Всички въпроси за вилата.
Илиян Илиев™ - майстор
В краен случай, ако почне да пука и след изолацията взимаш негасена вар и си я гасиш в шахтата в подходящи по размер варелчета и те така.
PCL82 - майстор
За съжаление не мога да пратя снимки на пантите, защото съм извън България. Изглеждат съвсем като обикновени панти, от две части-едната заварена за капака, другата за рамката. Тези полувнки са най обикновени тръбички с външен диаметър около 14мм и вътрешен около 10мм. През тях е промушена ос с по-голяма хлабина- около 0,5мм.
За да не излиза от пантите тази ос е пробита по една дупка във всеки край и е сложен телен шплинт.
Капакът е стоманена плоча с дебелина 4мм с един укрепващ винкел отдолу. На друга шахта съм виждал пак така 4мм поча с два диагонала от винкел. Хем е леко, хем е здраво.

Изолация на стените на шахтата няма нужда да се слага-почвата е много добра изолация. Важен е капакът.

Всички изисквания за водопровода, шахтите водомерите и канализацията ги пише в Наредба 4. Виж глава водомерно-арматурен възел. При определени условия водомерът може да е вътре в сградата, което е за предпочитане.
Johny - майстор
ЧефоС написа:
Това одобрение ли е, или критика? И какво лошо има в изпълнението ми? Все пак шахта не се прави всеки ден.
Ега ти пикливия водомер, чак толкова бетон и арматура за него. Наистина прилича на бомбоубежище, след като се слиза със стълба. Да не съм инкасатор там. :-D
И колко струва това?!
GEORGI5959 - специалист
Чефос, браво! Шахтата ти е за еталон кой каквото и да ти казва. Направил си я по мерак. Няма да се занимаваш с нея докато си жив, че и внуците ти. И аз работя на този принцип - направи и забрави.
donnna - специалист
моята водомерна шахта - излях леко бетонче с разни железа за арматура. долу пода е на филц. иззидах я с бетонни бордюри 50/25/10 см. /щото ми се намираха под ръка и без пари :lol: / и лепило за фаянс. стана вътрешно 90/90, външно 110/110 см. - перфектно стана!!!
дълбочка си е към 150 см. :? тя старата тръба беше на 180 см.... :shock: отгоре рамка от винкел и метален капак от дебела ламарина. зимата хвърлям около водомера 2-3 торби с чували от въглищата и нямам проблем със замръзването.

до колкото знам има изисквания - до 3 м. от оградата навътре и размер 1.00 на 1.00 метра.
shotik - майстор
И аз преди две годино правих шахта,от Соф.вода искат даже проект и то одобрен от Камарата на лицензирани проектанти и размерът на шахтата да е 1 Х 1 Х 1 м.Разстоянието до 3.5 м от водопровода.Отделно 5 или 6 съгласувания с електро,телефони,улично осветление и със самата Софийска вода.
Отливал съм я както е описано от колегата ,но отгоре е само с ламаринени врати ,а под тях зимата сложих дървен капак и стиропор и не е замръзвало.
ЧефоС - специалист
shotik написа:
...искат даже проект и то одобрен от Камарата на лицензирани проектанти и размерът на шахтата да е 1 Х 1 Х 1 м.....
Така е. И моята шахта има прект, който не спазих. Защото не ми хареса. :lol: Впоследствие дойде проектанта на шахтата, извади лист и молив, и си я скицира. Не разбрах защо, понеже нищо не ми каза :?
Илиян Илиев™ - майстор
Според мен те е изкупирал. Трябва да си извадиш патент. Сега този псевдопроектант ще трупа пари с твоите идеи и опит.
ЧефоС - специалист
Да махна ли снимките и поста си? Не мисля, че е нужно.
Илиян Илиев™ - майстор
Естествено, че е излишно. Просто се опитах да ти кажа, че човека със сигурност е взаимствал някоя и друга идея, което говори добре за теб.

Аре стига с тая параноя, че дразниш. И фани та пусни темата с твойта къща та да научим нещо. Не е нужно все да се правиш на ощипана девственица. Достатъчно е и един човек да взаимства идеите ти за да получиш признание за труда и идеите си.

Тема "Зидане на водомерна шахта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: