• 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
а колко милиампера е допустимия ток на диодите?
имаш ли такава информация?
а при работеща схема мерил ли си тока?
5.6 килоома ми се вижда малко съпротивление
от тоя линк с програмата http://lambi.homebg.org/index.php излиза че трябва да е 10,1 килоома/4 вата при 220 волта , и 11.5килоома/4,6вата при 240 волта
ти как си ги смятал?,май си задал на програмата да е с постояно напрежение :idea: , а трябва да е с променливо понеже ги захранваш от мрежата
като ги захранваш от мрежата и след изправителя имаш кондензатор то напрежението се вдига до максимална стойност на напрежението
т.е. напрежението се повишава с 1.41/корен от 2/

и така
ако захранването от мрежата ти е 240 волта то след изправителя и кондензатора то е 240x1.41=338 волта
имаш 9 диода по 12 волта всеки=108 волта пад на напрежението върху диодите
338-108=230 волта пад на напрежението върху резистора
ако максималния ток през диодите е 0.02ампера то за резистора получаваме:
230/0.02=11500 ома,11.5 килоома
като мощноста на резистора е 230x0.02=4.6 вата
в момента ги пържиш диодите и няма да изкарат дълго време
тока 0.02 ампера е за малките 5мм диоди, твоите не знам какви са,може да държат и на по голям

положението при теб сега е следното:
230 волта пад на напрежение върхи 5600 ома резистор
230/5600=0.041 ампера/41 милиампера/ което е двойно над допустимите 20 милиампера/
и мощноста на резистора ти е малка
230x0.041=9.43 вата а твоето е 2 вата- прекъсването може и да е заради него
8180 - майстор
moimoimoi,
Я си провери сметките, че нещо не ми харесват, а не ми се смята/пише. Да не излезе, че разсейваме повече мощност, от колкото консумираме - и аз искам. :)
Нещо там амплитудни, ефективни стойности, изправител със/без товар и т.н.

Олег,
Тия 12V диоди да не са някакви изделия с електроника вътре?
Схемата ти, както я описваш, ми изглежда нормално, ако си спазил указанията на колегата и всички елементи са читави.
moimoimoi - майстор
8180 написа:
moimoimoi,
Я си провери сметките, че нещо не ми харесват, а не ми се смята/пише. Да не излезе, че разсейваме повече мощност, от колкото консумираме - и аз искам. :)
Нещо там амплитудни, ефективни стойности, изправител със/без товар и т.н.

Олег,
Тия 12V диоди да не са някакви изделия с електроника вътре?
Схемата ти, както я описваш, ми изглежда нормално, ако си спазил указанията на колегата и всички елементи са читави.
какво да проверявам,тя програмата http://lambi.homebg.org/index.php същите резултати изкарва аз само по подробно съм ги представил
задай в програмата 240 волта захранване,9 диода , 12 волта на диод,0.02ампера ток и ще видиш че резултата е като по горе от мен получения :
конкретно: резистор- 11,5 килоома/4.6 вата

теб какво те притеснява?
oleg - помощник
Свързах два резистора по 5600 2 вата килоома последователно и мигането се оправи,но ми се струва че не е достатъчно замерих и показваше 170 волта,което пак е много.Това за ватовете въобще не бях го съобразил и там ми е грешката.Шапка Ви свалям за познанията,които имате,аз не съм имам възможността да ги уча,но пък от Вас научих много.
Благодаря.Ще продължавам докоато всичко стане както трябва.
8180 - майстор
moimoimoi написа:
теб какво те притеснява?
Това (по стари спомени):
ако захранването от мрежата ти е 240 волта то след изправителя и кондензатора то е 240x1.41=338 волта

Под товар тези 338V ще паднат.

Няма значение - питащият гледам има напредък.
Не разбрах къде ги мери тези 170V. По-добре е внимателно (заради директното мрежово захранване) да мери тока и го изкусури със съпротивление до номинала за диодите.
Ако много пекат резисторите, може и с последователен неполярен кондензатор преди греца да опита. Сметката май я имаше във форума.
moimoimoi - майстор
8180 написа:
moimoimoi написа:
теб какво те притеснява?
Това (по стари спомени):

Под товар тези 338V ще паднат.
ще паднат но с колко 1 волт? все пак товара е около 0.02ампера, а той кондензатора е за това- за да не пада напрежението
колегата oleg по горе спомена че след изключване на захранването диодите продължават да светят към 10 секунди-което означава че капацитета на кондензатора е предостатъчен за да поеме този пад на напрежението който се получава от товара

и най добре си мери колега oleg ток-а през диодите-най точния критерий
sstefanov - майстор
Всички сметки ги има в темата и ако не бяха въпросите за всяка конкретна схема, щеше да е доста лесно да се намерят формулите!
Предлагам модераторите да почистят темата от ненужните мнения (включително и това).
Tiger - специалист
Уау. От кога търсех подобна тема. Тъй като ми предстои ремонт на етаж (в близките няколко години), започвам да се замислям за някакво диодно осветление. Та имам няколко въпроса по този повод, а след прочитането на темата се родиха още въпроси:

1. Има мощни топло бели светодиоди, но могат ли да заменят изцяло обикновените крушки за основно осветление? Дразнят ли очите? Прочетох за драйвърите за тези диоди - задължителни ли са? Тъй като имах намерение да ги управлявам с микроконтролер. Каня се да си взема един такъв за тестване, но все не ми остава време в работното време на магазините. Ако може да препоръчате някой, т.к. има доста модели?
Wishmaster-ruse написа:
Прав е ELEMENTAL няма смисъл вземи си К2 диодите примерно и ще имаш много по голям ефек от колкото с 5 мм. Ще се получи нещо такова.
Изображение
Това с мощни светодиоди ли е правено?

2.
Justy написа:
Препоръчвам ти плексиглас - 5 мм. бял. Лесно се работи, а диодите ще правят много ефектен ореол около себе си.
Може ли малко разяснение? Плексигласа целия таван ли покрива или е на парчета само там където са диодите?
Приемам и други предложения за монтажа на диодите.

Освен основно осветление мисля да направя и декоративно с RGB диодни ленти, управлявани от микроконтролер. И като захранване на всичко това съм намислил да използвам 12 или по-малко волта - за да може като спре тока да се пусне захранване от автомобилен акумулатор. Тъй като в темате се обсъждат предимно 220 волтови захранвани, в случая с ниско право напрежение кое ще е по-добре и защо - всеки диод със свой резистор или последователно свързани групички с резистор?

3. Диско бутилката много ми хареса. Замислям се да си направя подобно, но светлината да излиза от вътре. И може би да е диско топка.

4.
kotaraka написа:
Аз пък направих това:
http://vbox7.com/play:c627c6b9
Нямам думи просто. Страхотно е. Интересува ме софтуера, който е на компютъра как си го написал?
2v6 - майстор
Tiger написа:
...Освен основно осветление мисля да направя и декоративно с RGB диодни ленти, управлявани от микроконтролер. И като захранване на всичко това съм намислил да използвам 12 или по-малко волта - за да може като спре тока да се пусне захранване от автомобилен акумулатор. Тъй като в темате се обсъждат предимно 220 волтови захранвани, в случая с ниско право напрежение кое ще е по-добре и защо - всеки диод със свой резистор или последователно свързани групички с резистор?
...
При всички положения е по-добре да се използва драйвер, особено когато захранването е от акумулатор - харчи се пъти по-малко ток :idea: Драйвера регулира тока близо да максималния - максимална сила на светене без опасност от изгаряне.

Маломощните светодиоди може да са в групи последователно по 20-на на един драйвер с преобразуване нагоре 12-40 V.
Мощните по 2-3 с преобразувател надолу.
Tiger - специалист
2v6 написа:
Маломощните светодиоди може да са в групи последователно по 20-на на един драйвер с преобразуване нагоре 12-40 V.
Мощните по 2-3 с преобразувател надолу.
Това не го разбрах. Какъв е смисъла от 12 волта да преобразувам до по-висок волтаж? И защо за мощните да го понижавам? А съм виждал и мощни, които работят на 12 волта.

А колкото до драйвера - с него няма да имам възможност да управлявам светлината както аз си искам
  • 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: