• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
schuldiner - майстор
Biso - специалист
Малко остана, докато падне строителната забрана..... :-D

Ей къде е 1.10.2010 и я мятам. Дано даде хубаво време есента и зимата.

П.П. Поизчистихме концепцията.
Изображение
ArturDent - Почти Безобиден
torbalan написа:
то като гледам от кога е темата - човека може вече да е направил къщата ;)
Явно дори не я е почнал ;)
Biso - специалист
И да искам - не става. :cry:

Както споменах и по-горе, в морските (курортните) общини има строителна забрана през активния сезон. За Созопол, това е периода от 15.05 - 30.09, т.е. след 1.10 мога да поискам да ми "забият колчетата" и да разрешат строителната линия.
Не, че тези които са във вилните зони не бухат цяло лято..... :wink:

А който ми каже, че за по-малко от 6м. ще си уреди всички документи по редовния начин....... е голям късметлия. :wink: :lol:

Като пуснах темата всичко още беше идеен проект само в главата ми.
Дори парцел още нямах. :-D Нотариалният акт го взех след Коледа, миналата година.
ArturDent - Почти Безобиден
Не, бе човек, не е заяждане. Чел съм темата.
Знам за ограниченията по морето.

Просто писах ей така за запиша пост ;)
Biso - специалист
В четвъртък, въпреки дъжда :sad: успяхме да ударим колчетата.....в калта. Вече имам строителна линия!

Сега чакам прогнозата за хубаво време (поне 3-4 дни да не вали) и почвам с изкопа. Ще гледам да не си направя басейн в него. :-D
Ама тая зима нещо много студена я давали чувам. :?
Humppa - напреднал
Biso написа:
Някой може ли да ми каже, колко е минималната задължителна дължина на гараж и кой закон урежда това..... ЗУТ или нещо друго?

Знам, че за подземни и полуподземни гаражи максималният наклон разрешен за подхождащата рампа е 16 градуса.

Просто искам да разбера има ли някакъв минимален стандарт за дължина, ширина, височина на гаражите.

Благодаря предварително!
Не съм чувал за минимални дължини на гараж. За височини също. Свободен си да си построиш голям гараж колкото си искаш. Моят например е с външни размери 8х4 м. Идеално събира кола и мотори.

За подземни гаражи пожарникарите имат изисквания към ширината на гаражната врата в зависимост от вида на рампата (права или криволинейна).
Biso - специалист
Да, разбрах, че "ограниченията" са основно от възможностите..... :-D

В крайна сметка моят ще се получи по-дълъг от 8м. чисто вътре на 3.60 ширина. Височината е 2.40м. Идеята е да спират 2 автомобила.
Biso написа:
Не, не....може би съм не достатъчно ясен и картинката в първият ми пост е неактуална вече като идея, ако изчисленията са вярни.

В таблицата по-нататък съм дал различни варианти и слоеве. Като най-атрактивен засега се очертава вариант с четворки с 8 сантиметра външна термоизолация от EPS и шпаклован, а отвътрешната страна на тухлите 5 см. въздушен слой и тогава втора стена от 10см. YTONG, който вече първо ще се мине с подходящо лепило и после ще се шпаклова финно с гипсови шпакловки.
Реално няма нищо паянтово във фасадата. Далеч съм от мисълта да се избегне стоманобетонната конструкция, която се явява носеща за сградата. Така се изпълняват почти цялото монолитно строителство. Допълнителното е оставянето на 5 см въздушен слой отвътре и втората стена, изпълнена само с YTONG. Ако има нещо паянтово - там ще е. По спомен.....имаше някакви максимални дължини за неукрепена с колони стена.

Забележете, според калкулатора, разликата дали стената ще е изградена с четворки 25см, поставени легнали или 12,5 поставени вертикално е пренебрежимо малка.... :? Но въздушния слой с 10-те см YTONG, свалят 3 пъти топлозагобите от стандартния метод!!!

@8180 - набързо сметнах с калкулатора алтернативата на 1м^2 стъклопакет и се получиха следните резултати, които вече ме озадачиха. Температурната разлика аз съм я задал, но мисля е в съвсем разумни граници. А иначе, се предполага, че движението на въздуха м/у двете стени ще е единствено от затоплянето и изстиването му вътре....те реално ще са затворени пространства.
kaktys - напреднал
отдавна следиа тази тема и много жалко,че се отклони вниманието от парвите зададени вапроси.относно зидарията искам да вметна,че в европа се строият фасадите изциало с фасадни тухли12.5 ватрешна изолациа от вата или стереопор после може 4та да баде поставена на долме.Това е моят савет кам всички които строят или мислят да го правят,всичко друго е измислена история.8 години сам правил къщти в Еспания и малко в Германия и там хората не си хварлят парите на вятара,просто в БГ всички искаме да минем метар,не може хем кино,хем лимонада.Извиняваите ако сам засегнал някои маистор на ТИ.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13

Тема "Идеи около реализацията на еднофамилна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: