• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 66
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Илиян Илиев™ - майстор
Ми по принцип с такива тръби се правят кръгли колони без кофраж, Самата тръба си е кофража демек. А кой ще седне да се лигави изработвайки тръба за квадратна колона си е съвсем отделен въпрос. :lol:

Иначе армировката за кръглите колони е малко по-различна.
sasho 28 - специалист
Колоната е кръгла.Не е излята до края на кофража,а наравно със последния ред тухли.Под плочата ще има носещи греди и до нея,които ще се изливат заедно с плочата.А армировката е като за квадратна колона,бигли 20х20,а монотуба-30 см. диаметър.Видях доста зор докато го надяна... :)
sasho 28 - специалист
Майсторите работят вече 2-ри ден.Снимки от напредъка- :cool: .Вече нещата не са направи си сам,ама аз да покажа.По план до петък бетонират,и аз пак продължавам сам. :? За работа искат 1000лв-по 20 лв на квадрат,като бетона си го бъркат на място с техен голям портативен миксер.Плочата ще е 10 см,като ще я отливат заедно с трегерите.

Прикачен файл

DSC03069.JPG
DSC03069.JPG (65.82 KиБ) Видяна 4626 пъти

Прикачен файл

DSC03071.JPG
DSC03071.JPG (70.26 KиБ) Видяна 4626 пъти

Прикачен файл

DSC03074.JPG
DSC03074.JPG (83.42 KиБ) Видяна 4626 пъти
sasho 28 - специалист
Много готино било друг да бачка,а ти да даваш идеи... :lol: Между другото някой знае ли какъв размер дупка в плочата се оставя за вътрешно вито стълбище-за сега идеята е 120х120см.
Георгиев - специалист
По принцип стъпало с ширина по-малко от метър е... тясно стъпало.
dito - специалист
Да правиш неща без архитектурен проект е лудост.
Ето един много прост чертеж. Не зная колко точно стъпала можеш да събереш при 120 ширина на рамото (надявам се, нямаш предвид 60 см?). Като махнеш окото на стълбището, ще ти остане около метър, което не помня по норми как е, но да приемем, че е добре като за груба сметка. После смяташ стъпалата коре-долу с каква стъпка и височина ще са (отново не ми се търси колко точно градуса може да е ъгъла на едно стъпало) и виждаш, че 120/120 не може да стане. Дори 120/240, както съм го начертал, не изглежда добре, но ако се направят някои компромиси, може и да стане. Ако приемем височината на стъпалто 17 см (малко височко) и съвсем грубо 11 стъпала, колкото за пример, то излиза денивелация между горната плоча и стъпалото 187, като извадиш 15 см плоча с мазилка и замазка, излиза 172, което очевидно е малко. Разбира се, зависи колко стъпала ще вкараш, сметнал съм го грубо с 11, което ще рече около 16-17 см дълбочина на стъпалото по средата на рамото (означено е с червено, не го бъркай с височината, случайно съвпаднаха). На мен ми се струва тясно да стъпиш (а ти вървиш по средата, не отвън), така че - отново компромис.
Според мен, отворът трябва да се направи както съм начертал вдясно - сегмент 270 градуса за да може да има достатъчна височина като се качваш да не си удряш главата. Самото стълбище може да се завърта и до 360 градуса примерно, както излязат стъпалата - този сегмент е само отвора на плочата. Но при всички случаи, обмисли много добре, ако искаш пусни и една схемичка с размери преди да го направиш. Създаваш усещане за човек, който знае какво прави, но все пак ... да завърша с това, с което започнах - без да имаш архитектурен проект (дори такъв, който сам си направил) си заникъде.

Прикачен файл

vitistylbi.JPG
vitistylbi.JPG (31.24 KиБ) Видяна 4370 пъти
dechev - специалист
Бравос колега напредваш.Аз съм готов с пояса, днес отлях и тераската отпред, мислим вече за покрив бех на стройко и распитвах за метални керемиди уж 12,80 за м2 х 100=1280 да ама не като ми сметна онаа мацка 2500 разни ламарини покрай комин, отстрани, било, стрехи абе скъпо ми.Чакам сега оферта от брамак и те, ако ми се видат непосилни ще е с 2 употреба.Ти мислил ли си за цигли?
sasho 28 - специалист
dito написа:
Да правиш неща без архитектурен проект е лудост.
Ето един много прост чертеж. Не зная колко точно стъпала можеш да събереш при 120 ширина на рамото (надявам се, нямаш предвид 60 см?). Като махнеш окото на стълбището, ще ти остане около метър, което не помня по норми как е, но да приемем, че е добре като за груба сметка. После смяташ стъпалата коре-долу с каква стъпка и височина ще са (отново не ми се търси колко точно градуса може да е ъгъла на едно стъпало) и виждаш, че 120/120 не може да стане. Дори 120/240, както съм го начертал, не изглежда добре, но ако се направят някои компромиси, може и да стане. Ако приемем височината на стъпалто 17 см (малко височко) и съвсем грубо 11 стъпала, колкото за пример, то излиза денивелация между горната плоча и стъпалото 187, като извадиш 15 см плоча с мазилка и замазка, излиза 172, което очевидно е малко. Разбира се, зависи колко стъпала ще вкараш, сметнал съм го грубо с 11, което ще рече около 16-17 см дълбочина на стъпалото по средата на рамото (означено е с червено, не го бъркай с височината, случайно съвпаднаха). На мен ми се струва тясно да стъпиш (а ти вървиш по средата, не отвън), така че - отново компромис.
Според мен, отворът трябва да се направи както съм начертал вдясно - сегмент 270 градуса за да може да има достатъчна височина като се качваш да не си удряш главата. Самото стълбище може да се завърта и до 360 градуса примерно, както излязат стъпалата - този сегмент е само отвора на плочата. Но при всички случаи, обмисли много добре, ако искаш пусни и една схемичка с размери преди да го направиш. Създаваш усещане за човек, който знае какво прави, но все пак ... да завърша с това, с което започнах - без да имаш архитектурен проект (дори такъв, който сам си направил) си заникъде.
Виждам,че имаш познания в тази област.Аз си мислех за схеми като тези,които скицирах по-долу и набързо.С червено са нарисувани стълбите/не казвам начертани по обясними причини/,а със син химикал плочата и дупката в нея.Тези два вариянта ми се въртят в главата.Не са ми ясни размерите на отвора.При вариянт 1 какво пречи отвора да е 120х120см?Възможно е да премина и на право стълбище,ама тогава трябва да е около 200х120см

Прикачен файл

DSC03078.JPG
DSC03078.JPG (31.82 KиБ) Видяна 4336 пъти
Последна промяна от sasho 28 на нед окт 17, 2010 10:50 pm, променено общо 4 пъти.
dito - специалист
Позабравил съм доста, но преди 15-тина години съм го учил в строителния. Ако не се лъжа, 2 * височината на стъпалото + дълбочината му = ~ 62-64. Примерно, височина 16, дълбочина 30: 2*16 + 30 = 62 - това е добре за качване. Или пък за мазе: 2*18 + 27 = 63. Горе-долу, на този принцип се смятат, но за съжаление не помня за витите стълби по-конкретно какви бяха изискванията. Ясно, че няма да гоним съвсем нормите, но е хубаво поне да не се нарушават с много.

Вариант 1 е невъзможен - няма как с 8 стъпала да вдигнеш примерно 2 метра за да не си удряш главата. Или слагаш повече стъпала, или минаваш на вариант 2 - лично аз силно ти го препоръчвам.
Последна промяна от dito на нед окт 17, 2010 10:54 pm, променено общо 1 път.
sasho 28 - специалист
Ето.Номер едно е най-ниското.

Прикачен файл

DSC03081.JPG
DSC03081.JPG (75.96 KиБ) Видяна 4323 пъти

Прикачен файл

DSC03082.JPG
DSC03082.JPG (47.08 KиБ) Видяна 4323 пъти
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34