Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
tarsiaglo - специалист
Благодаря Ви - много ми помогнахте - но проблема е този, че след като прочетох всички съвети почвам да се замислям дали да си купя флекс. Ще ми трябва предимно за рязане на дребни нещица от рода на тънки метални лайсни, болтове и т.н. Винаги ме е било страх да работя с него и затова досега се въздържах да си го купя !
Тани - модератор
tarsiaglo написа:
Благодаря Ви - много ми помогнахте - но проблема е този, че след като прочетох всички съвети почвам да се замислям дали да си купя флекс. Ще ми трябва предимно за рязане на дребни нещица от рода на тънки метални лайсни, болтове и т.н. Винаги ме е било страх да работя с него и затова досега се въздържах да си го купя !
Е. то по тази логика дай да не ползваме ножове , огън и електричество! Ако спазваш елементарни правила и не експериментираш , почти е изключено да ти се случи нещо! Досега и една драскотина нямам от ъглошлайф , а съм сменил 7-8 между които имаше и от 10 лева! Малко повече внимание и няма да имаш проблеми!
failure - специалист
Нещо което съм чувал от стари майстори железари: При рязяне по възможност да гледаш главата ти да не е в равнината на въртене на диска, който задължително трябва да е със предпазен щит. :!:
null - специалист
Да допълня за очилата - ползвай специални защитни очила, а не ако си с диоптър и с тях. Когато режеш метал стружките ги съсипват.
Flober - напреднал
Няма страшно не се плаши толкова просто си иска внимание.Колкото до очилата ( предпазните ) аз отдавна не ги използвам -има специални шлемове ( не знам дали е вярно името ),които пазят цялото лице а не само очите.
Spokoiniq - майстор
В тая връзка, аз си търся такъв плексигласов шлем, удобен е не само за работа с флекс, а и както съм с очила предпазните очила не стават върху тях и се потят и ефекта е нови стъкла всеки сезон вследствие напръскано от флекс, попадала абразивна прах и т.н.Идеи къде най-тънко в София може да се намери?
Тани - модератор
Това с шлема ми се струва леко пресилено , но няма лошо! Колкото повече по-добре. Сетих се за още една опасност. При използване на тънки дискове , понякога ъглошлайфа пада върху диска си( при изключено положение разбира се) и се отчупва парче от диска , което си остава закрепено там . При включване на инструмента , парчето изхвърча и е възможно да нарани някого, затова винаги проверявайте за целостта на диска , преди да го включите първоначално. Особено ако го вадите от сандъка с инструменти - възможно е при пренасянето да се отчупи парче при удар или натиск от друг инструмент!
bobo - помощник
Да добавя още нещо - едно време ни учеха, че с бормашина (дрелка), ъглошлайф и преса се работи без ръкавици. Щото при беля ако се завърти ръкавицата и не можеш да си измъкнеш ръката...
bob - специалист
Очила, ръкавици, антифони и здрави ръце. Това са минималните изизсквания за безопасна работа. Както виждам колегите са дали доста съвети. Искам само да кажа едно нещо - стреми се жинаги да си извън равнината на въртене на диска. И внимавай накъде насочваш потока от искри.

Тема "Работа с ъглошлайф" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: