Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
todortv - майстор
mirk написа:
купуваш нов контактор с бобина 220VDC.
220V DC ??? Има ли такова животно?
mirk - майстор
Има всякакви животни че даже и комбинирани AC/DC

Разгледай това, оперативните напрежения са на последната страница.
http://www.filkab.com/GetFile/bg/category_files/821/
stefan_gb - специалист
Не е проблем да се изпълни бобината с две намотки и контакотара да е с AC/DC x V бобина , но тогава ще е с три извода. Но тези от каталога маи не са изпълнени така.
mirk - майстор
Ако бобината е изпълнена за постоянен ток и се захранва през един мостов изправител ще си работи безпроблемно и на AC и на DC. Изправиреля може да си е вграден в контактора и въобще човек да не подозира че го има. Срещал съм релета с такова изпълнение.
pavelari - майстор
Това изпробвано ли е? :? Аз си мисля, че един грец ще изкара различно напрежение и не е все едно дали ще подадем 25VAC или 25 VDC на входа
stefan_gb - специалист
И при двата случая ще има пад на напрежение в диодите но може да се подаде DC естествено на грец без никакъв проблем , просто mirk искаше да каже следното според мен:
- имаме магнитопровод на контактор и бобина която е навита за DC напрежение и грец заработен към тялото на контактора.
- тогава ще можем да подаваме и AC и DC напрежение към греца и естествено и в двата случая кум бобината ще имаме DC напрежение.
mirk - майстор
Точно, греца на малка платчица си беше монтиран към планката на магнитопровода на релето. Самия магнитопровод беше изпълнен за постоянен ток, а отвън на корпуса пише 230V 50/60Hz.
Според мен няма проблем да му се подаде и постоянно напрежение въпреки надписа, просто ше има пад на напрежение в двата диода които се използват от мостовия изправител. А пада на напрежение в два силициеви диода е максимум 1.5-1.6V Което не е никакъв проблем за релето, то сигурно ще сработи и при 200V какво го бърка че било 1-2V по малко.
pavelari - майстор
stefan_gb написа:
- тогава ще можем да подаваме и AC и DC напрежение към греца и естествено и в двата случая кум бобината ще имаме DC напрежение.
Точно е така, но в единия случай напрежението към бобината /след греца/ ще е 1.41 пъти по-голямо...
т.е. на един 220 VAC контактор с грец му подадем 220 VAC - след греца имаме 310 волта DC. Следователно ако подадем 220 VDC - те директно ще се отложат на бобината /да не го тъним за 2 волта/ я затворят я не. Дори да щракне контактора - няма да има достатъчен контактен натиск и бързина на задействие - което е пагубно за контактните му системи
mirk - майстор
pavelari написа:
stefan_gb написа:
Точно е така, но в единия случай напрежението към бобината /след греца/ ще е 1.41 пъти по-голямо...
т.е. на един 220 VAC контактор с грец му подадем 220 VAC - след греца имаме 310 волта DC. Следователно ако подадем 220 VDC - те директно ще се отложат на бобината /да не го тъним за 2 волта/ я затворят я не. Дори да щракне контактора - няма да има достатъчен контактен натиск и бързина на задействие - което е пагубно за контактните му системи

Зависи как се тълкуват нещата :wink: съгласен че малко ги сгелпих, наистина при постоянен ток и грец практически разликата е несъществена. Но това подчертаното може да се тълкува по различен начин.

Например след греца имаме напрежение със средна стойност от първата формула което е 2*311/3.14=198V. Тука ми е грешката че казах че било едно и също като постоянно напрежение приложено на греца. Така го пише по книгите средна стойност на изправеното напрежение. Ако го разглеждаме като максимална стойност Емах=√2*Е = 1.41*220=311V се получава твоята сметка, но такова разглеждане се споменава колкото да се изберат диодите.

Друг е въпроса че при тази постановка изправителя работи с индуктивен товар - бобината на релето което допълнително ще изглади пулсациите, но ще се получи лек пад на напрежението вседствие на активните загуби в намотката.

Свят широк, серсеми всякакви :lol: немеца лепнал един грец на постоянно токово реле и го маркирал на кутийката 230V 50/60Hz. Може би замисъла му е бил да си усложни живота :lol:

Прикачен файл

01.jpg
01.jpg (20.7 KиБ) Видяна 3701 пъти

Прикачен файл

02.jpg
02.jpg (15.84 KиБ) Видяна 3701 пъти
stefan_gb - специалист
pavelari написа:
stefan_gb написа:
т.е. на един 220 VAC контактор с грец му подадем 220 VAC - след греца имаме 310 волта DC.
Ще имаме 310V ако филтрираме пулсациите , мисля че тук е разковничето. Според мен това ще е взето под внимание и бобината ще е изпълнена да притегля добре още на 200V примерно.
А за активните загуби в намотката мисля че не са особен проблем , в повечето случаи един контактор му е нужно едно едно напрежение за да притегли котвата си а друго за да я задъжи. Случвало ми се е да попадам на следната повреда която има общо с случая:
лада Самара :-D стартера оставаше включен след завъртане на КК в положение стартер. Поради влага в сноп от проводници към рлето за стартера имаше напрежение около 3V които бяха достатъчни да задържат релето след като първоначално му е подадено нормално 12V от контакния ключ.

Тема "право токов контактор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: