• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
filmatoplo - майстор
Буре -бъчва хоризонтално , каца вертикално :wink:
Илиян Илиев™ - майстор
svetliopi44 написа:
Аз току що идвам от мазето... :)
Начи моето го слагах миналата Събота , днес сипах малко в една чаша и си е направо истинско вино... :shock: възможно ли е да е станало толкова бързо понеже мазето ми е топло ... само дето е мътно но си е вино определено ... колко да го държа още в бидона преди да го източа в бутилки ... ???

п.п.Станало е точно както го обичам ,,, силно и сухо леко трапчиво .... и много ароматно ,а цвета му ..мммммммммм чудесен
И мойто така набързо промени вкуса. Сега съм го затворил за тиха ферментация та не знам какво е положението. Мисля да изчакам хубаво време след 30 октомври и да го отварям за евентуално откаляване.

Ти слагал ли си винени дрожди? Аз понеже сложих и си помислих, че те са спомогнали за бързата промяна.
svetliopi44 - Чирак...
Нищо освен грозде не съм слагал , може би повечко любов и мерак ... :)
То и сега си става за пиене ...истинско вино е ,само дето е мътно ,моля кажете как да процедирам натам... :prayer:
Илиян Илиев™ - майстор
Кво толко има за процедиране? Щом си е вино бистриш и пиеш.

Но за толкова кратко едва ли е приключило всички видове ферментации.

Слагай маркуч в шише вода и те така. След месец пак погледни.

Поне аз така ще процедирам, а и на мен ми е за първи път.
kuzo - специалист
става става,всичко става.... имало малко захарност и ако е имало 20% захарност за 10 дена е годно за пиене, на всеки 24 часа пада по 2% захарност та така и е станало топло помещение бързо завиране и резултата е слабо вино...,не казвам,че виното не е хубаво, но няма нужният алкохол... по-принцип мерлото докарва над 16% алкохол...
svetliopi44 - Чирак...
Кузо , захарноста при слагането му беше малко над 22%...
Винцето хич не е слабо ...една глътка и те затопля ... снощи сипах в едно шишенце от малките ракии дето са с капачка подобна на корковите ... сутринта когато го отворих излезна дим и малко като газировка се получи ... предполагам че има още процеси и излиза въглеродния двуокис...
kuzo - специалист
ами значи не е от това,газирано е защото още е "диво" смисъл не е готово :)
crez - майстор
Виното ти е още "болно" рано е за пиене. Както писах и по-горе то жив организъм, трябва да го почустваш, като му е студено да го завиеш, като му е топло да го отвиеш, в точно определено време да му дадеш лекарството :lol: (допълнително серниста киселина, по добре калиев метабисулфит). Трябва стриктно да проследиш откаляването. Задължително мощно проветряване при преточването(поне з пъти). Последно преточване м. март и след това в бутилки. А за бъчвите не си прав. Най-добрите вина отлежават в дъбови бъчви(канадски дъб е най-доброто) те се ползат най-много два пъти и след това се бракуват.
kuzo - специалист
Малко да разнообразия темата, с някои въпрос.Кога и с какво върви виното? (През зимата,-30 градуса :cold: ,камината бумти,дебела сланина с дебело вино) :razz:
svetliopi44 - Чирак...
Aз Мавруда си го пия със пилешки сърца в масло и свински шишчета ... требва и една малка водичка минерална ...
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: