• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 66
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
dito - специалист
Извинявай, и горе се видяха, явно по-късно си ги качил :) Би ли изтрил долния си пост, че да не стане объркване?

Значи, дори както си нарисувал 270 градуса сегмент, май няма да стане само с 11 стъпала. Сметни си каква височина искаш за стъпалото - отиди и измери някои стъпала и прецени каква височина би те устроила, но аз не те съветвам да слагаш повече от 18 см. Значи, ако с 12 стъпала по 18 примерно, се получава 216, тоест 200 см светло където ще е най-ниско. Поносимо. Тъкмо илизат по 4 стъпала на четвърт кръг и ще ти е по-лесно да ги направиш. Каква ти е етажната височина (не светло, а конструктивно - от под до под)?
Последна промяна от dito на нед окт 17, 2010 11:09 pm, променено общо 1 път.
sasho 28 - специалист
dito написа:
Извинявай, и горе се видяха, явно по-късно си ги качил :) Би ли изтрил долния си пост, че да не стане объркване?

Значи, дори както си нарисувал 270 градуса сегмент, май няма да стане само с 11 стъпала. Сметни си каква височина искаш за стъпалото - отиди и измери някои стъпала и прецени каква височина би те устроила, но аз не те съветвам да слагаш повече от 18 см. Значи, ако с 12 стъпала по 18 примерно, се получава 216, тоест 200 см светло. Поносимо. Тъкмо илизат по 3 стъпала на четвърт кръг и ще ти е по-лесно да ги направиш. Каква ти е етажната височина (не светло, а конструктивно - от под до под)?
260см.Ето и още една идея-с изместен пилон и ширина на стъпалото около 80 см.Между другото броя на стъпалата ги скицирам просто на око,а ме че окончателно ще са 11 или 12.

Прикачен файл

DSC03083.JPG
DSC03083.JPG (67.48 KиБ) Видяна 4892 пъти
dito - специалист
Тц, абсурд. 120 трябва да ти е на едното рамо, хайде нека е 100. Според мен, по-малко от два метра няма как да паднеш в никакъв случай - качвал ли си вити стълби за да знаеш колко е криво (и в пряк, и в преносен смисъл :lol: )? На твое място бих оставил поне 240 за отвора, при това бих го направил квадратно стълбището (разбира се това вече е лично мнение, ще ти е доста по-лесно, а пак ще си изглежда готино). А варианта с изместения пилон не си го представям - ще си закачаш рамото много сериозно.

Ето една примерна схема:
от червената стрелка се качваш на 1 етаж, от зелената излизаш на 2. Ако конструктивната височина ти е 260 (не светлата - да не стане грешка!), то имаш 12 стъпала или 13 чела на стъпала, включително самия етаж. Значи ти излизат точно по 20 см високи. Ако отворът е с размери както съм го нарисувал (не знам защо приех 120 за ширина на рамото, но по-малко ми се струва много тясно - витото стълбище е гадно за качване), то по средата на стъпалото излиза около 25 см дълбочина за стъпване, което е нелошо. 2*20 + 25 = 65 - това е добре на теория, но по принцип 20 см за височина на стъпало е много! Някъде 15 до 17 е за жилищни сгради. Затова, ако стълбището може да се падне в средата на къщата и да не е задължително да се влиза и излиза в него както си начертал, може да се измисли нещо като малката схема долу вдясно. Там има 14 стъпала (15 височинки), като първите две стъпала са с пунктир, защото са скрити от плочата, надявам се да се ориентираш? Всичко зависи от разположението на помещенията и как е най-удобно да се подходи към стълбата - но това е трябвало да се помисли съвсем в началото.

Прикачен файл

vitistylbi.JPG
vitistylbi.JPG (36.63 KиБ) Видяна 4864 пъти
Последна промяна от dito на нед окт 17, 2010 11:53 pm, променено общо 3 пъти.
sasho 28 - специалист
А дали ще е по-добре,ако направя прави стълби на "Г" с междинна площадка на около 1 метър от пода?

Прикачен файл

DSC03085.JPG
DSC03085.JPG (46.96 KиБ) Видяна 4876 пъти
dito - специалист
Можеш, но отворът няма да стане точно както си го начертал. Като качиш тично преди междинната площадка, главата ти ще се удари в плочата. Трябва да изрежеш отново Г-образен отвор. Чакай да драсна и този вариант.

Значи, ако сложиш по 6 стъпала на рамо, имаш общо 14. Пада се височина 18,5 някъде на стъпало. Дълбочина примерно 25 см. Ширината на рамото вече е по-добре един метър. Когато стъпалата не са вити е доста по-нормално за ширина. На чертежа трите първи стъпала са ти скрити от плочата, отвора съм го очертал с виолетово.

Прикачен файл

vitistylbi.JPG
Изнесен отвора ако са скрити 3 стъпала (с пунктир на другата схема):
vitistylbi.JPG (6.86 KиБ) Видяна 4855 пъти

Прикачен файл

vitistylbi.JPG
vitistylbi.JPG (26.75 KиБ) Видяна 4860 пъти
Последна промяна от dito на пон окт 18, 2010 12:21 am, променено общо 1 път.
dito - специалист
Но както съм го начертал горе, пак не е съвсем добре - по принцип не може да скриеш 3 стъпала под плочата (с пунктира). Ще се получат 4 чела с височина по 18.5 см, тоест 74 см.
260 - 74 - 16 (дебелина плоча) = около 170. Пак е ниско и по-скоро бих те посъветвал да скриеш само две или дори едно стъпало. Ако искаш да намалиш дълбочината им - 25 см - пак не те съветвам, но евентуално от там можеш да махнеш някой сантиметър. Тези сметки ги правя като имам предвид, че очевидно искаш да ти е минимален отвора. Ако тепърва проектирам къща ще направя стълбището по-полегато (височина на стъпало около 15-17 см) и с по-голяма дълбочина на стъпките (около 30 см). Това ти го казвам само за да видиш, че горните сметки вече са с компромис и не можеш да ги изкривяваш много.

Ако се заинтересуваш от Г-образното стълбище, мога и по-серизоно да помисля над рамерите. По-лесно ще ти бъде от витото за изработка. Ако избереш витото, ще ти е по-лесно да го направиш "квадратно", както съм чертал, вместо кръгло. Освен това, ако е кръгло ще останат кофти цепнатини между стълбата и стената. А да - последно - на междинната площадка ако е Г-образно можеш да сложиш още едно стъпало под 45 градуса (тоест междинната площадка да стане на две триъгълни стъпала, дано ме разбираш). Така ще спечелиш още едно стъпало без да буташ друго освен височината им. Аз бих избрал този вариант от всички. Съжалявам, но не ми се чертае, поспи за да ти отлежат вариантите и ако мислиш, че мога да ти бъда полезен, утре пак питай.
sasho 28 - специалист
След дълги чертежи,измислих крайния вариант.Право стълбище.Първите две стъпала са под 45 градуса.С червен молив са стъпалата.Отвор в плочата-200х80см,12 стъпала,като 12-тото е плочата,височина стъпало-21,6см,ширина-19,1см.Предполагам,че няма да си удрям главата-180 см съм
:lol:Изкачването започва откъм стъпало №1

Прикачен файл

DSC03090.JPG
DSC03090.JPG (65.37 KиБ) Видяна 5881 пъти
Георгиев - специалист
Всеки път като ги изкачваш тея стълби ще се проклинаш. Първо тея петдесет сантиметра са ужасно малко, минималният размер за врата е 70 сантиметра а представи си за стълбище където, недай си боже, се наложи да се разминат двама души. Осемдесет сантиметра също е много малко. Минимумът е 90 сантиметра. Второ, тази височина на стъпалото е безумна, остави, че при нея трябва да направиш стъпката не 19, ами 20,8 сантиметра (което бас хващам е по-малко от размера на крака ти) и пак височината на стъпалото ти е по-голяма, което става, ама ако правеше стълби към мазе.

Не видях дали си написал, колко си проектирал конструктивната височина, от готов под, до готов под (с настилките). Сега нямам време, но довечера ако още не си почнал кофража и кажеш колко е ще ти сметна едно нормално стълбище. И да имаш в предвид, че височините на стъпалата които излизат по формулата са със настилките, така, че от сега трябва да прецениш каква настилка и облицовка ще слагаш на стъпалата, че да си я извадиш от размерите за кофража.
kuuuuuul - майстор
Яаа,доста съм пропуснал.Сашо докато се чудеше да ли да прави плоча вече и за втори етаж мисли :shock: Преди да ги смятате стълбите май трябваше да се уточни какво точно ще има от горе,ако ще е цял етаж е едно ,ако ще е само таван друго,защо трябва стълбите да са от бетон за вила :? щом се гони малък отвор никакви площатки,а на тази която сте замислили стават и три стъпала има доста уточнения в заданието.Като се изреже плочата конструкцията и се променя и т.н.Сашо тези 30см от плочата над стълбите за какво ги оставяш?
sasho 28 - специалист
И двамата може би сте прави.Но сега по-важното за мен е дали отвор 200х80см. ще е достатъчен в плочата и дали това е най-удачното му място.Стълбите ще се правят впоследствие.Може и да са от дърво.На втория етаж ще има спалня.Още един въпрос-10 см. дебелина на плочата достатъчна ли е?
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 66

Тема "Ремонт на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: