• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 32
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Едно и също е - трипътен+тройник=четирипътен. Слагай четирипътен
rdx - специалист
Значи да действам по долната схема, само че затворена т.е. плюс пълначка и мембр.разширит.съд.Ладомата за предпочитане ли е?

Прикачен файл

sistemi_20l1_214.jpg
sistemi_20l1_214.jpg (17.79 KиБ) Видяна 3421 пъти
filmatoplo - майстор
Верно ли искаш да му слагаш 2 съда по 1000 литра , това е добре ще акумулира повече , но си иска и зареждане.
rdx - специалист
Не ,че много искам,но имам 10 см изолация,то и сега е топло да не стане така да отварям постоянно прозорците през зимата.Пък и децата ми са големи и сигурно няма да топля всичко.За колко време приблизително 40кв Атмос работа на макс.ще загрее 1000л.до 90или колкото е нужно гр.?
rdx - специалист
Котела Атмос 40GS и буф.съдове 2х1000л. сънсистем,ясни.Понататък какви части да купувам,кокретно,марки,модели,...цифрички,буквички?Например-ладомат21,помпа алфа2,3-4пътен вентил?,контролер,задвижка,пълначка,разш.съд и т.н.?
filmatoplo - майстор
Трипътен вентил с буферите,понеже Ладомата се грижи за възвратната вода , зареждането на буферите ако са 2 се прави -зарежда първо единия и помпата на отоплението започва да харчи от него , като веднага се започва да се зарежда втория буфер , изхаби ли се първия ,отоплението започва да черпи от втория .Така играта продължава докато гори котела , спре ли -един по 1 буферите се изразходват -после се изразходва и водата в котела. :wink: Хитро а .
rdx - специалист
Хитро,да!Затова ми харесват пиролизните котли.Като парен локомотив са,имат си чар.Има и електрически ,но са пълна скука :)От друга страна,котелното стана много хубаво,луксозно,като аптеката на Водопада,само че празно :wink:
Последна промяна от rdx на пет окт 22, 2010 11:35 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Хитро ама знае ли някой как ще стане :wink: да се изреждат буферите 1 по 1 . :wink:
rdx - специалист
Надеждата ми е ,ти да знаеш,или само ми пускаш фитили :)
filmatoplo - майстор
Знам но исках да се поумува и от колегите .Само да може да се поръча оригинална електроника на Ладомат за контрол на съдовете ,щото ще трябва да я побългаряваме с други термостати.Електрониката -държи радиаторната помпа спряна до загряване на буфера до 60гр до дъното му -горе е 80-90 гр, и след това помпата работи до изчерпване до 40 гр на върха му.В другия буфер също -само дето помпата е вече между двата буфера -единия краде топлина от другия :wink: Единия събира ,другия краде , но първоначално се зарежда крадеца за да тръгне помпата към радиаторите :lol: .Може и двата едновременно да се загреят целите или до някъде , да стартира радиаторната помпа и загряването им пак да продължи ,изтине ли котела -радиаторите ще изчерпят вече топлината от двата буфера .То е едно и също в двата случая защото литража и времето за ползване е същото. :)Ако палиш котела ,тоест го гасиш постоянно -по добре е двата буфера разделени , ако ще работи постоянно по добре и двата заедно .Могат да се направят -единия да ти топли цяла нощ след загасване на котела , а втория да се изразходва сутринта докато още не си запалил наново котела -въпреки че времето на продължителност пак е същото.Както казва колегата Антон -по просто по сигурно .Най просто е двата буфера заедно , най много единия да се запазва за сутринта -като с часовник и ел клапан го спираш и пущаш .
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 32

Тема "Избор на пиролизен котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: