• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Naskata - специалист
LazarGanev написа:
Казах ти че няма размер 1 3/4". Помоли Антон БМ да ти сметне минималния диаметър вентил който можеш да ползваш, за да не се набутваш.
Утре отивам при вносителите. Ще видя за какво става дума на място. Останах с впечатлението, че този който гледах е цол и половина. Но може и да греша, щом казваш...
Ще пиша утре и ще снимам...
filmatoplo - майстор
Значи вентила ще го ползваш като разпределителен вентил , ако е това за което аз си мисля вентила може да се монтира на топлата вода с байпас към студената , но помпата трябва да е монтирана непосредствено на входа на котела и байпаса да се пада зад нея .Имай предвид че така към радиаторите ще има циркулация на импулси -непостоянен дебит , с 4 пътен вентил и 2 помпи -дебита към радиаторите се запазва .И с 3 пътния става но е нужна пак втора помпа и хидравличен изравнител - буфер с 4 извода -литража пожелание.Драсни 1 схема на твоя замисъл .
Naskata - специалист
Ами...
Лазка -прав си ! Винтил 1 и 1/4
Значи ето какво ми е идеята:
Два кръга:
Малък кръг:
Котел-трипътен вентил-тетка-кран-филтър-помпа-кран-котел;
Голям кръг:
Котел-трипътен вентил-отоплителна система-тетка-кран-филтър-помпа-кран-котел.
Нищо не обичайно до тук обаче, искам трипътния вентил да се задвижва постепенно като отваря и затваря големия кръг в зависимост от входящата температура на студената вода-когато тя е 60 градуса да е затворен големия кръг и плавно да се повишава и постепенно да отваря големия кръг, като вкарава в него излишъка над 60 градуса, а при достигане на 90 градуса на входящата вода в котела да затвори изцяло малкия кръг (както и в случай на спиране на захранването-тока).
Ей, такава задвижка ми трябва.
Днес си загубих цял ден в обикаляне и нищо. Нито задвижка, нито наличност, нито идея... Егати търговците...
Мина ми и идея за моторен кран, вместо трипътен винтил, който да се отваря и затваря, спрямо налягането, респ.температурата.
Де да знам...
Помагайте!
filmatoplo - майстор
Без ел захранване не може,иска да минава всичко през Юпиес. :wink: После не може само с вентила , ако вентила е затворил големия кръг -втората помпа към радиаторите ще се мъчи напразно тоест ще тегли от нищото. И ли трябва помпа тип Алфа на Грундфос или хидравличен изравнител , или диференциален байпас вентил който свързва топлия и студения тръбопровод , или задвижка с допълнителен прекъсвач в нея и при затваряне на големия кръг -помпата да спира към радиаторите .Най лесно Алфа или хидравличен изравнител.Вашите търговци на отопление май не са и чували за тия неща :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
Разбирам те напълно, аз също съм се сблъсквал с безхаберието у търговците, но не само. Истината е, че у нас няма голям опит в изграждането на подобни частни малки автоматизирани отоплителни системи на твърдо гориво. Просто няма опит. В частните жилища системите се правеха по-най проста схема котел-помпа-радиатори. Не казвам, че няма изключения. Интересът сега се разраства, така че е нормално да няма опит.
По твоя въпрос - не става тази схема с една помпа. С една помпа на малкия кръг е схема с термостатичен вентил. Ако е смесителен със задвижка има нужда от две помпи и контролер. Ако е една помпата трябва да е на големия кръг, работи някак си, но не оптимално.
filmatoplo - майстор
Лазаре прав си, :) Най евтиното е монтажа на 2 помпи с 2 възвратни клапи, едната помпа на байпаса а другата на студената вода -да се срещат на долната тетка на байпаса преди входа на котела.Още иска 2 терморегулатора Б2000 , единия главен монтиран на топлата вода настроен на 40 градуса и да подава захранване на термостат 2 който е монтиран на входа на котела нагласен на 62 гр. Термостат 2 прехвърля сигнал на двете помпи една по една.
Naskata - специалист
filmatoplo написа:
Лазаре прав си, :) Най евтиното е монтажа на 2 помпи с 2 възвратни клапи, едната помпа на байпаса а другата на студената вода -да се срещат на долната тетка на байпаса преди входа на котела.Още иска 2 терморегулатора Б2000 , единия главен монтиран на топлата вода настроен на 40 градуса и да подава захранване на термостат 2 който е монтиран на входа на котела нагласен на 62 гр. Термостат 2 прехвърля сигнал на двете помпи една по една.
Евалата !
Мерси, пичове !
Само казвате кога и къде ще черпя.

Решението с алфа помпата също е елеганто, лошото е че тея помпи са близо 3 пъти по-скъпи.

Действам...
filmatoplo - майстор
Драсни една схема на това което си решил да видим тъй ли е . :)
srusev - специалист
Здравейте,

Искам да попитам, примерно котела като го заредя догоре с дебели цепеници ок. 20-25 см. и като достигне температурата спира вентилатора и задържа определено време и започва да спада. Без вентилатор котела гори много слабо, дори в повечето случай няма пламък. Притеснявам се данеби комина да е слаб, а е към 7м. и е от коминни тела 30х20см.

И като цяло ми издържа около 5 часа като го паля сутринта и около 8-9 часа за поддържане на темп. това нормално ли е, все пак е топло още?
filmatoplo - майстор
Точно така трябва да работи -само чрез вентилатора , спре ли вентилатора котела трябва и 1 градус да не мръдне повече нагоре.Чрез вентилатора се регулира котела прецизно до градусче. :wink: А колко издържа , зависи от горивото и от топлозагубите . :wink:
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 31

Тема "Схема за свързване на Atmos." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: