стигна. Та...
Става въпрос за панелно жилище с онези бани, които са самостоятелни клетки. Понеже искам да имам при душа прагче на което да стъпи параван за баня и да се отдели водата от душа да се оттича към отделен канал, и почнах да копая пода. В действителност да РАЗБИВАМ кошмарно твърдата мозайка под старите плочки. Не знам дали го измислих правилно, но понеже прагчето ще се доближава на около 25-30 см до сифона в средата на банята, та решението ми е новият сифон да се намира близо до стария и да е свързан към неговата отходна тръба. Реално, спазвайки се сегашният наклон на банята, най-ниската точка в оформящото се поддушово корито ще е точно по средата отвътре до прагчето - най-близката точка до съществуващият канал.
Другият начин беше да се копае при отвора, който е предвиден стандартно за вана, ама този отвор там се пада на едно никакво място - 10-15 см от стената и леко встрани от душа, и пак трябва да се копаят канали и да се измества...
И така, поразкопах дупки, даже счупих една PVC тръба... сега обаче се чудя дали така трябваше да подходя :|
Този праг трябва да има хоризонтална равна повърхност, за да стъпи на него паравана. Мислех за праг да използвам алуминиев профил 4-5 см (намира ми се такъв), което значи че пода под него трябва да е нивелиран и не може да използвам сегашният наклон и съответно копаенето по средата се обезсмисля. Другият начин е преградата да се направи от плочки, тогава обаче трябва плочките да се режат с леко трапецовидна форма, за да може долната им част да следва наклона на пода, а горната да оформя хоризонтална равнина, и това май става сложно...
И така:
1. Какво ще ме посъветвате? Как се правят тези преграждания в панелните бани, в смисъл, на къде да е наклона и къде да е сифона.
2. Как е по-добре да се свържат PVC тръбите под пода - с онези фитинги с гумените уплътнения или фитинги с лепене. Притеснява ме живота на тези гумени уплътнения, защото залея ли го веднъж отгоре с цимента и после теракота, ако утре протече на съседа отдолу... сещате се ;) Иначе с тях е по-лесно.

Много ще се радвам де ми помогнете с идеи, че нещо зациклих. Може би трябваше да си наема майстор, ама толкова обичам да си правя нещата сам и да съм заобиколен от плодовете на труда ми, че не устоях на изкушението... :)

Поздрави на всички :)
Делян - специалист
Разгледай тази тема. При мен наклона на замазката беше към другия сифон (основния), но с лепилото и плочките докарах наклоните в коритото към душовия сифон. За "трапецовидното" рязане не се притеснявай - два пъти мериш (ако трябва и с шублер :) един режеш. Дори и да има кусур, след това с фугирането ще го оправиш.
entusiast - специалист
plo4kata написа:
Решението е да си извикаш майстор!Тези неща не стават с обяснения,а с дългогодишен опит!Затова не можем да излезем от кризата,всеки сам си прави банята,хайде сега стой без баня и сам да я напрвиш,няма да е като професионално,да се надяваме,че имаш разбрани и търпеливи комшии отдолу,че като им подгизне тавана да не мине с лошо...
Алооо, тоя форум се казва "Направи си сам" (Можеш ли да четеш?), а не "Аз съм безработен плочкаджия и тук си търся клиенти" - това ясно ли ти е? Това е място за хора, които обичат да си правят нещата сами! И не е до парите, а до удоволствието! А удоволствията струват пари и ако трябва 3 пъти ще го правя и развалям, за да си доставя удоволствието да мога да кажа утре "Ей това АЗ САМ съм го направил".

А нямам познат, който да се е оставил на майстори и да не си е скубал косите после - ей за това НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗЛЕЗЕТЕ ОТ КРИЗАТА. (За мен криза няма и никога не е имало!)

И така, да има тук някой ентусиаст като мен, който желае да сподели опит или поне полезни разсъждения.
сола 180 - специалист
Алоооо нервния , я по-споко бе момче.Така задаваш въпросите в първия пост и такива мнения изказваш, че на никой не му се вярва , че ще се справиш.Щом смяташ , че рязането на плочка с различен размер в двата края е сложно как да ти обясним как да оправиш наклоните и как да си направиш прагче?

Не се сърди на "Плочката" той си е сприхав.

Ето ти и една снимка за примерно прагче, изрових я от форума така , че поразтърси се малко не дей само да нервничиш.

Прикачен файл

P1020069.jpg
P1020069.jpg (63.98 KиБ) Видяна 9436 пъти
entusiast - специалист
сола 180 написа:
Алоооо нервния , я по-споко бе момче.Така задаваш въпросите в първия пост и такива мнения изказваш, че на никой не му се вярва , че ще се справиш.Щом смяташ , че рязането на плочка с различен размер в двата края е сложно как да ти обясним как да оправиш наклоните и как да си направиш прагче?

Ами не ми се сърди и ти на мен - аз не съм сприхав, ама форумите са за взаимопомощ, а не да убеждаваме света колко сме велики и как другите нищо не могат. Не съм рязал плочки - е и? Утре ще купя 1-2 кашончета теракот само за упражняване - мислиш ли, че няма да се науча? Да не говориме, че приятел ми е обещал професионален циркуляр за плочки с водна баня, абсорбация и т.н., а там не виждам никаква философия вече?

Въпросът ми беше - как е по-редно да подходя, къде е по-удачно да сложа сифона? С кое решение си създавам по-малко главоболия? Как се постъпва в случая.
solo5 - майстор
сола 180 написа:
Соло5 не е лошо да дадеш кураж на някой ама питам се защо ти и втория път като си прави банята извика друг да го стори??????????
първият път извиках майстор - не случих, вторият път извиках по-добър и стана работата :roll:
просто бях решил, че няма да правя банята и затова му се възхищавам за куража на съфорумника
иначе доста неща съм направил в апартамента си, но банята не се реших :wink:
Последна промяна от solo5 на пет окт 08, 2010 10:36 pm, променено общо 1 път.
сола 180 - специалист
Ами не се прави така.Първо задавай въпросите по малко и пиши по-кратки постове.Дългите никой не ги чете детайлно а само отгоре отгоре.И пусни някоя снимка на помещението.Така на фантазия трудно става.
jekasus - майстор
entusiast написа:
сола 180 написа:

Въпросът ми беше - как е по-редно да подходя, къде е по-удачно да сложа сифона? С кое решение си създавам по-малко главоболия? Как се постъпва в случая.
Където и да сложиш сифона , важното наклона да е към него !!!
plo4kata - специалист
Зад да не кажете,че съм лош ще дам моя съвет:в началото споменахте,че искате да се възползвате от старият наклон на пода.Полейте вода и вижте къде се събира,ето там сложете сифона...прагчето веднага до него,хидроизолацията... :? преди известно време споделих моя начин,надявам се да ви бъда полезен,вижте това http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... c&start=15
chapara - майстор
Нова замазка и сифона на коритцето в ъгъла :wink:

Изображение

Лентов сифон:

Изображение

Пак в ъгъла

Изображение

Изображение

Всичко по пода се калиброва и лепи!!!

Тема "Нещо го закъсах с пода на банята :(" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: