• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
GT - помощник
Здравейте колеги :)

Предстои ми малък (или не толкова малък :? ) ремонт вкъщи, който май ще започне с репарирането на дървен под - дюшеме. Дървото е нараненно на някои места, на други са се отворили фуги, на трети има дупки от дървояди. Трябва да ги запълня с нещо...
Моля, бихте ли ми препоръчали подходящ кит за дърво върху който после ще се лакира. Дървото е Чам, като сега е боядисан с безцветен лак, а мисля новия лак да е малко по-тъмен.

Предварително благодаря за всички мнения и съвети :)
ebahti - майстор
ползвай кит за коли,аз на 2 пъти купувах за дърво и не останах доволен
housedoktor - майстор
На Ден Бравен китовете ги бива ,а и ги има навсякъде.Други хубави са Кюлоса и Космос -и на трите марки има по няколко цвята
GT - помощник
А какъв вид кит да взема?
-Шеллакови китове
-Обикновени китове за дърво
-Двукомпонентни китове
-Водоразтворими китове
-Китове, съдържащи лепило
-Восъчни китове

(ето тук четох за тях, затова питам - http://www.mebeli.info/go.idecs?i=15046&l=bulgarian)

И за автокита ще помисля но много бързо съхне, не знам дали ще успея да го нанеса по фугите толкова добре а и цвета е доста различен от на дървото ...
housedoktor - майстор
Обикновен кит за дърво,но не от евтиното родно производство .И по добре не пълни фугите а само наранените участъци и дефектите.За фуги съм пробвал с акрилен уплътнителс подходящ цвят (Титан,Кюлоса)-носи на разширение в по -голяма степен.Нека някой от колегите ,които поставят паркет да се изкаже за тяхният опит
toni_g79 - специалист
Според мен -с кит трябва да се запълват само дупки, не бива да се прекалява с него,защото в началото изглежда добре,но с времето естественото дърво потъмнява,до като кита запазва цвета си,и става грозна гледака :!:
Johny - майстор
Тъкмо днес минах с лак трета ръка дюшемето. Имах същият проблем. Човека, който цикли ми даде стърготини от циклене и смола /15лв. - италианска/. Шпакловах навсякъде, където има нужда. Втвърдява се сравнително бързо - до час. Малката разфасовка: http://www.artistico.bg/info/pr/61 .
Напиши "смола за паркет" в Гуглето :-D и ще ти се изясни всичко.
EDI - майстор
Аз като си правих дюшемето в къщи /30-40 годишно/, само го озциклиха, фугите изобщо не ги запълвах.Като покриеш с лака си става много добре и изобщо не разваля вида на пода.Какъвто и пълнител да сложиш, след време пак ще се напука, си мисля, и тогава става грозна работа.
bogomilZ - специалист
лепило за дърво и прибавяш дървени стърготини от циркуляра
Johny - майстор
EDI написа:
Аз като си правих дюшемето в къщи /30-40 годишно/, само го озциклиха, фугите изобщо не ги запълвах.Като покриеш с лака си става много добре и изобщо не разваля вида на пода.Какъвто и пълнител да сложиш, след време пак ще се напука, си мисля, и тогава става грозна работа.
Когато фугите са около 1мм, ще ти е малко трудно и скъпо да ги запълниш с лак. За напукването не си прав. Имам под покрит с талашит/ПДЧ/. Когато го монтирах, отдолу напръсках с монтажна пяна, за да поеме неравностите. След това запълних Фугите запълних с двукомпонентен кит за дърво и няколко години вече няма никакви пукнатини.
Когато ще се боядисва, може и с кит, но когато ще се лакира е желателно с финни дървени стърготини и смола. Колега bogomilZ, от циркуляра стърготините са едри и не стават за тази цел. -> http://vast-parket.blogspot.com/2009/08 ... st_18.html
  • 1
  • 2

Тема "Кит за дърво (чам) - бихте ли ми препоръчали?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: