• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Spokoiniq - майстор
pavelari написа:
http://temira.com/9_BG_group5_109.html
за всички потребители на форума, които са фенове на финландската техника правя 5% отстъпка
достатъчно е да ми пишете на л.с., че имате интерес
Павка, светни ме, моля те, защо е такава разликата в цените
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... highlight=
и с какво освен дизайна Адакса е по-добър?
bate_pleven - помощник
filmatoplo написа:
Колко киловата е котела ,каква площ ще отопляваш, дограма и изолация има ли . :? Ако гори пак без кръчмар по 20 -40 кила на ден -смятай ги . :)
Котела е 24кв.ч. горелката е 20+/25кв.ч./, отопляема площ 110кв.м. /+-10кв.м./, къщата е санирана на 100%.
Въпроса ми е по скоро каква е разликата в количеството /тонаж/ между въглища и пелети, ако ще и да е в процентно съотношение.
Благодаря Ви предварително.
Поздрави
fbr - майстор
Отговора който искаш, никой не може да ти даде. Разликата в калоричността на различните видове въглища е от земята до небето. Калоричността на материала, от който са изработени пелетите пак е въпрос, който няма еднозначен отговор. Разбирам какво ти се върти в главата. Досега съм давал за 3 тона въглища прим. 750 лева. Ще мога ли с тези пари да купя достатъчно пелети с които да изкарам зимата. Просто сам ще провериш, но ако е в повече, ще се утешиш с това, че все пак си автоматизирал процеса. Ако е по-малко-пей сърце.
spec - специалист
bate_pleven написа:
Здравейте, имам един въпрос.
Тази година си закупих котел БОШ на твърдо гориво/въглища/, има опция да се монтира пелетна горелка ЕРАТО 20+.
Въпроса ми е с какво ще излезе по ефективно, удобно и ценово. :?
По сметки/ без кръчмар/ ще ми идат около 3 тона въглища...
До сега с какво котле е била системата, каква мощност и колко е бил разходът му? Важно е и каква е инсталираната мощност.
filmatoplo - майстор
Нали ти казах-2-3 кила на час гори горелката , 10 часа -20-30 кила по 30 дена става 600-900 кила за месец .5 месеца зима -от 3 до 4,5 тона по колкото струва и ето ти цената :wink: .
spec - специалист
Ето какво ми попадна от една брошура.
Изводът е ясен - неприсъстващите тук горива излизат по-евтино.

Прикачен файл

ceni goriva .JPG
ceni goriva .JPG (38.32 KиБ) Видяна 5700 пъти
vk - специалист
Не знам дали е вярна тази сметка в таблицата по-горе.
Ами то излиза че от парното няма по-евтино ! 500-600 лв за целия отоплителен сезон - ама си зависим от много неща (съседи, топлинни счетоводители, цени на газа и прочие).
spec - специалист
vk написа:
Не знам дали е вярна тази сметка в таблицата по-горе.
Ами то излиза че от парното няма по-евтино ! 500-600 лв за целия отоплителен сезон ...
... най-вероятно за около 35-40 реално отопляеми кв.м., и то ако не се включва топлата вода.

Сметките тук са за 80 кв.м. чиста отопляема площ, а не по нотариален акт с терасите и общите части. Най-коректно е, ако ще се съпоставят цените, да са в мегаватчас. По спомени един мегаватчас на дърва е около 60 лв, въглища - 70 лв, централно парно -94лв (мин.сезон - 74лв), пелети - 98 лв, газ - 115, ток - 180 лв.
filmatoplo - майстор
Току що платих на работниците които нарязаха ,нацепиха , прибраха и наредиха дървата -8 кубика ми излязаха към 450 лв. :wink:
saraneron - специалист
filmatoplo написа:
Току що платих на работниците които нарязаха ,нацепиха , прибраха и наредиха дървата -8 кубика ми излязаха към 450 лв. :wink:
С ТАЗИ МАСКА И АВТОМАТ, работарите не ти ли варнаха 600лева, докато им благодареше за свършената работа??????? :? :? :?
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: