• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ribnikolaevi - майстор
Имам следното питане: по нормативни документи допуска ли се за част от хоризонталния щранг на тоалетна да се ползва тръба ф75?
Става въпрос за около 40-50 сантиметра. От тоалетната чиния тръбата ще трътне на ф110, с дъги се обръща на 180 градуса и после е мястото за което питам. След него отново се минава на ф110 и вече с дъги слиза на по-голям наклон.

Разбирам, че въпросът е доста щекотлив. Но моля тези, с опита на направени ВиК инсталации на две тоалетни да се въздържат, да не скачат веднага, надявам се да чуя мнението на някои уважавани от мен ВиК специалисти.
ebahti - майстор
Ти мене увъжаваш ли мъ :partyman:
torbalan - Дървен философ
аз опит в правенето на тоалетни нямам, но пък в запушването им...

направи всичко възможно и си сложи Ф110 :)
ribnikolaevi - майстор
Благодаря за ъ-па и на двамата, сладури сте Вие.
Все пак чакам сериозните мнения, тия и аз ги знам.
disem - специалист
Според мен не би трябвало да има проблем ако се въздържате от хвърляне на неподходящи отпадъци в тоалетната.
smlxl - специалист
А аз като доктор да допълня - да следите за редовната си перисталтика с подходящи средства като Активия и сие, че ако нещо нередовно застане напреко не ми се мисли:lol:
PCL82 - майстор
Виждал съм къс очастък окило 60см от ламаринена тръба ф80, с която беше направен преход от каменинови тръби към ПВЦ 110 на вертикален клон. Чудото работеше. Все пак при височина от 5 метра субстанциите набират скорост и се провират.

За хоризонтален очастък ще береш ядове. Имаш стеснение, което бързо ще се задръсти. Виждал съм чиния вързана със стандартна мека връзка хармоника, като връзката имаше два завоя на 180 градуса почти. Ефектът беше, че казанчето не можеше да прекара двърдото и трябваше да му се помага с кофа.

По правилник е написано, че за тоалетни чинии минималният вътрешен диаметър е 100мм. За вертикални клонове за мивки и писоари е 75мм.
За земна канализация за фекални води е 150мм, а за условно чисти води е 100мм.

Съветът ми е не си слагай таралеж в гащите. Като си го почнал сега, направи го както трябва, за да не го правиш пак.
pavkatay - майстор
Мисля,че ще имаш проблем най-вече заради промяната на посоката на потока (хидравлично съпротивление е ). При мен тоалетната чиния е непосредствено до вертикалния щранг (35 см),но под 45 градуса ъгъл и без да мога да го нарека проблем си има някакво затруднение в оттичането.

пп Позволявам си да пиша,защото съм правил канализация само на една тоалетна.Като направя и на още една -спирам. :-D
liusien - специалист
ribnikolaevi написа:
Имам следното питане: по нормативни документи допуска ли се за част от хоризонталния щранг на тоалетна да се ползва тръба ф75?
Става въпрос за около 40-50 сантиметра. От тоалетната чиния тръбата ще трътне на ф110, с дъги се обръща на 180 градуса и после е мястото за което питам. След него отново се минава на ф110 и вече с дъги слиза на по-голям наклон.

Разбирам, че въпросът е доста щекотлив. Но моля тези, с опита на направени ВиК инсталации на две тоалетни да се въздържат, да не скачат веднага, надявам се да чуя мнението на някои уважавани от мен ВиК специалисти.
ribnikolaevi, виж, тук е място където да си помагаме, нали? Ако въпроса опира до специалисти - обаждаш се на фирма, идват и ти правят каквото искаш... Ще прочетеш много и различни мнения, но ти ще отсееш "плявата" и ще стигнеш до същината. Както и да е...
По въпроса - аз също мисля, че ще имаш проблем щом става въпрос за хоризонтален участък! Помисли практично - от ф110 като минеш на ф75 - диаметъра се свива с 35 милиметра. Което от своя страна ми говори, че ще имаш праг с височина 17,5 милиметра! Много "работи" ще се задържат в тръбата между тоалетната чиния и прехода към ф75. Не дай Боже жена да си изпусне "баничката" в тоалетната чиния............ Честита радост!!! :shock: :-D Каквото ще да е - направи всичко възможно да си монтираш тръба с ф110!!! Тръба с ф75 бих сложил само на писоар... :idea: :wink: И какви са тия толкова дъги с които правиш завой от 180 градуса??? :shock: Няма ли начин тръбата директно да мине в посоката която ти е необходима? Ако можеш - пусни някоя и друга снимка за да може да се ориентираме... :wink: :thumbs:
  • 1
  • 2

Тема "ф75 - канал за тоалетна?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: