Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rudiba - помощник
maxuel82 написа:
Абе и на мен ми "промиваха " мозъка допреди малко колко икономично било да се топля на ток и то с някакъв малък руски котел който работел с електролит и отоплявал 90м2 апартамет с разхода на климатик :lol: :lol: :lol: Да си прекарам инсталацията и да сложа радиаторите и котлето което се побирало в малък шкаф и да се кефя :lol: ама незнам на какво -на сметката за тока или на студа :lol:
Тези електродни котлета наистина са много ефективни, НО имат 2 сериозни недостатъка:
1. Течността в системата трябва да е солен разтвор - след 1-2 години експлоатация текват всички уплътненеия по всички магистрали и радиатори поради разлагане.
2. Много е трудно да се поддържа точната концентрация на този разтвор - при повече концентрация бушона пада, при по-малка няма желаното КПД.
А иначе такова котле се прави с материали за 20-30 лв. и малко познания по математика, физика и химия.
LazarGanev - "Велик майстор"
rudiba написа:

Тези електродни котлета наистина са много ефективни
Колко ефективни - колко им КПД-то? Или е променливо?
maxuel82 - специалист
LazarGanev написа:
ами както казват има няма поне 150% ! Сериозно -ако някой има и ползва такова "икономично " котле нека да сподели-колко кв.м. се отопляват и колко ток! :idea: Имаше едни ГАЛАН -предполагам че за тях става въпрос :?
Уоу, 150% КПД :shock: ! Тихо, да не се усети вътрешният министър, че току виж някоя сутрин чуем в новините за акция "Параджиите"! Ми то туй май незаконно бе - квой туй КПД=150%? Не се ли нарушават основни физични закони?
Чаро - Акълия
Лазар, не се нарушават закони бе. Вече имало Нова Физика- разработена от търговци на електролитни котли :lol:

Очаква се скоро и химията да се поднови, че и тя не е актуализирана скоро. А технологиите се развиват...
:lцl: :lachtot:
rudiba - помощник
LazarGanev написа:
rudiba написа:

Тези електродни котлета наистина са много ефективни
Не мога да кажа в проценти, но със сигурност са по-ефективни отколкото тези със реотан, защото реално електродите/които са + и - или 2 или 3 плюса от различни фази при трифазен/ нямат нагряване както при реотана, а са на някакво разстояние един от друг. А КПД-то е наистина променливо и зависи от концентрацията на разтвора - колкото по-концентриран, толкова е по-високо, но е трудно да се поддържа на границата на падане на бушона. Бях в процес на замяна на реотана с електроди, но се отказах поради причините описани в предния ми пост.
Хайде сега да се изкажат и философите, аз не претендирам че съм добър физик, а само споделям с вас това което знам и съм видял на живо.
naskov - майстор
Не съм философ и ми е наистина трудно да се изкажа :wallbash:
Няма нужда човек да е добър физик, за да знае за какво става дума - просто трябва да си е заслужил основното образование, т.е. да не му е подарък.
fbr - майстор
rudiba написа:
А КПД-то е наистина променливо и зависи от концентрацията на разтвора - колкото по-концентриран, толкова е по-високо, но е трудно да се поддържа на границата на падане на бушона.
Ти кажи какво разбираш под КПД, та да се изкажа и аз, па макар и да не е като философ.
rudiba - помощник
fbr написа:
rudiba написа:
А КПД-то е наистина променливо и зависи от концентрацията на разтвора - колкото по-концентриран, толкова е по-високо, но е трудно да се поддържа на границата на падане на бушона.
Ти кажи какво разбираш под КПД, та да се изкажа и аз, па макар и да не е като философ.
За конкретния случай ли питаш или се съмняваш че не знам от кои думички се образува въпросната абривиатура?

Тема "Бойлер-като ел.котел ?????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: