Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
nikivelinov - специалист
Тани написа:
Велси, сигурно заради електролизата , която ще разяде серпентината след време!
Тани, би ли обяснил каква тази електролиза в бойлерите, защо разяжда точно серпентината, и защо тази електролиза разяжда серпентините от неръждавейка повече от емайлираните серпентини ? :?
velsi - Почетен майстор
crez написа:
Серпантината е сложена в съда и след това е заварен капака, така че е все едно,при пробив на едно от двете, хвърляш или изолираш серпантината от котела ако е тя и ползваш само на ток.
Стига бе! Кой произвежда такива бойлери?!? Няма ли фланец? Серпентината не е ли монтирана на него? Ами като изгори нагревателя?! Не вярвам да има такова изпълнение.
nikivelinov - специалист
velsi написа:

Стига бе! Кой произвежда такива бойлери?!? Няма ли фланец? Серпентината не е ли монтирана на него? Ами като изгори нагревателя?! Не вярвам да има такова изпълнение.
Всички. Просто вх. и изх. на серпентината са отстрани на бойлера (образуващата права на цилиндъра), ако е хоризонтален са отдолу :)
Това не пречи някои бойлери да са с фланец, а други (напр. С. Шишков) да са без фланец. Като изгори нагревателя и в двата случая се подменя с нов :roll:
Тани - модератор
nikivelinov написа:
Тани написа:
Тани, би ли обяснил каква тази електролиза в бойлерите, защо разяжда точно серпентината, и защо тази електролиза разяжда серпентините от неръждавейка повече от емайлираните серпентини ? :?
Скоро в тази тема беше дискутирана реакцията на два или повече метала

Като чета коментарите по-горе мисля , че когато ми се наложи , ще ми изработят бойлер със серпентина по мой проект!
pep - специалист
Kaк мислите , защо ли правят т.нар. "анодна защита " :lol: ?
crez - майстор
Стига бе! Кой произвежда такива бойлери?!? Няма ли фланец? Серпентината не е ли монтирана на него? Ами като изгори нагревателя?! Не вярвам да има такова изпълнение.[/quote]
Виж тук,жалко че не се отвря направо страницата,но избери "потребители"след това "елдоминвест АД Варна" и ще получиш всички отговори.
http://www.ugs-bg.com/index.html[url][/url]
nikivelinov - специалист
Тани написа:
nikivelinov написа:
Тани написа:
Скоро в тази тема беше дискутирана реакцията на два или повече метала

Като чета коментарите по-горе мисля , че когато ми се наложи , ще ми изработят бойлер със серпентина по мой проект!
Тани, значи имаш предвид електрохимичната (галванична) корозия.
Тя протича ПРИ КОНТАКТ (разбирайте директен, физически) между 2 различни метала в електролитна среда.
Повече тук:
http://en.wikipedia.org/wiki/Galvanic_c ... _corrosion

Това пояснение го правя, защото:
1. такъв вид корозия няма как да протича в бойлер направен от един вид метал
2. неръждаемата стомана (напр. 304, от която мисля се правят бойлерите) може да кородира при контакт с ограничен брой метали : Ti, Ag, Au, Pt, графит ( http://en.wikipedia.org/wiki/Galvanic_series )
3. в другите раздели на форума може да се срещне мнението, че протича електрохимична корозия между алуминиев радиатор и медни тръби, като се пропуска факта, че между тях няма физически КОНТАКТ. В този ред на мисли галваничната корозия евентуално може да протече при фитингите, които поради тази причина са с покритие (мисля Cr или Ni).

П.С./ На галванична корозия може да е подложен и само един метал ако е в електролитна среда с градиент на концентрацията (т.е в даден участък концентрацията на електролита е по-висока). Напр.: метален тръбопровод в почва.
Благодаря на всички, които се включиха толкова активно в дискусията!
Тани - модератор
Не съм запознат от каква стомана са направени бойлерите , така ,че може да си прав , а може би не! Аз не бих рискувал и бих си сложил анодна защите - ако не помогне , поне няма да навреди!
Тани, значи имаш предвид електрохимичната (галванична) корозия.
Тя протича ПРИ КОНТАКТ (разбирайте директен, физически) между 2 различни метала в електролитна среда.
Доколкото аз разбирам става въпрос за електрически контакт , а при полежение , че всички части са метални той е налице. Всички са потопели в електролита , така , че е въпрос на късмет каква е неръчдавейката!
sanig - специалист
velsi написа:
А не ти ли казаха поне защо? Неръждавейка според мене е винаги по-добре, ако цената не е проблем. Не схващам каква връзка има това със серпентината и каква е логиката. Може би става въпрос за конкретни модели и тяхното качество? :?
Имах впредвид точно двата модела ,- Дипломат и на Матев.Казаха че на Дипломат неръждавейките се пукали и на почти всеки два бойлера имали рекламации

Тема "Помогнете със съвет за бойлери със серпентина!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: