• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Synthy - специалист
Здравейте,
с какво бих могъл да оцветя вар, та да се получи тъмно наситено зелено (петролено зелено също му казват)? Гледах оксидни бои в железарията, ама.. светли са, а и като се има предвид, че варта е БЯЛА, съвсем пастелно ще стане, а аз искам тъмно и наситено. Идеи (тревно зелено със.. ъъъ.. сажди примерно)?
ericmax - помощник
Във всички вододисперсни бои(латекс) се използва "креда"( или калциев карбонат или титанов диоксид).
Много трудно ще успееш да оцветиш варта понеже тя се явява като тези две работи и определя белия цвят.Ще ти трябва огромно количество оцветител и излиза скъпо.
svetliopi44 - Чирак...
Само идейка ,не съм го пробвал...

Слагаш син камък и добавяш оксидна охра ,тя е малко по-тъмна от жълтото и мисля че ще получиш по-тъмно зелен цвят.
Synthy - специалист
Добра идейка за синия камък и охрата. Ще го пробвам, задълже :)
А за скъпото... колко да е скъпо? Пише че във варта повече от 10% оцветител не бива да се слага. Та търся нещо много тъмно и силно, ако има...
Synthy - специалист
Имам информация (след обстойно ровене в гуглето) за гасена вар и син камък: не бива да се смесват. Варта (калиева основа) е с основен характер, а синият камък (меден сулфат) е с киселинен. Кофти работа...
ericmax - помощник
Мога да ти забъркам маслено зелено(работя с оцветители) за какво количество става въпрос,за да ти кажа колко скъпо може да излезе.
Ако имаш възмостност погледни цвят 240А от католога на Вебер,за да го ползвам като ориентир.
svetliopi44 - Чирак...
Synthy написа:
Имам информация (след обстойно ровене в гуглето) за гасена вар и син камък: не бива да се смесват. Варта (калиева основа) е с основен характер, а синият камък (меден сулфат) е с киселинен. Кофти работа...

Чудна работа ... :?
Като малък си спомням че на село баба ми си варосваше така старата къща със син камък и гасена вар ...всяка пролет го правеше за да е чисто и дезифинфектирано...
ebahti - майстор
абе и мойта баба така варосваше ама слагаше от 1 шишенце-"синка" му викаше :?
svetliopi44 - Чирак...
синката не е ли производно на камъка... може да съм се заблудил и аз ... :)
8180 - майстор
Аз пък знам, че синката се ползваше за "оптическо" избелване.
Слагал съм във вар и май имаше ефект.
Без сол не съм варосвал. Определено има ефект за "да не цапа" - като потъркаш с длан практически не побелява.
  • 1
  • 2

Тема "Оцветяване на вар" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: