• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
HD - специалист
Здравейте колеги,

първо се извинявам ако съм сбъркал мястото на темата, и второ пак се извинявам, ако въпроса е разискван (сигурно е), но се нуждая от много спешна консултация и честно да си кажа нямах време да ровя с търсачката много много.

Та на въпроса:
лепя си плочки в коридора (досега беше със залепен балатум), и реших да си "облека" праха на входната врата на апартамента с плочки. Прага беше една дървена дъска, която аз махнах, излях си с теракол ново прагче, което утре мисля да облека.
За да стане по-гъзарско :-D взех две алуминиеви лайсни, от тези, които се монтират на прагове, стълби и т.н., не знам как да ги обясня, затова вижте картинките по-долу:
Изображение

Тази е в 800х600, иначе е същата.
Изображение

Вижте профилите в червено.
Та не знам как е по-правилно да ги монтирам - да ги захвана с вертикалните плочки (горната позиция), или да ги захвана с хоризонталните (долната позиция), като така май ще е по-добре, защото отгоре "захлупващите" плочки ще са широки около 15-ина см, а тези вертикалните ще са само 4-5 см максимум.

Ето го прагчето, като тук още не съм махнал "куфража" :-D
Изображение

Та кой от двата варианта е по-правилния?

Благодаря ви предварително, всичко най-хубаво ви желая!

П.П. Иначе съм го докарал дотук :-D
Изображение[/img]
HD - специалист
Ето го въпросния профил на живо:
Изображение

Изображение

Не знам дали съм взел правилния като размер (колко да потъва плочката в него), но следващия пък беше много широк вече ...

А предполагам такива профили се слагат, за да не се излющи случайно плочката по краищата като се стъпва по нея? За прагове, стълби и т.н.
plamenhar - специалист
Слагат се хоризонтално.
Малко е голям размера,който си взел.
Лайсната не трябва да стърчи,а да е на едно ниво с плочката.
HD - специалист
plamenhar написа:
Слагат се хоризонтално.
Малко е голям размера,който си взел.
Лайсната не трябва да стърчи,а да е на едно ниво с плочката.
Значи както си мислех и аз, точно като на последната снимка :)
Благодаря много!
А за размера - така както съм я сложил плочката, като се сложи между нея и профила 1-2 мм разтвор и точно ще се подравни.
При по-малкия размер плочката пък излизаше извън профила ...
Никога досега не съм монтирал такива работи (както и плочки де :-D ), но дано да се справя ...
plo4kata - специалист
Колега,Ти в кой век живееш?какви са тия прагове?

Прикачен файл

16022010.jpg
16022010.jpg (29.74 KиБ) Видяна 16095 пъти

Прикачен файл

16022010_002.jpg
16022010_002.jpg (28.97 KиБ) Видяна 16095 пъти
stivemaster - майстор
Колега , вече правилно са ти казали хоризонтално се слагат , но си ги избрал големи лайсните , затова сега ще направиш следното:
На снимката с лайсните виж дясната как завършва със стърчащо езиче , прегъваш го внимателно нагоре на две.После мериш края на плочата и докъде на лайсната достига.На дупката преди края прерязваш лайсната така че да остане същото езиче и пак прегъваш нагоре на две и така в началото и в края на всяка плоча.Целта е да стъпи на твърдо плочата и да не пропадне после като я полагаш. Така мисля че ще излезеш на нула с нивото на лайсната .Като започнеш да слагаш плочата , напълни отвътре лайсната хубаво с теракол и остави фуга 1 мм. до плочата.
HD - специалист
plo4kata написа:
Колега,Ти в кой век живееш?какви са тия прагове?
Прага е на ВХОДНА врата! Написал съм го още в първия си пост :wink:
Ако го няма прага оттам доста духа, особено зимата, а така като си има, и като му сложа и уплътнения и е 6.
Стария беше дървен, от една дъска, която вече се бе сцепила даже ...

Така, колеги, благодаря за съветите, но тая тема с прага придоби съвсем друго измерение ...
Бързах да завърша ремонтите, почти веднага след това взех, че се ожених :-D , и не ми остана време да драсна някой ред за развитието.
Тръгнах аз да си изрязвам вертикалните плочки на прага, които бяха с височина около 2 см, при изрязването все се чупеха (рязах ги с прорязан диамантен диск, предполагам от вибрациите така стана ..), накрая се ядосах и отидох и си поръчах мраморен праг (за малко над 30 лв мисля беше), после лесно изкъртих отлетия от мен теракол и си залепих мраморния - чиста работа, а и стана доста красиво :)
Снимки ще покажа тия дни, че май не съм го щракнал още ...

Сега малко ме е яд, че вече изрязах на необходимата дължина горепосочените алуминиеви профили, но нищо - все някъде ще ги "втъкна" :) , така че съветите ви са ценни.

Живи и здрави!
plo4kata - специалист
И друг път чети упътването на опаковките!!! На тераколът например пише:висококачествено лепило за залепване на плочки (да се нанася до 10мм.)това не е материал за изливане,за шпакловане или тем подобни...има си други материали за тази цел :wink:
Илиян Илиев™ - майстор
plo4kata написа:
И друг път чети упътването на опаковките!!! На тераколът например пише:висококачествено лепило за залепване на плочки (да се нанася до 10мм.)това не е материал за изливане,за шпакловане или тем подобни...има си други материали за тази цел :wink:
Плочка, мълчи си че сега ще те налазят майстори шпакловчици и занимаващи се с топлоизолация за да те убедят, че теракола е най-добрата шпакловка. :lol:
plo4kata - специалист
Че аз да не си лепя плочките със шпакловки,че те да ползват лепилото за шпакловане... :?
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за монтаж на алуминиеви лайсни (профили) на праг?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: