• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Куууул ти имаш подово за него съм съгласен разлика 5 гр -радиаторите дават 15-20 гр разлика .Айде с по голям дебит -да , ама то не се прави така.Термопомпите са за нискотемпературни инсталации и яко изолирани сгради .В нашия град ЕВН направи офис сграда със 25 санта изолация Стиропор отвън , и вътре 10 санта вата и гипскартон. :shock: само да пръднеш и ще се стопли. :lol: Ако намали дебита -водата ще се затопли с 5-10 гр, но мощността ме съмнява дали стига.
Чаро - Акълия
filmatoplo написа:
Термопомпите са за нискотемпературни инсталации и яко изолирани сгради .
Първото да, второто не. 5 киловата са си 5 киловата.
Кламбрев, понеже доста гадаем, кажи какви и колко радиатора са навързани на инсталацията и с каква помпа си.
Голям дебит на водата и/или малка мощност на фреона
Или ти е малък климатика/термопомпата, или ти е голяма инсталацията. Не изключвам изпуснал или малко фреон.
Когато флуида в радиаторите е 30гр, а стаята около 20гр е нормално ДТ да е 5 :wink:
Просто конвекцията не се получава
klambrev - специалист
За тест пускам само част от инсталацията 2 етажа по 50кв общо 5 радиатора алуминиеви общо към 7-8kw. При 45-50 градуса сигурно ще са на половината мощност тъй че системата не е прекалено голяма.
По табелката на климата иска 2300гр, толкова и е налято по кантар. Пише в документацията че до 15м тръбен път да не се долива допълнително, а сегашния път е 13 метра (7м до бойлера и 5 до топлообменника). Още 2 м да е серпентината в бойлера.
Т на водата меря със термуметър със стрелка който си е монтирам на тръбния път и с лазерен термометър върху повърхноста на тръбата.
Помпата е Grundfos UPS 25-60
Малкото Д те на водата идва според мен от това че при 30 градуса няма почти никаква конвекция на радиаторите. Т.е. няма почти топлоотдаване с стаите.
2v6 - майстор
klambrev написа:
...
Т на водата меря със термуметър със стрелка който си е монтирам на тръбния път и с лазерен термометър върху повърхноста на тръбата.
Помпата е Grundfos UPS 25-60
Малкото Д те на водата идва според мен от това че при 30 градуса няма почти никаква конвекция на радиаторите. Т.е. няма почти топлоотдаване с стаите.
С този начин на мерене разликата вход-изход се определя по-лошо отколкото при пипане с ръка :wink:

Тази помпа при добра инсталация може да даде на трета скорост кубик и половина дебит за час. Това означава 4-5 градуса разлика при 6 kW от термопомпата.
Дръж помпата на трета скорост и ако те интересува колко топлина ти дава намери по-точен начин на измерване - примерно това:
http://cgi.ebay.de/Warmezahler-Sensus-P ... 4cf2349422

Ориентировъчно може да мериш с лазерния термометър на двете места, но гледай да е горната повърхност на тръбите.
filmatoplo - майстор
За мен е слабичка ТП .
argento - напреднал
filmatoplo написа:
За мен е слабичка ТП .
Или е голям топлообменника? :?
filmatoplo - майстор
Не е така , айде да повторим температурите вход изход на ферона и водата, после ми напиши как ще се променят с по малък топлообменник.Който ги прави занапред да залага на по мощни външни тела ТП за да постига по задоволителни резултати-това не новост то е сметнато и се произвежда готово . :wink:
klambrev - специалист
http://koko.alfat.net/pic/temp.jpg
Ето как са нещата през последните 2 часа.
Всички температури показват с около 7-8 градуса в повече.
Падът в 21и30 е след източването на 200 литров бойлер.
Компресора работи почти на максимума което ме навежда че фреона не е достатъчен.
Просто няма къде да се дене тази енергия 2,5kw x 3 = 7,5kW
А топлообменника и 100kw да е, няма нищо да се промени.
А понеже е крайно време с-мата да заработи вече си имам манометри, маркучи, фреон и вакум помпа. Остава утре свободно време да ми остане и се надявам да си реша проблема.
filmatoplo - майстор
Радиаторите из сградата каква мощност им трябва ,като прибавим и бойлера ми се струва че надхвърлят 7,5-8 киловата-ако прибавим и малко резерв . :?
Чаро - Акълия
Всъщност, термопомпата как се управлява? По коя температура?
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: