Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
tatkoM ти сам ли смяташ да правиш термопомпата или да я купиш?

защото ако не ти е ясно каква е разликата между това да циркулира вода в тръбите и фреон - трябва да почнеш от а и б :)

разликата е в ефективността - ако в тръбите циркулира вода - имаш още едно препиатствие по пътя на топлината от земята към твоята къща :)

а като пари - моята термопомпа ми струва около 7300 лева, което включва машината, 300 метра медни тръби, монтирането, оживяването, изкопаването на каналите и заравянето им...
единственото нещо, което съм правил сам и с помощта на приятели, когато се е налагало, е полагането на тръбите в канала....
tatkoM - напреднал
Да, мисля да закупя термопомпа, а да я подвързвам с приятели. :)
Каква термопомпа използваш ти и как управляваш системата в къши?
геосолар е фирмата, която ми монтира термопомпата...

управлението е електронно...
имаш три бутона с които задаваш температура, при която машината да изключи... и това е всичко...

да нямаш после разправии за гаранционно обслужване, ако се наложи?

http://picasaweb.google.bg/dimitar.j.st ... 4379425602

http://picasaweb.google.bg/dimitar.j.st ... 1110236354
BobyB - специалист
tatkoM написа:
А BobyB, сам ли изгради своята система и би ли помогнал със съвети, за да направя и аз своята?

BobyB
Не съм я правил лично, фирма прави подовото, колекторите, щранговете и прочие а термопомпата е от друга фирма. Аз проучих доста подробности кое как се прави за да контролирам но не посмях да го правя сам.
BobyB, би ли споделил, колко струваше самата термопомпа, отопляващият кръг в къщата и какви материали ползва за изграждането на системата?

Благодаря предварително.[/quote]

Моята също е на Геосолар, но съм с отворен кръг, подпочвена вода от сондаж 14 м дълбок. 20кВ термопомпа 6400 лв беше. Отоплителната система е подово на 2 вертикални щранга с 2 циркулационни помпи и една помпа за бойлера, 3 етажа, към 1800 м тръба в подовото. 11 термостата за различни стаи вързани към ел. задвижки при колекторите за съответните кръгове. Цялата тази система без термопомпата беше малко над 20 000 лв. Към 400 м2 отопляема площ. Бойлер 200 л с 1 серпентина.
filmatoplo - майстор
Боби точно подобно трябва да правя тия дни -сподели какви ти са разпределителите с какви задвижки ,какви са ти стайните термостати ,разликата от теб е че аз ще ползвам котел на пелети .Ти имаш по малък метраж на квадрат -моя ще е 7 метра тръба на квадрат. :)
BobyB - специалист
filmatoplo написа:
Боби точно подобно трябва да правя тия дни -сподели какви ти са разпределителите с какви задвижки ,какви са ти стайните термостати ,разликата от теб е че аз ще ползвам котел на пелети .Ти имаш по малък метраж на квадрат -моя ще е 7 метра тръба на квадрат. :)
Моето беше през 20 см, колкото е стъпката на арматурната мрежа, значи 5 м на квадрат ако не се лъжа? Тия ел. клапани и термостати са на Herz, не съм ги избирал аз, сложиха си ги от Климаконсулт.
filmatoplo - майстор
Торбалане :wink: каква е тая медна тръба която е заровена под земята с фреон :? не вярвам тръбата дая е гола ,със сигурност е покрита със слой полиетилен.
tatkoM - напреднал
Да попитам, какъв вид тръби и с какъв диаметър ползвате за водното подово-стенно отопление?
filmatoplo написа:
Торбалане :wink: каква е тая медна тръба която е заровена под земята с фреон :? не вярвам тръбата дая е гола ,със сигурност е покрита със слой полиетилен.
чисто гола...

за какво ти е полиетилена - да пречи на топлообмена?

http://picasaweb.google.com/dimitar.j.s ... 4379425602

на тази снимка се вижда как излизат изпод земята и влизат в машината....

Тема "Отопление с термопомпа земя-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: