• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
cvetanmu - специалист
Първото което пробвахме с колегата като правихме телоподаващото беше да ползваме служебните електрожени -фрониус и кастолин.Резултата беше отчайващ и си минахме на трансформатор. Напрежението на изхода на телоподаващото е към 25-30волта. По форумите четох, че на схемата по която правих електрожена и добавят една обратна връзка която следи изходното напрежение и го подпира в рамките на тези 25-30 волта. Така може вече да се регулира и напрежението и тока на изхода.
Харесал съм си схемичка и ще направя опит да видя какво ще се получи.
pulsar - специалист
cvetanmu написа:
но базичния електрод мисля,че беше стомана. :)
Прав си колега.
Днес на работа пробвах с едни електроди които с обикновен електрожен не щат и да кимнат....само светне и залепне:lol:, а ние си викаме, че не струват.Та извадих аз електроженчето и о чудо :shock: , песен за ушите и радост за очите :-D.И шлака след заварката много малко, некакви тъмни и тънки люсипички.
cvetanmu - специалист
:) Учудващо лесно пали базичните електроди.Правихме сравнение с фрониуса в работата и определено по лесно палеше електродите.
stivemaster - майстор
Сериозно ли говорите бе момчета , че вие сте преборили най голямата слабост на повечето фирмени инвертори , че трудно палят базичните. Браво на вас.
Моя фабричен тарикат например Норд неще да пали , лепи го и когато най сетне го запали изгасиш ли го , втори път заеби.... Купува си Есаб и ОК.
За напрежението при миг заваряване аз неслучайно предупредих , а някой знае ли , че не съм мерил какво става с напрежението при виг режим .Защото тогава изключва предвидените в мма режима екстри - арк форс , анти стикинг , адвансед арк динамик и др. такива ?
pulsar - специалист
stivemaster написа:
Сериозно ли говорите бе момчета , че вие сте преборили най голямата слабост на повечето фирмени инвертори , че трудно палят базичните. ?
Колега stivemaster,просто споделям впечатления от работата на електрожена.С фирмен съм работил веднъж и не мога да ги сравнявам.
stivemaster написа:
- арк форс , анти стикинг , адвансед арк динамик и др. такива ?
:?
stivemaster - майстор
Пак ти казвам , изобщо не се базикам , ако имате схема която пали добре базични български електроди , особено повторно палене ... Провери опитай с друг фирмен или просто се оплачи че ти лепне електрожена , да видиш всички почват , да бе и моя и моя.
А описаните екстри се постигат с вграждане на микроконтролер - тъй като базовите прости схеми , като тази която има в темата може да се краде и да се имитира , фирмите добавят микроконтролерна платка .Възлагат и цялото управление на електрожена - обратни връзки и т.н. и край не можеш да разбереш какво е записано като програма и трудно можеш да "цункаш" схемата. А иначе може да го накараш да прави всякакви екстри - да стартира с повишаване на ампеража с еди колко си процента , да следи и регулира дъгата ако променяш разстоянието от елктрода до детайла , да изключва при залепване или късо.При наличие на виг режим изключва тези щото пречат на работата и примерно стартира високочестотно палене за икономиия на електрода прави пулсов режим и мн. други , че стана дълго.
Най важното обаче е да постигнеш обикновен надежден електрожен който да пали базични електроди , защото този който е бачкал с такива знае каква е разликата с обикновените.Дано да сте го постигнали , споделяйте в детайли опитите си , може да помагаме кой с каквото може. Успеха си е ваш , важното е файдата да е обща.
cvetanmu - специалист
:) Съвсем сериозно говоря.Аз съм да кажем едно стъпало под аматьорите в заварките и успявам да запаля базичен електрод без особени проблеми.А мнения от професионалисти в заваряването са ми особено ценни ( обикновенно тормозя заварчика в работата с мойте играчки).За - арк форс , анти стикинг , адвансед арк динамик и др. такива въобще не е необходимо да се вкарват микроконтролери-има доста схеми в нета със всичките тези екстри, но поне до сега не съм усетил нужда от тях. Може би за виг заваряване е необходимо да се вкара безконтактно запалване,но не е задължително.
pulsar - специалист
Колеги да знаете каде може да се намерят тези конектори съответно и частта към кабела и на каква цена.В наше село не можах да намеря.

Прикачен файл

konektori.JPG
konektori.JPG (50.84 KиБ) Видяна 7689 пъти
stivemaster - майстор
В специализиран магазин . Пробвай при тези колко ще ти е доставката. http://www.kammarton.com/lang_bg/ . Трябва да знаеш какъв размер ти трябва макар че мисля че най малкия ще ти е достатъчен.

А иначе ето данните на телоподаващо - как да намаляме волтажа дотолкова не знам. http://www.youtube.com/watch?v=QUMKDAKr9tE
sstefanov - майстор
Един въпрос (надявам се да не измествам темата):

Имам един изгорял електрожен, по-точно силовия модул FM2G100US60:
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 0US60.html

Може ли вместо него да се използват транзисторите от моста на SKIIP32NAB12, като се свържат в паралел:
http://www.digchip.com/datasheets/parts ... 12-pdf.php
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: