Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
emilvtc - специалист
Мислих донастройващата система да я направя само с притискащ болт и да донастройвам въртейки болта, но за да получа малки отклонения ми трбва болт с много ситна резба - т.е. на оборот да има много малко "потъване" в резбата. (чертежа от предишният ми пост)

Сега си мисля за конструкцията от картинката по-долу.
Настройвания компонент (в жълто) се премества при въртенето на винта на клинчето (в сиво). След позиционирането - двата болта на жълтия компонент се затягат. Отворите на тези болтове в основата (в зелено-синьо) са "раздвижени" (овални).

Така за точното позициониране, стъпката на резбата на болта на клинчето не е от голямо значение. Важен е ъгъла на инклинация на клина.

Някой може ли да предложи подобна идея, която да е по-лесна за изработкa?

Прикачен файл

Obtiazka.JPG
Obtiazka.JPG (13.68 KиБ) Видяна 4493 пъти
marian2784 - напреднал
до каква степен мислиш да регулираш точността десета или по-малко?
emilvtc - специалист
Десета със сигурност. Дано стане и за стотни ... :-)
marian2784 - напреднал
ами точност до 5-6 стотни може да се докара и софтуерно(начина на обхождане с инструмента)мисля че така както си го намислил е излишно сложно и не мисля че ще регулираш точно.
emilvtc - специалист
marian2784, идеята ти е работеща, но съгласи се, че трябва да се опитам максимално да центровам машината и чак след това да компенсирам неточностите софтуерно.

Последната ми идея относно регулировките.

Системата позволява регулиране с 2 степени на движение.

И все още ми изглежда прекалено сложно ...

Мисля си за винтове с конусна глава. При завиване на винта конусната му глава да функционира като клин ... Може ли да ми предложите конструктив?

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (18.46 KиБ) Видяна 4412 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (27.45 KиБ) Видяна 4412 пъти

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (20.7 KиБ) Видяна 4412 пъти
marian2784 - напреднал
ако имаш възможност направи цялата рамка,заварена или с болтови връзки слолжи на фреза и с нея си направи точни отвори за сводачитам където че са ти другите механични елементи.това ти гарантира максимално точно изпълнение.пробвал ли си да настройш нещо по-този начин при това със стотни,невъзможно е,ако няма водачи това нещо ще се измести по време на работа със сигурност,ако изобщо успееш да го настройш задоволително.не се обиждай но само машина може да ти докара някаква точност
emilvtc - специалист
marian2784, в никакъв случай не ти се обиждам. Благодаря ти за инфото.

Нямам представа какво може да се очаква от подобен конструктив и за това мненията Ви за важни за мен.
shulio - специалист
Някой забеляза ли какво ново има в http://www.exoror.com/
velsi - Почетен майстор
Ей, ти къде се беше изгубил? До къде стигна с машината? Покажи нещо готово.
shulio - специалист
Няма нищо. Като няма пари - няма напредък никакъв. Но тази фирма ми дава надежда. Направляващите с алуминиевата основа са доволно евтини.

За сега съм готов с цялата електроника захранването и купих моторите от Англия.

3 нютон метра по 75лв излязоха. 4 броя взех

При следващи изпаднали пари вземам направляващите с лагерите и почвам да сглабям

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: