• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 13
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Biso - специалист
Благодаря за идеята!

То в същност ще има добавка в бетона. Поне шефа на бетоновия възел ми е приятел и съм спокоен, че всичко ще е както трябва.

Обаче така или иначе съм купил вече мембраната, както и фибрана, който ще цели да отдалечи точката на конденз от външния край на бетона.
Знам, че в дупката ще заровя един "лек автомобил" (образно казано :-D ), ама така ще спя по-спокойно. Трябва да е повече от сигурно с влагата.......като ..... руски ядрен реактор. :lol: :wink:
stivemaster - майстор
Отговаряш разсеяно или не ме разбра , казвам да използваш добавка за ВОДОПЛЪТНОСТ , а не пластификатора на бетоновия възел. Тоест трябва не да си спокоен , а да предупредиш какво искаш и да вземеш мерки да ти приготвят бетона по стандартната рецепта , а не по авторска и да не ти слагат пластификатор а да ти сложат това което ти казвам.
Иначе постави тази система която си купил тя наистина ще пази от кондензна влага.
Biso - специалист
Oтдавна не съм писал по темата......

stivemaster, имаше сложена такава добавка, а по твоя препоръка и плочата на основата бе излята с Б30.

За съжаление, проблема за сега се оказа другаде...... :sad:
Там където лягат вертикалите върху плочата процежда вода. Слагало се на дъното някакви локумообразни ленти, ама късно разбрах. Обратният насип и дренажа още не съм ги направил и май по-добре, че вероятно ще се наложат извънредни мерки, с втори вертикали #-o и получаващият се така естествен вентилируем английски двор.

A иначе, в духа на заглавието, част от идеите взеха да се реализират, а кота "0" я превзехме на щурм и гоним "2.80"..... :-D

Ето в същност замисълът ми относно двойният зид и вградената изолация в стената. Технологията елиминира бетоновите термомостове отвътре навсякъде.
Тук е показано как ще се реализира затварянето на колоните и шайбите, както и пода.
Таванът също ще е изолиран, но с гипсокартон и вата. Все още се чудя, дали в стените да е вата или EPS :?
Особеното е, че сега няма още да се зида втората част от сандвича, която ще се изпълни чак след като се излеят плочата и гредите, които също ще са затворени по същият начин.

Прикачен файл

3.JPG изолация на шайби

Прикачен файл

4.JPG изолация на шайби

Прикачен файл

22.JPG изолация на колони

Прикачен файл

2.JPG изолация на колони

Прикачен файл

1.JPG изолация на колони
kaktys - напреднал
Ако си беше дръпнал 6см.навътре колоната тухлите на външния зид щяха да са непрекъснати,един вид да изолират колоната,от вътре по същия начин+1-2sm за въздух.
Biso - специалист
Сигурно искаш да кажеш и навън ще изолират, те сега го правят отвътре?! :? Но конструкцията не се мести току-така...

За мен е важно вътре да избегна термомостовете на бетоните а и да си бъда на мазилка по стените (цимент и пясък само). Не искам вар и гипс, във влажен климат не са подходящи според мен...... Ще се огранича само до гипсокартон на таваните, заради изолацията основно.
Така замислената система, ще има отвън първо измазване с циментов хастар и после 10 см. изолация с EPS. Надеждата ми е да избегна "меката" стена отвътре като запазя двойната изолация и проблемите около паропропускането. :)
kaktys - напреднал
Да така е ,при 2ни стени,това заляга в конструкционния план.Никаква вар,даже и при зидането на тухли.При такова изпълнение не мислия,че ти триябва външна ТИ.
bulhomes2 - майстор
Колега, съжалявам, че чак сега виждам темата. Без да претендирам, че съм специалист виждам сериозни грешки в изпълнението.
1. Липсват превръзки между двата зида. Прочети тая тема, в нея имаше линк и към друга - по-сериозно обсъждана! Без тях е опасно.
2. Колоната и плочата са ти студени. Вътрешните тухли ти опират в тях - ето ти термомоста. За избягването му външния зид се измества с 5 см навън, а бетонните части - колони, плочи се обличат с 5 см XPS отвън.
3. За себе си съм убеден, че е така, защото много често съм го виждал, но не мога да ти посоча къде е писано правило. Връзката между изградена колона и след това изграден тухлен зид се прави със пяна. Имам смътни спомени че е по противоземетръсни изисквания.

Строежа си е твой и ти си решаваш как да го правиш, но според мен да си правиш експерименти с непознат вид строителство, без елементарна теоретична подготовка в случая виждам хвърляне пари на вятъра. Отдели няколко часа, дори ден - ще си спетиш пари и ще направиш по-добра къща!

P.S. Писали сме едновременно. Сега разбирам за външната изолация..... поради което ми се губи смисъла от галимацията с двойния зид.
Biso - специалист
Ааа има, има.....колкото повече, толкова повече. :-D
Но мога и на по-късен етап дори да я направя външната.
Иначе, съм забранил да чувам за вар, зида се с Рюфикс, 40кг торби. При цена от 4.60лв на брой, няма какво да му мислиш....
Така май отговарям и на bulhomes2.

Относно вторият, вътрешен зид, не пречи да го слепя за колоните с пяна, той ще се изпълнява след време. Иначе, най-дългата ми "паянта" е 4.50м (външна и вътрешна). Забравяш, че всички т.н. паянти ще се измазват поне от едната си страна само с цимент и пясък и после ще се подпират на другата през стереопора! Със срязката на единия край като зъб на тухлите става и напречното законтряне на стените отвътре.
Как иначе се разрешава да съществуват такива единични вътрешни зидове тогава и не падат, те са по-слаба конструкция!? Имаше някакви норми за максимална дължина......
Такава ми е конструкцията, че типично през 2-3 м. се затварят от колони или шайби. Ако трябва, ще пусна един мост с тухли тук-там между двете.....или най-добре пак пяна.
А темата я следя и даже съм писал в нея.

Да ме поправят конструкторите ако бъркам, но цялата тежест се носи от стоманобетонните елементи.
От моят конструктор знам, че къщата така е смятана, че един ден ако реша, без никакви проблеми мога да вдигна още 2 етажа плюс мансарда отгоре. Понеже нямам нужда, на първо време, на плоският покрив смятам да испляскам едно джакузи с размерите на басейн... :-D
Имам 9 колони 3-4 от тях, по 40-50 и 60см и 4 шайби по 3-4м. като желязото е ф16 навсякъде.
Всички цъкат с език и смятат, че за двуетажна къщичка е прекалено на 100кв/етаж.... ама ги слагам... :cry:
Над 10 тона е общо....
kaktys - напреднал
Т.ова не е експериментално,че за БГ е непознато не значи ,че е грешно.Може и да не се правят превръзки м/у зидовете,но ти ако искаш за да си поспокоен си сложи.Колоната наистина триабва да се изолира.Наи добрият вариант е с промишлена пяна,но засега не сам видял да се използва масово в БГ.
bulhomes2 - майстор
Кой е казал, че е експериментално?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 13

Тема "Идеи около реализацията на еднофамилна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: