Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stivemaster - майстор
По първоначални сметки параметрите които очакваме са следните : От един кубик вода с t 80С , охлаждайки я на два етапа - първи етап , използвайки директно топлоотдаване в термореголируем топлообменник в ОВК-то и когато t достигне 40С , втори етап прекарвайки я през термопомпата интегрирана в ОВК-то. По този начин мисля да извличаме по около 70 kw/h относителна мощност от м3.
Планираме топлопотребление от около 300 kw./h на месец през зимните месеци , тоест необходими са ни най много 1500 kw./h акумулирана мощност. Така нещата изглеждат постижими и с по малък резервоар
Относно материала за резервоара , не мога да намеря линка за резервоари изработени от полипропилен - като за ВИК тръби за топла вода , които спокойно ще понесат t 80С.Тук дали се продават такива.
filmatoplo - майстор
Мислих да спомена термопомпа ,ама ти ни подведе че само с резервоара ще се топлиш :wink:Накрая като драснеш чертата на цялата инсталация , да не се окаже че е можело 30 години да се топлиш на ток и да ти останат пари за джип.
stivemaster - майстор
Колега filmatoplo не съм ви подвел , системата ще е презапасена и ще може да се справи с отоплението и само охлаждайки на първи етап до 40-45С, тоест без термопомпата , тя е за сигурност и за охлаждането.
Интересно от вас точно очаквах авторитетно , ценно мнение , а вие сте изпълнен с песимизъм.
filmatoplo - майстор
Нали ти писах сайта DLSC.CA по подробна информация наизуст не мога да дам .Антон може да посмята , ако има време де :) , ама му дай по подробни данни за сградата -топлозагуби , изолация,дограма,ориентация,геогравско положение , синоптични извадки за температурите в зимния период,вида на отоплителната инсталация -подово ,радиатори или вентилконвектори ,какви слънчеви панели и колко вода ще топлят,топлинни загуби на резервоара в покой ,и куп още данни . :wink: Пък той ако има време да помисли -сега бях сериозен. Защото ти си ни дал само 50 м3 резервоар с незнайни данни :? :)
ЧефоС - специалист
filmatoplo написа:
Мислих да спомена термопомпа ,ама ти ни подведе че само с резервоара ще се топлиш :wink:Накрая като драснеш чертата на цялата инсталация , да не се окаже че е можело 30 години да се топлиш на ток и да ти останат пари за джип.
И аз съм мислил по въпроса, преди тая дискусия. Но съм песимист относно реализацията. Не е невъзможно да се експериментира, но ще струва страшно много финанси.

Е, има хора, за които това не е проблем. :lol: Дават ги по телевизията, но без имената им. :?
filmatoplo - майстор
Сега, тези неща не са новост , но са като Фотоволтаиците , имат ефект но първоначалната инвестиция е много голяма и калкулирана цената на 1 киловат час енергия ти излиза по скъпо от тока в продължение на години . :wink:
Чаро - Акълия
stivemaster написа:
Планираме топлопотребление от около 300 kw./h на месец през зимните месеци
Как? :?
Постигнете ли това, при отопление с печка "Лъч", сметката на месец ще е 42лв. :lol:
filmatoplo - майстор
Някой каза че , сложните неща имат прости решения. :) Ама и ти въобще не поясни за сградата -ако е прекалено пакетирана за да се намалят топлозагубите тя ще иска вентилация за проветрение , това ще рече - рекуперация -отопление на свежия въздух и пречистване :?
stivemaster - майстор
Колега filmatoplo ще дам подробности но при този скептицизъм , странна работа , дори скапания проектант на сградата , ни мисли за избръмчалници и се мота , изнервяйки здраво инвеститора. За частите от ОВК които си описал си прав има ги в проекта , иначе изобщо не можеш да постигнеш показателите които съм посочил.
Относно цената на kW/h отопление - тя не е интересна в смисъл че човек който кара примерно Макларън за 1,5 М Евро едва ли сравнява разходите си с цената на метрото (това е само сравнение). Инвеститора се занимава с консултанска дейност и е силно запален по енергоефективното строителство , като смята че само то има бъдеще в Европа. Има участия във ветроенергийни паркове , прави проекти за фотоволтаични паркове .За него е въпрос на професионален интерес и престиж да е първи и да предлага напредничава технология.
Я хвърлете едно око на това и дайте мнение http://www.dlr.de/tt/Portaldata/41/Reso ... er2008.pdf
filmatoplo - майстор
:) Точно това сравнение ще му изяде главата -хората искат факти не популизъм -че щом са богати не трябва да гледат колко им струва отоплението. :lol:

Тема "Термален хидро акумулатор." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: