• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mireto1 - помощник
Здравеите.Мога ли да разчитам на бърз отговор,относно избора на климатик?Спрял съм се на DAIKIN подов монтаж.Модела е FVXS25F или FVXS35F.Къде е проблема?Обиколих доста фирми и 50% ми предлагат по малкият,50%-по големият.В MMC( официален дистрибутор) предложиха по малкият.в ТЕРМОКЛИМА големият.даите ми съвет.стаята е вътрешна 17.5 квадрата.южна.изолация около прозореца.трислоина дървена дограма с ка стъкло.гипскартон с каменна вата на тавана.ПОМОЩ
disem - специалист
Ако разликата в цената не е голяма, взимай по-големия. Ще се товари по-малко /защото е по-мощен/ и ще достига зададената температура по-бързо. От тук и икономия. Ще имаш и запас от мощност за кофти дни.
1115 - специалист
Ама не е добре и да е много голям, защото ще се гаси вместо да си намалява оборотите на компресора.
Просто има праг на минималната мощност и ако си под него става така.
mireto1 - помощник
Ами 25цата го дават до 25кв. м,35цата до 35кв. м.Стаята е 17.5.и аз знам,че по голям също не е добре.
AntonBM - специалист
Да се определя мощността на климатик по кубатура не е много точно. Дори никак не е точно. Все пак аз съм на мнението на MMC – сложи по-малкия. Да не забравяме, че това е Daikin. Няма да имаш грижи.
EDI - майстор
Отоплителната мощност се определя по кубатурата, като се вземат предвид разположението на помещението, изолацията, предназначението му и топлинните загуби.Предполагам, че тавана е стандартен, т.е. на 2,6-2,7 метра.Това са около 46 кубика.Стаята ти е вътрешна, южна, изолиран таван.Значи ти трябват около 70-80 вата на кубик/даже с малък запас/.Трябва ти машина с номинал около 3,5 на отопление.Подовата 25-ца е точно за помещението.35-цата ще е презапасяване
AntonBM - специалист
Не се заблуждавайте, че топлинната мощност се определя на кубик! Постоянно проектирам сгради и определям потребна мощност на помещения. Изчислявам ги с помощта на софтуер по методика, в която кубатурата почти не участва (единствено в изчисляване на инфитрацията на свеж въздух в помещението). Резултатите, които се получават за различните помещения НА ЕДНА И СЪЩА СГРАДА, когато ги разделя на кубатурата са коренно различни, дори и когато помещенията са еднакво ориентирани. Варират от 5 до 105 W/m³, като за Бургас те са най-често около 45 W/m³. Само, че често в една сграда имам помещения с 25 и други с 55 W/m³, а външните стени са еднакво изолирани и прозорците са приблизително еднакви.
EDI, къде в твоите сметки си взел в предвид разположението на помещението, изолацията и предназначението му? За какъв вид помещение си взел 70-80 W/m³ северно/южно, изолирано или не, дневна или спалня? Надморската височина има ли значение? Преобладаващата посока на вятъра играе ли в твоите сметки? Оцветяването на стените (тъмно/светло) има ли значение? Броя на стъклата на стъклопакета на дограмата, отваряемостта и уплътнеността имат ли значение? Вътрешна, външна излоация, фибран или вата, как се отразяват на това число 70-80 W/m³.
Факторите, които влияят на изчисленията са толкова много, че да гризнеш химикала, да се почешеш по главата и да отсечеш 75 W/m³, не е много точно!
EDI - майстор
Моите сметки са практически и от личния ми опит в къщи и от практическия опит на много хора.Знам, че реалните изчисления на топлозагуби са много далеч от моите, но човека пита каква машина ще му свърши работа.
AntonBM - специалист
Аз също от опит мога да ти кажа, че за:
mireto1 написа:
стаята е вътрешна 17.5 квадрата.южна.изолация около прозореца.трислоина дървена дограма с ка стъкло.гипскартон с каменна вата на тавана
Числото, което може да се ползва е по-близо до 50 W/m³ дори и да е в балкана. Все пак не гарантирам без да имам повече информация.
EDI - майстор
Подовата 25-ца е най-малката машина от листата на ДАЙКИН, затова писах, че има запас.Подови 20-ци няма и в листите на другите производители.10-ката на ТОШИБА е със сходни показатели на отопление 3,2 номинал и 4,8 максимално, но е по-скъпа.9-ката на ДЖЕНЕРАЛ също е 3,5 номинал, но 5,5 максимално, с 200 лева е по-скъпа от ДАЙКИН.
Последна промяна от EDI на пет окт 08, 2010 10:59 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "daikin" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: