Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
tarsiaglo - специалист
Здравейте - видях, че споменавате ъглошлайф. Никога не съм работил с този инструмент - мисля да си купя най-малкия на Sparky - кажете ми някои съвети за безопасна работа ! Мерси и лека и спорна !
rendo - специалист
Ъглошлайф - наричнао най често флекс ....
Като цяло един много полезен инструмент с който човек трябва да ббъде много внимателен.

А именно най важно ама най важно е никога никога да не сваляш предпазителя на диска....

Лично мое предложение е да не пестиш пари за дисковете по добре се набутай с диск от колкото да стане белята !!!!

След което винаги го дръж с две ръце назависимо какво правиш

Каквото и да режеш не натискай и не насилвай инструмента той реже сам !!!

внимавай на къде е струята от стружки за да не ти влезнат в очите..

и като цяло не използвай диска за шлайфане от страни ако диска не е изрично предназначен за това ....

И най много внимавай да не се създава в никакъв случай условия при които по време на работа да се защипе диска ...

като цяло е това най важното дръж машината здраво и сигурно и внимавай ....
tarsiaglo - специалист
Мерси - мисля, че много полезни съвети !
tarsiaglo - специалист
Още един въпрос - какви дискове препоръчваш и откъде да се купят и на какво човек да обърне внимание при закупуването им ? Мерси !
Тани - модератор
rendo забрави най важното - ОЧИЛАТААААА!

ВИНАГИ ползвай очила! Каквато и да е друга травма да получиш , най вероятно ще се възстанови сама , в най-лошия с помощта на лекар , но очите....

Винаги проверявай дали е изключен , преди да включиш щепсела в контакта!
velsi - Почетен майстор
Няма толкова голямо значение откъде ще си купиш дискове. Първо трябва да решиш какъв точно ъглошлайф ще си купуваш. При малките машини стандартите са два: 115 и 125 мм размер на диска. С по-голямо приложение са тези с по-големия диск, но и другите стават. Дисковете са най-различни: според материала (за метал, за неметал, диамантени), според операцията (за рязане, за шлайфане). Освен стандартните дискове има и такива с по-малка дебелина като най-тънкия е 1 мм. Има разни телени четки, пластмасови шайби за шкурка и други полезни неща.
tarsiaglo - специалист
Много благодаря - доста ми помагате - ако имате още нещица да ми кажете ще съм ви много благодарен !
gss - специалист
И го дръж докато не спре напълно! Освен ако не си вземеш от тези които спират за 2 сек.
MASTER - специалист
Тани написа:
rendo забрави най важното - ОЧИЛАТААААА!

ВИНАГИ ползвай очила!
От всички съвети- само това да запомниш е достатъчно.

За дисковете - най важното е винаги да ползваш диск,който е предназначен за материала,който обработваш.

При употребата му си има тънкости, все пак кажи приоритетно за какво ще го ползваш.

Един съвет за рязане - когато режеш прътов материал винаги се старай по време на рязането материала да не се огъва в такава посока,че да "прищипва" диска, може да стане страшно. Същото важи ако режеш някаква конструкция - материала не трябва да "затиска" диска.
Старай се така да си подреждаш нещата, че винаги материала да "отваря" по сряза.
rendo - специалист
Що се отнася до дискове ще ти кажа само това ...

хубав диск какъвто и да е независимо за какво е не може да струва под 1 лв !!!

От там на сетне колкото по качествен диск земеш толкова по малка е вероятноста да пострадаш !!!!

след което дебелината на диска зависи от това за какво ще го ползваш а именно дали ще режеш с тънката страна на диска или ще шлайфаш - сголямата странична част на диска .

като цяло мини в някоя по "богата" железария и просто разпитай веднага ще ти ги покажат .

Още еднно много важно нещо !!!!!!!!!!!!!!!!

Веднага след работа с флекса го изгаси от контакта дори и след 2 мин да ти трябва пак си го гаси.... !!!!

Защото ако не дай боже докато е на земята го ритнеш и той запали става като "Змия" движеща се с 11000 обобота за това винаги го гаси ....

Най Най Най важното - Никога ама никога не слагай диск за циркуляр на флекса !!!! Никога

Защото аз от такава грешка за малко щях да остана без лява ръка ефекта е като по филмите докато видиш какво става почва да фърчи кръв и месо и съжелявам че не пазя снимките на ръката ми когато беше порязана да гледат хората и да знаят какво може да става и после да си мислят дали да експериментират с този инструмент !!!!!!!!!!!!

P.s. - За хората използващи диамантинени дискове !!!
Като цяло на пазара се продават 3 вида диамантини !

1-тип Диамантина за водно рязане - ако не знаете за какво се използва и няма да я използвате с вода в никакъв случай не взимайте такава !!!!

2-тип диамантина за рязане без вода с непрекъснат диамантен кант - най лека и приятна за работа !

3-тип китайски диамантини с напречни прорези по диска !!! - не взимайте таква крайно не сигурна е за работа и опасноста при нея е мн голяма (най често срещаните са червените Rider от този тип)

По добре земете диамантини BOSH или MAKITA които са между 10 и 20 лв. и работете спокойно .

Още едно нещо да добавя канта който е с диамантените частици е залепен за металната част на диска той е с дебелина между 3 и 7 мм. когато този кант стане около милиметър а и по малък веднага изхвърлете диска и не си правете експерименти да го ползвате до край тъй като когато този режещ кант изтънее на пълно започва да се отлепва от металната част и изхвръкват големи частици които са много опасни. Последни патил от такова нещо бе едно на което му се отлепи част от диаманта и му разпори цялата лява буза и едва не го уби в момента момчето слава богу е жив и здрав но обезобразен ...

Тема "Работа с ъглошлайф" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: