• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
ArturDent - Почти Безобиден
jekasus - За дявола и евангелието чувал ли си?
Разликата между мен и "майстора" по-горе е че аз все пак ще успея да си направя мазилката, макар и зле, а той не може да си направи никакъв софтуер.

Все казвате че било скъпо:
Колко е според вас справедливата цена на един офис пакет например ? И колко от вас биха си го купили на тази справедлива цена, ама честно?
Раздел Продавам написа:
Продавачът е свободен да предлага каквото желае, на цена каквато реши, а купувачът да не обръща внимание на предложената оферта, ако не го интересува, цената му се струва висока или пък стоката не отговаря на неговите нужди, или очаквания.
П.П. Изобщо някой от "потребителите" тук има ли представа колко е себестойността на един софтуер ?
Osiris - специалист
Спокойно чичко Бил има решение на въпроса
Появи се ново предложение от високопоставен служител на Microsoft, който предлага държавните власти да въведат лиценз за достъпа до интернет. Така бюрократите ще имат право да изолират отделни компютри от Мрежата под претекст, че това е "карантина" срещу разпространението на вируси и шпионски софтуер. Идеята беше изказана от Скот Чарни по време на конференцията за компютърна сигурност в рамките на ISSE 2010, Берлин.

Той е цитиран така:

"Ако дадено устройство представлява заплаха за интернет, собственикът му трябва да бъде информиран и компютърът му трябва да бъде обезвреден, преди да му бъде позволен достъп до интернет. Така ще бъде намален рискът за заразяване на други устройства."

Чарни предлага въвеждането на система за "глобална колективна защита", ръководена от корпорации и държавните власти - нейната задача ще е да "следи и контролира" компютрите на потребителите, както сега здравните служби на държавите контролират разпространението на дадена болест. По време на Световния икономически форум в Давос друг високопоставен служител на Microsoft - Крейг Мънди, предложи въвеждането на лицензи за достъпа до интернет, подобни на тези, които имат шофьорите, за да управляват колите си.

С други думи, ако една такава идея бъде приета, ще трябва да искате разрешение от властите, за да ползвате интернет. Като се изтъква заплахата от кибер атаки, за пореден път се предлагат странни защитни мерки, включващи блокирането на достъп до интернет. И политическите нотки просто не могат да не бъдат забелязани.
Така че наслаждавайте се на свободата докъто я имате !!!
darken_nz - специалист
Едва ли ще го приемат, защото интернет доставчиците ще трябва да си сменят работата.
Производителите на компютри също ги грози сериозен спад.
Чичко бил и него доста ще го заболи.
Така, че не вярвам онези да са мазохисти.
А колкото до цените на софта - ами четно казано винаги са надути, има доста ограничения (в интерес на производителя естествено) и не не ги приемам тези условия и никога няма да приема подобна алчност.
Малко са фирмите, които дават софтуер на достъпни цени (Уебтранс например не искат много, продукта им далеч не е идеален,но поне не са алчни и имат свободна версия)
Тези, които мислят за домашния потребител и пускат беплатни версии са още по-малко.
Може и да са орязани, но в някои случаи вършат работа, макар и рядко (авира никак не е зле,аудасити и др.)
8180 - майстор
ArturDent написа:
П.П. Изобщо някой от "потребителите" тук има ли представа колко е себестойността на един софтуер ?
Артъре, ти по-ги разбираш.
Та, какво за себестойността?
По горе предложих 1млн. себестойност и 10 цена на копие.
Валутата избери ти.
8180, за един пакет като MS Officе, който се разработва около 20 години... май към сумата за разработка трябва да добавиш две нули, поне, даже си мисля за три :0) Тогава при цена .10 сметни колко копия трябва да продадеш за да си на печалба. Не казвам че е малка ;)

А и в тази цена/себестойност, никой не включва разходите за поддръжка, производство (дискове), маркетинг, подобряване и т.н, които според моята практика са около 70-80% ....

Както и да е ... 98% от потребителите са недоволни дори и софтуера да е безплатен! За пример IE, Firefox, Opera...

П.П. Нали темата е за torrent-тите. Четете ли коментарите?
"Това качество на филма не ми харесва, намери ми друго..."
"Крака не работи - ти си п....ст"
...можете да си представите

Аре, пак ша пиша ... да става дискусия ;)
schuldiner - майстор
Артър, щом обичаш дискусиите, разгледай следното:
1. Ти си автор.
2. Аз съм ползвател на твоя продукт.
2.1. Платил съм за него.
2.1.1. Продуктът задоволява потребностите ми.
2.1.2. Не ги задоволява.
2.2. Имам пиратско копие.
2.2.1. Задоволява потребностите ми.
2.2.2. Не ги задоволява.

В твоя цитат за коментарите от типа "това копие е гадно качество, няма ли по-добро" определено говори, че ползвателят не е доволен от продукта. Според теб трябва ли да плаща?
Забележи, по т. 2.2.1. ако не е добрата ми воля, ще се наложи ти да доказваш удовлетворението ми (например, че съм извлякъл финансова изгода чрез продукта ти). Но от друга страна т. 2.1.2. директно те препраща към КЗП, а там презумпцията също е в полза на клиента. Не дай Боже да докажа, че продуктът ти ми е причинил "морални и материални щети", няма да минеш само с връщане на парите...
Та така... Това, което искам да кажа е, че Законът трябва да защитава по равно клиента и автора. Вече кого приоритетно да защитава, кое да се стимулира - творчеството или потреблението, това е отделен въпрос. Нарича се политика... В момента политиката е да се подпират големите монополисти, носители на авторски права. Някак не съзирам общественият интерес да е точно в тая посока, та затова само отчасти не приемам ползването на торенти и другите начини за заобикаляне на авторите. Осъзнаването на нуждата от коректност към творците минава през едно по-разумно отношение към потенциалните клиенти. Докато на всички нас се гледа като на овце за стригане, ответното отношение също няма да е много добро...
darken_nz - специалист
Ами човек може и от платен продукт да не е доволен, но това е друг въпрос.
Навсякъде има боклуци.
Има си читави релийзи и не толкова читави, и другото е, че не всичко се държи еднакво навсякъде.
Един може да е с по-орязана операционна ситема, а другият - не, един може да е по-напреднал, друг - не, един може да има слаба шайга, а другият да не се е стискал и да си е купил хубава, единият може да е въшлясал, а другият да си е рахат.
Причини едно нещо да не тръгне - колкото искаш.
schuldiner, хайде сега да, я се замисли ... и замени думичката продукт с да речем "книга" или недай си боже с "Песен на Азис" ;)
КЗП няма да се занимава с интелектуална собственост.

Не ти е харесало и ти връщат парите. То ако можеше така "че продуктът ти ми е причинил "морални и материални щети"... Колко дела щеше да има - за Азис ;) Ти си първия, дето ще си търсиш моралните щети ;)

КЗП може да санкционира само ако "продуктът" не отговаря на описанието, документацията на продукта или някакъв стандарт. Избора дали определен продукт отговаря на потребностите се прави преди да го закупиш!

Накратко:
Търговецът/производителя предлага стока срещу определена сума. Ако ти харесва стоката и сумата - купуваш, ако не търсиш друг търговец с друга стока. Според мен това е законния начин.
...или Направи си сам ....
schuldiner - майстор
ArturDent написа:
schuldiner, хайде сега да, я се замисли ... и замени думичката продукт с да речем "книга" или недай си боже с "Песен на Азис" ;)
КЗП няма да се занимава с интелектуална собственост.

Не ти е харесало и ти връщат парите. То ако можеше така "че продуктът ти ми е причинил "морални и материални щети"... Колко дела щеше да има - за Азис ;) Ти си първия, дето ще си търсиш моралните щети ;)

КЗП може да санкционира само ако "продуктът" не отговаря на описанието, документацията на продукта или някакъв стандарт. Избора дали определен продукт отговаря на потребностите се прави преди да го закупиш!

Накратко:
Търговецът/производителя предлага стока срещу определена сума. Ако ти харесва стоката и сумата - купуваш, ако не търсиш друг търговец с друга стока. Според мен това е законния начин.
...или Направи си сам ....
Т.нар. законен начин си съществува от край време... На практика точно той ни е докарал до там, да гледаме всяко нещо да ни е аванта.
И понеже почнах от позицията на потребител ... значи, всеки път като плащам насила за нещо, което наистина ми е необходимо за бита или за работата, вероятността за друго да си платя доброволно пада. Сега да не ти обяснявам къде и за какво плащам насила, ама образно казано, ако си готин тип, който наистина създава работни места (потенциални мои клиенти), плаща данъци (които отиват за неща, които и аз ползвам), ако парите си ги влагаш в разработване на нови, по-качествени продукти и т.н., нормално е да не се стискам като виждам, че продуктът ти ми върши работа. Но ако си некой толуп, дето гърчи няколко пъпчиви програмиста за мижави кинти, а шефчето само пука по чалгатеките виски с кока, ще платя за твоя продукт единствено ако няма друг начин. Ха сега направи аналогия с цялата ни мила държава и кажи на кое отгоре да плащам за нещо, дето го има безплатно!?

ПП Между другото, опцията "върни, ако не харесаш" я има за доста стоки вече и у нас. А по белия свят си е практика за почти всичко... Включително и за книги.
8180 - майстор
schuldiner написа:
ПП Между другото, опцията "върни, ако не харесаш" я има за доста стоки вече и у нас. А по белия свят си е практика за почти всичко... Включително и за книги.
http://www.praktiker.bg/praktiker-inter ... index.html
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "За или против нелицензирания софтуер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: