• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pavelari - майстор
Jacket написа:
. Случайно да си виждал отклонение от реалната стойност заради кондензатора?
Напрактика при мен няма отклонение. От друга страна обаче аз не ползвам LM-и а ползвам по два резистора единия термо-единия обикновен и меря със средна точка.
Според мен нещата могат да се идеализират и с известна софтуерна намеса, като в алгоритъма за изчисление на температурата се извежда не средноаритметичната стойност от меренията а най-често/вероятно/многократно или както и да е там/ отчитания резултат от 20 мерения примерно в рамките на 20 секунди.
Jacket - специалист
Не съм пробвал подобен подход, но не съм сигурен че ще е много ефикасен, особено при по-играещи данни. Със сигурност ще трябва всяка стойност да се закръгля до първа десетица, иначе много рядко ще има две еднакви проби. Може и да го пробвам, от опит глава не боли :) В момента е средноаритметично на 20 проби за 20 секунди.
ArturDent - Почти Безобиден
Бях ти писал преди време.
За "заоблянето" графиката/показанията, запомни предната средна стойност (за 20 сек.) и я слагай с тегловен коефициент към новото мерене (пак за 20 сек.)
Тегловния коефициент може да е 20:1 - тогава ще получиш средна стойност между старата и новата стойност. Ако пък ти е 1:1 ще получиш "по-бърза реакция" на графиката.
Дано си ме разбрал след 3-тото питие ;)
pavelari - майстор
Jacket написа:
Не съм пробвал подобен подход, но не съм сигурен че ще е много ефикасен, особено при по-играещи данни. Със сигурност ще трябва всяка стойност да се закръгля до първа десетица, иначе много рядко ще има две еднакви проби. Може и да го пробвам, от опит глава не боли :) В момента е средноаритметично на 20 проби за 20 секунди.
Първо сложи кондензаторите и после ще видиш какви стабилни показания ще имаш особено при закръгление една цифра след десетичната точка. Определено ще се оформи доминиращо показание - преди минутки тествах с 20 рефреша за около 25-30 секунди и на порт 1 имах перманентно 0.19V - което е 19 градуса а на порт 2 се появи 5-6 пъти 0.184V и всички останали бяха 0.187V, което е нещо като 18.7 градуса при клас на точност 0.3 :) градуса
Това е мерене на водата в щранга на охладителната инсталация.
КОЛЕГАТА JCKET скоро не се е вясвал... :? Липсва
catpat - специалист
Някой колега наема ли се да ми направи това устройство, при положение че искам да мери и температура навън, т.е. с 3 датчика.
Питах Jacket, но той не отговаря. Ако някой си предлага услугите нека да сподели на ЛС.
Jacket - специалист
Съжалявам, но от известно време съм замразил проекта, поради тотална липса на време. Роди ми се щерка и цялото внимание извън работа е там. Освен това сме в ново жилище и вече нямаме камина, което прави тестовете още по-сложни.
catpat - специалист
Честито майсторе, де сте здрави и щастливи и големи късметлии :partyman:
naughty - специалист
catpat написа:
Някой колега наема ли се да ми направи това устройство, при положение че искам да мери и температура навън, т.е. с 3 датчика.
Питах Jacket, но той не отговаря. Ако някой си предлага услугите нека да сподели на ЛС.
ако измислите и консумацията на климатика как да мери.. цена няма :)
mityom - специалист
честито Jacketето че се събуди темата, и моето онзиден го пуснах ама незнайно защо единият датчик LM35DZ (те са 2 на топлата и студената) много шари из графиката
klambrev - специалист
Идея за консумацията от електронните електромери тези на които мига 1 светодиод може да се следи Обикновенни 100 или 1000 мигания са 1kW. Може да се брои колко пъти мига за 1 или 10 минути или за 1 час и да се дава среден разход на енергия както и изразходвано количество за 1 денонощие например.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 37

Тема "Температурен мониторинг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: