Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
argonavt - специалист
Novodomci, потърсете и други архитекти в района за консултация. Едва ли най-близкия е на 60 км, пък и какво от това.
Как да разбираме "Спряхме се на втория с идеята,че ще ни бъде по лесно"? Кое ще е по-лесно?
argonavt написа:
Novodomci, потърсете и други архитекти в района за консултация. Едва ли най-близкия е на 60 км, пък и какво от това.
Как да разбираме "Спряхме се на втория с идеята,че ще ни бъде по лесно"? Кое ще е по-лесно?
Чували сме,че на някои им връщат плановете и се налага да ходят до съответната община повече от веднъж,проблеми с ВиК,Енергото.От този сорт неща.На нас главния проблем ни е времето.
argonavt - специалист
Novodomci написа:
Чували сме,че на някои им връщат плановете и се налага да ходят до съответната община повече от веднъж,проблеми с ВиК,Енергото.От този сорт неща.На нас главния проблем ни е времето.
Е да де ! И аз за това говоря. Вие не сте си изяснили поне за вас какви са процедурите по даване на строително разрешение, конкретните проблеми за вашия парцел и конкретната възможност за решението им и на тази база търсите по-лесното.
Да попитам - вие не искате да сте ангажирани с проблемите на ВАШАТА къща и да не си губите времето , и отивате къде ... при човек от Общината. Не е ли това схемата ,за която говоря?
Вие не искате да сте ангажирани с проблемите за ВАШИЯ проект , после няма да искате да сте ангажирани с проблемите на ВАШИЯ строеж и най-накрая няма да сте доволни , защото ще се разминават очакванията ви с действителността.

Между другото за ваша информация - разрешение за строеж се издава след одобрение на комплекта проекти от общината или след внасяне в общината "доклад за съответствие". С този доклад избягвате проблемите в администрацията.
Pooh - майстор
Novodomci написа:
Ние не бързаме да строим.Когато стане,важното е да е с възможно най малко нерви и пари на вятъра.
Novodomci написа:
На нас главния проблем ни е времето.
Последно? :?
ArturDent - Почти Безобиден
argonavt написа:
В случая на ArturDent са му взели парите за подписа. Не всеки архитект би си сложил подписа за пари.
Не е точно така - аз имах идеен проект, който грубо да кажем сме го обсъждали с жената около 2 години. Демек знаех какво искам. Архитекта/та ми го вкара в законовата рамка. Прояви малко импровизации с които не се съобразих и малко промени които са необходими. Просто не вярвам, че човек за 2 дена ще измисли нещо по мой вкус.
А иначе свърши доста работа, но няма да влизам в подробности...
argonavt - специалист
ArturDent, радвам се , че си доволен. Наистина не знам подробности , но останах с такова впечатление.
Това ,което искам да споделя , е че не трябва да се бърза в проектирането , а в строителството.

За двете години обмисляне с жената не си съвсем прав. Съвсем пресен пример- Около 27 август се срещам с чавек, който знае какво иска , начертал си е разпределението и твърдо заявява "Това е". От две години с жена си са го обмисляли. Пазарлъка беше да стане колкото се може по-бързо и първа копка в края на септември. Така погледнато всичко ОК. От тогава до сега поне 10 срещи по негово желание , като мина през стоманобетонова конструкция изцяло , после я смени с тавански гредоред , после с метална конструкция , сега сме пак на стоманобетон , от изцяло едноетажна сграда стана едноетажна с частичен втори етаж , последно двуетажна. Всичко това в рамките на месец, но по-важна е забележката към колегата "Защо не ми каза , че вход на къща , разположен между спалните не е добър вариант?Това го забеляза жена ми." Всичко това при неговата абсолютна категоричност за яснота в решението. С две думи , с помощта на специалиста , човек трябва да си изясни идеята и да не се нарушават азбучни истини.
Pooh написа:
Novodomci написа:
Ние не бързаме да строим.Когато стане,важното е да е с възможно най малко нерви и пари на вятъра.
Novodomci написа:
На нас главния проблем ни е времето.
Последно? :?
Под "времето"имам предвид -на нас ни е трудно да отделим време да ходим по инстанции.

Като гледам няма да я бъде така както я мислим...

Благодаря на всички за мненията.
Забравих да спомена, че въпреки, че не съм специалист ми се е налагало да работя с архитектурни планове. Повечето от хората май дори не ги разбират. Тук са някои от аргументите по моя проект.
А за гредите - и аз исках гредоред, но на втората минута ме разубедиха... няма да влизам в подробности. Ако някой иска да пита - в горния линк.

И все пак си мисля че е добре възложиеля да знае какво иска - а не както с твоя човек.
Biso - специалист
Примера на argonavt е много показателен. Затова и диалога между инвеститор-архитект трябва да е постоянен.
При мен също имаше разминаване с първоначалният идеен проект който бях си начертал в мечтите. Ограничението идваше от визата за строеж. Там много точно в парцела са рамкирани границите за възможност на изграждане. Точно в моя случай имах изискване за задължително застрояване (непрекъсната линия) в повече от желана от мен площ (обикновенно е обратното :-D ). Това наложи да ревизирам част от първоначалните си идеи за сметка на по-нови.

Това, което мога да посъветвам Novodomci е да не минава на т.н. (по-горе) "корупционен" вариант а да проучи добре кои архитекти влизат в "приятелският кръг" на главния архитект на общината му. :wink: Да разговаря с тях и също ще си реши достатъчно бързо проблемите.
Biso написа:
Точно в моя случай имах изискване за задължително застрояване (непрекъсната линия) в повече от желана от мен площ (обикновенно е обратното :-D ).
:shock: :shock: :shock:
Това за първи път го чувам. Би ли споделил причината и къде е написано в ЗУТ.

Тема "Моят бъдещ дом." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: